Motif ES6 a Kurzweil K2662
witam , tak sie składa że akurat wymieniam klawisz-mam yamahę motif 6 clasic- generalnie chce zakupić motifa es6 ale ostatnio widze ze można kupić w podobnych pieniążkach kurzweila k2661- problem jest tego typu że motifa dobrze znam natomiast nie miałem nigdy do czynienia z instrumentami kurzweila choc słyszałem o nich dobre opinie-po prostu potrzebuję opini forumowiczów czy ten kurzweil jest godny uwagi w odniesieniu do motifa es - generalnie gram po chałturach- potrzebuję dobrych barw i dobrego sekwencera- sampler u mnie odgrywa mniejszą rolę, bardzo odpowiada mi równiez klawiatura w moim motifie a w moim regionie nie mam praktycznie gdzie dotknąć tego kurzweila- za wszystkie opinie będe bardzo wdzięczny - może pomogą mi w wyborze- pozdrawiam
Re: Motif ES6 a Kurzweil K2662
...witam , tak sie składa że akurat wymieniam klawisz-mam yamahę motif 6 clasic- generalnie chce zakupić motifa es6 ale ostatnio widze ze można kupić w podobnych pieniążkach kurzweila k2661- problem jest tego typu że motifa dobrze znam natomiast nie miałem nigdy do czynienia z instrumentami kurzweila choc słyszałem o nich dobre opinie-po prostu potrzebuję opini forumowiczów czy ten kurzweil jest godny uwagi w odniesieniu do motifa es - generalnie gram po chałturach- potrzebuję dobrych barw i dobrego sekwencera- sampler u mnie odgrywa mniejszą rolę, bardzo odpowiada mi równiez klawiatura w moim motifie a w moim regionie nie mam praktycznie gdzie dotknąć tego kurzweila- za wszystkie opinie będe bardzo wdzięczny - może pomogą mi w wyborze- pozdrawiam...
W tej cenie polecam korga M3 zwłaszcza teraz po nowym updat'e gdzie dojdzie między innymi pianino role do samplera
W tej cenie polecam korga M3 zwłaszcza teraz po nowym updat'e gdzie dojdzie między innymi pianino role do samplera

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
zostań przy Yamaha, Motif ES będzie lepszy
[addsig]

[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl
biorę tez pod uwagę M3 ale generalnie zależy mi na opini o kurzweilu k2661.-z drugiej strony to widze ze za podobne pieniądze można kupić kurzweila k2500- nawet jest wystawiony na allegro za około 4500zł-nigdy nie miałem dłużej do czynienia z instrumentami kurzweila i dlatego chciałbym dowiedziec się opini ich uzytkowników- ja mogę komus pomóc jeśli chodzi o Motifa classic-mam go parę lat więc mogę trochę powiedziec na jego temat
...biorę tez pod uwagę M3 ale generalnie zależy mi na opini o kurzweilu k2661.-z drugiej strony to widze ze za podobne pieniądze można kupić kurzweila k2500- nawet jest wystawiony na allegro za około 4500zł-nigdy nie miałem dłużej do czynienia z instrumentami kurzweila i dlatego chciałbym dowiedziec się opini ich uzytkowników- ja mogę komus pomóc jeśli chodzi o Motifa classic-mam go parę lat więc mogę trochę powiedziec na jego temat...
Z tego co wiem jest to wersja lite K2600 plus parę pierdół, podobno ma niestabilny OS, brak ribbona, parę innych niedogodności, reasumując - rynku szturmem nie zdobył. Na pewno bardziej niezawodny będzie K2500, nie mówiąc o K2600, ale to drogie i stosunkowo trudne w obsłudze zabawki, jednak masz profesjonalne tłuste brzmienie;).
Sam używam Yamahy, jeśli pasuje Ci sound i podejście do edycji, wal śmiało ES, naprawdę duży skok w porównaniu z Motif Classic;)
Co do M3, fajna maszynka, możesz duuuużo na forum o niej poczytać, wybór oczywiście pozostawiam Tobie.
Z tego co wiem jest to wersja lite K2600 plus parę pierdół, podobno ma niestabilny OS, brak ribbona, parę innych niedogodności, reasumując - rynku szturmem nie zdobył. Na pewno bardziej niezawodny będzie K2500, nie mówiąc o K2600, ale to drogie i stosunkowo trudne w obsłudze zabawki, jednak masz profesjonalne tłuste brzmienie;).
Sam używam Yamahy, jeśli pasuje Ci sound i podejście do edycji, wal śmiało ES, naprawdę duży skok w porównaniu z Motif Classic;)
Co do M3, fajna maszynka, możesz duuuużo na forum o niej poczytać, wybór oczywiście pozostawiam Tobie.
Bierz Yamahe ES, Kurzweil to świetna stacja, ale nie do chałtur, jeśli jednak uparłbyś sie to proponuje K2500 z ostatnich lat produkcji i rozszerzyć go o KDFX ( IMHO najlepszy FX zintegrowany z instrumentem). Nie wiem jak na dzień dzisiejszy, ale kilka lat temu miałem K2600 i niestety nie mogłrm sobie z nim poradzic, a o instrukcji w naszym języku mogłem tylko pomarzyć, skończyło sie tym ze go sprzedałem. Na dzien dzisiejszy to najlepiej brzmiąca stacja robocza na świecie ( IMHO). Moja rada: bierz ES'a. Jeśli podoba Ci się brzmienie Motifa to o M3 zapomnij, wg mnie kiszka.
Aha K2661 to niby to samo serce co w K2600 czy K2500, ale brzmieniowo jest bardziej sterylny od stzrszych braci, bardziej szczupły i nie ma wstęgi.
O znalazłem na Alledrogo ,za niecałe 3700 model K2500, myslę ze sprzedający by coś jeszcze spuścił, to dość dobra cena, dowiedz sie czy można u nas nabyć KDFX, z FX'em nie do pobicia, w kwestii brzmienia. to tak informacyjnie, jenak dalej obstawiam Yamaszkę choćby dlatego ze nie będziesz miał problemów z obsługą, a z Raymondem to różnie bywa

