Alesis Andromeda A6 - warto kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
zektor
Re: Alesis Andromeda A6 - warto kupić?

Post autor: zektor » czwartek 11 wrz 2008, 14:49

matia

Post autor: matia » czwartek 11 wrz 2008, 15:27

...cena do 10 000zł...
nie polecam andromedy.....chyba ze lubisz instrukcje obslugi....nawet z instrukcja nie jest dobrze....na forum electro-music sa miedzy innymi tworcy a6.sa tam bardzo przydatne porady....czyli instrukcje trzeba przeczytac aby tylko zrozumiec podstawy syntezy a praktyczne uzytkowanie to dopiero po wielu godzinach na electro-music..

ja chcialem go kupic od poczatku....dobrze ze nie kupilem kilka lat temu.

przez pierwsze kilka lat nic bym nie zrozumial....potem byly wadliwe serie,stad biora sie opinie o awaryjnosci..

pierwsze modele byly wadliwe....druga seria amerykanska byla bardzo dobra.pozniej przeniesli zaklady do taiwanu....jakosc spadla(chodzi glownie o galki,obudowe).....ale nadal byly zawyczaj zprawne.

okolo 3 lat wstecz unia wprowadzila normy ekologiczne.......alesis musial zastosowac inne lutowanie(bez olowiu)
alesis znalazl sposob ale przy uzyciu wiekszej temperatury....
wszystko byloby ok ale ta temperatura byla za wysoka.....

prawie wszystkie a6 z 2006-2007 maja klopoty i padaja(beda padac).
przez 9 miesiecy byla przerwa w produkcji......pozniej produkcja ruszylaznowu ale pewne procesy produkcyjne wykonywano recznie(taiwan drozeje,pracownicy)nie dalo sie dostosowac pewnych urzadzen do spawu bezolowiowego ponizej krytycznej temperatury...
przenoszcac linie do taiwanu(2004)alesis powinno sledzic rozne dyrektywy unii.....wtedy juz normy ce byly przygotowywane.alesis nie przewdzialo tego.....
chyba zaprzestali produkcje juz kilka miesiecy temu.....ale moze beda jeszcze puszczac malenkie serie..

ogolem to z uzywanymi jest nierowno....pewne serie sa wadliwe.

nie polecam z innego powodu.....jest za skomplikowany jak na poczatek.
prophet08 jest duzo bardziej intuicyjny...

ja wole a6....

ale o a6 jest pelno informacji w sieci.....to jest SUPER maszyna ale to jest presetowiec.. na poczatku oczywiscie......

lubie halas

pierro1984

Post autor: pierro1984 » czwartek 11 wrz 2008, 16:19

dzieki za wyczerpującą odpowiedź myślę ze jednak andromede sobie daruję z jednej strony szkoda bo generuje swietne barwy dzwiekowe z drugiej strony nie mam czasu na sleczenie nad instrukcją i szukanie serwisow na mapie Polski...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 11 wrz 2008, 17:29

...dzieki za wyczerpującą odpowiedź myślę ze jednak andromede sobie daruję z jednej strony szkoda bo generuje swietne barwy dzwiekowe z drugiej strony nie mam czasu na sleczenie nad instrukcją i szukanie serwisow na mapie Polski... ...
Za 30tys tylko Korg Oasys się nadaje. To najlepszy sprzęt na świecie i nic ani nikt go nie przebije Pewnie większość z Was o tym sprzęcie nawet nie słyszała Kosztule tylko 25.000zł wersja 88 klawiszowa
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

pierro1984

Post autor: pierro1984 » czwartek 11 wrz 2008, 18:12

ja słyszałem ale nie wiem czy bedzie odpowiadał moim oczekiwaniom jesli chce tworzyc trance & house + muzyka filmowa

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 11 wrz 2008, 18:26

...dzieki za wyczerpującą odpowiedź myślę ze jednak andromede sobie daruję z jednej strony szkoda bo generuje swietne barwy dzwiekowe z drugiej strony nie mam czasu na sleczenie nad instrukcją i szukanie serwisow na mapie Polski... ...
Na Twoim miejscu zainteresowałbym się rynkiem wtórnym.

Jeśli koniecznie chcesz mieć nową maszynę i obawiasz się problemów z andromedą, jeśli zależy Ci na prawdziwym analogowym brzmieniu i sporej jak na analoga polifonii to proponuję Prophet 08.