- mr-hammond
Z tego co wiem jest to wersja lite K2600 plus parę pierdół, podobno ma niestabilny OS, brak ribbona, parę innych niedogodności, reasumując - rynku szturmem nie zdobył. Na pewno bardziej niezawodny będzie K2500, nie mówiąc o K2600, ale to drogie i stosunkowo trudne w obsłudze zabawki, jednak masz profesjonalne tłuste brzmienie;)....
Podobno ? ma niestabilny OS ?
Dlaczego bardziej niezawodny bedzie k2500 -k2600, z tego co wiem Os jest taki sam jak w k2600.
Chętnie poznam te niedogodności- napisz coś więcej.
Z tego co wiem jest to wersja lite K2600 plus parę pierdół, podobno ma niestabilny OS, brak ribbona, parę innych niedogodności, reasumując - rynku szturmem nie zdobył. Na pewno bardziej niezawodny będzie K2500, nie mówiąc o K2600, ale to drogie i stosunkowo trudne w obsłudze zabawki, jednak masz profesjonalne tłuste brzmienie;)....
Dlaczego bardziej niezawodny bedzie k2500 -k2600, z tego co wiem Os jest taki sam jak w k2600.

...**********************
...
Sam nie posiadam, swego czasu interesowałem się nim i miał parę bugów w OSie, ale podejrzewam że już dawno wyszedł upgrade i jest ok;). Czemu K2500/2600? KLAWIATURA, w/g mnie lepsze wykonanie (te klawisze kiedyś kosztowały majątek, więc tam nikt nie oszczędzał na niczym). Tylko jak koledzy wyżej napisali, koniecznie z KDFX, sampling też jest miłym dodatkiem.
Ribbon nie każdemu potrzebny, więc mała strata w przypadku K2661.
Cóż, sam wybierz co Ci pasuje najbardziej;)

Sam nie posiadam, swego czasu interesowałem się nim i miał parę bugów w OSie, ale podejrzewam że już dawno wyszedł upgrade i jest ok;). Czemu K2500/2600? KLAWIATURA, w/g mnie lepsze wykonanie (te klawisze kiedyś kosztowały majątek, więc tam nikt nie oszczędzał na niczym). Tylko jak koledzy wyżej napisali, koniecznie z KDFX, sampling też jest miłym dodatkiem.
Ribbon nie każdemu potrzebny, więc mała strata w przypadku K2661.
Cóż, sam wybierz co Ci pasuje najbardziej;)