Resztę pieniędzy zainwestowałbym w starsze instrumenty. Jeśli koniecznie chcesz mieć brzmienia jak Virus po prostu kup VIRUSA Wersję Desktop lub Snow. Jak zapewne wiesz Virus nie jest analogiem, ale w zestawieniu z Prophetem uzupełniały by się idealnie.

Zostaje więc jeszcze około 15.000 PLN. Za taką sumę masz co najmniej 5 nieśmiertelnych instrumentów z lat 80/90.

Jesli szukasz potęznych basów i leadów jak z minimooga - analogowy Waldorf Pulse: 1000-1500 PLN
Korg Polysix: 2000-2500 PLN
Roland Juno 106: 1800-2500 PLN
Roland JX-8P: 1000-1500 PLN
Korg MS-20: 2000-3000 PLN

Virtualne analogi:

Roland JP-8000: 2000-2500 PLN
Korg MS2000 lub microKORG 1000-2000 PLN
Korg Radias
Waldorf Blofeld
Yamaha AN1X: 1000-2000 PLN
Nord Lead 2/3
Novation Supernova II

Lista jest o wiele dłuższa , ale z 30.000 PLN można konkretnie zaszaleć. Nie wiem czy na Twoim miejscu nie kupowałbym wszystkiego używanego. Jesli to na firmę to możesz mieć problem z fakturami. Jednak to chyba jedyny minus jaki dostrzegam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 11 wrz 2008, 18:26

...ja słyszałem ale nie wiem czy bedzie odpowiadał moim oczekiwaniom jesli chce tworzyc trance & house + muzyka filmowa...
Mam korga M3 i Oasys. Jednak najpierw kupiłem m3 dopiero potem oasys. Sam tworze trance(progressive epic ibiza anthem i dream) oraz electro-house jak i również ambient oraz instrumental. Do muzyki filmowej Oasys to rzecz idealna. Natomiast trance czy house też można na tym jak najbardziej robić ponieważ brzmienia możesz sobie generować samemu. Do tego dochodzi KARMA 2.0 jest to arpeggio jakiego nie oferuje żadna inna maszyna na świecie. Ze względu właśnie na KARME na początku kupiłem M3 a nie phantoma czy xs'a. Gdy masz Oasys'a wszystko inne staje się zbędne. Dodatkowo Korg co roku wydaje 1-2 nowych firmware które wprowadzają nie tylko nowe brzmienia jak i nowe narzędzia oraz możliwości.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

beatnick

Post autor: beatnick » czwartek 11 wrz 2008, 19:06

...różnych używają , ale andromedę ma np.armin i tiesto.
jest to jednak jak ktoś pisał trudny instrument i dla zawodowca / wiem co mówie żyje 44 lata/ ...

armin i tiesto .. to chyba nie jest dobry przyklad.

w ich wypadku nie ma znaczenia co maja w studio.

beatnick

Post autor: beatnick » czwartek 11 wrz 2008, 19:11

......różnych używają , ale andromedę ma np.armin i tiesto.
jest to jednak jak ktoś pisał trudny instrument i dla zawodowca / wiem co mówie żyje 44 lata/ ...
Tiesto to sobie może mieć...i tak za nim stoi sztab inżynierów i większość numerów to sam nie pisze.......

co wiecej, w najnowszym FM lub CM juz nie pamietam bo przegladalem oba.

jest chyba najbardziej kuriozalny wywiad w historii Future Music.
wywiad wlasnie z w/w Tiesto.

Koles juz nawet naciskany przez dziennikarza, nie byl w stanie odpowiadac konkretnie na zadawane pytania na temat pracy z dzwiekiem, wymijajaco belkotal tylko jakies marketingowe formulki i banaly.

jednak prawda ze ten mapet, nie ma pojecia jak sa robione jego kawalki.

sorry za Off topa!

Awatar użytkownika
robuś

Post autor: robuś » czwartek 11 wrz 2008, 19:24

Za 30tys tylko Korg Oasys się nadaje. To najlepszy sprzęt na świecie i nic ani nikt go nie przebije

ale z Ciebie zartowniś, Oasys najlepszy na świecie ? To IMHO najbardziej przewartościowany klawisz na świecie, wolałbym dwa razy tańszego XS'a

ODPOWIEDZ