Pitch matching

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
smiechu
Re: Pitch matching

Post autor: smiechu » wtorek 02 wrz 2008, 19:01

Po naszemu to chyba będzie intonacja, czyli 'trafianie w dźwięki' głosem, czy też potocznie mówiąc czyste śpiewanie. To już nie tyle odmiana słuchu, co kwestia koordynacji słuchu z głosem.
...
Dokladnie... po zaatakowaniu dzwieku... wokalista orientuje sie ze jest delikatnie obok i probuje to skorygowac... i tu czesto u niewprawionych wokalistow zaczyna sie "latanie"... nie mylic z wibrato i w takim wypadku sluch jest raczej wazny...
Co innego jesli wokalista trafia idealnie w dzwiek po czym pod koniec zaczyna "zjezdzac"... to juz jest sa ewidente braki do wycwiczenia...

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » wtorek 02 wrz 2008, 20:19

wlasnie mam problem z tym "lataniem" czasami trafie w dzwiek, a czesto jednak narazie nie trafie i proboje korygowac i naprawde nie brzmi to za dobrze. Jak jest dluzszy dzwiek to moge sie w to wkrecic ale jak jest krotki to brzmi to jak falsz.
Chcialbym wycwiczyc swoj wokal aby po zaatakowaniu od razu trafiac w nute.
I <3 MUSIC

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 02 wrz 2008, 20:31

...wlasnie mam problem z tym "lataniem" czasami trafie w dzwiek, a czesto jednak narazie nie trafie i proboje korygowac i naprawde nie brzmi to za dobrze. Jak jest dluzszy dzwiek to moge sie w to wkrecic ale jak jest krotki to brzmi to jak falsz.
Chcialbym wycwiczyc swoj wokal aby po zaatakowaniu od razu trafiac w nute....
No to zaden program Ci nie pomoze... musisz po prostu cwiczyc gamy i pasarze... najlepiej z instrumentem... np. pianinem...
Poza tym podejzewam ze jak pojdziesz na lekcje to to samo powie Ci instruktor...

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » środa 03 wrz 2008, 15:58

gamy to ja cwicze juz rok ale to nie jest najlepsze rozwiazanie bo jest niezbyt efektowne.
A moja idea polega na tym ze bede spiewal dany dzwiek i patrzac na monitor i widzac to w hercach i na klawiaturze (dlatego chcialbym zeby w takownym sofcie byla klawiatura narysowana ktora pokazuje w ktory dzwiek trafilem, a dokladnie w ktora strone za wysoko lub za nisko w danym dzwieku) i dzieki temu bede mogl sie korygowac co po pewnym czasie nie bedzie juz potrzebne bo bede szybko i czysto atakowal dzwiek.
I <3 MUSIC

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 03 wrz 2008, 16:05

A moja idea polega na tym ze bede spiewal dany dzwiek i patrzac na monitor i widzac to w hercach i na klawiaturze (dlatego chcialbym zeby w takownym sofcie byla klawiatura narysowana ktora pokazuje w ktory dzwiek trafilem, a dokladnie w ktora strone za wysoko lub za nisko w danym dzwieku) i dzieki temu bede mogl sie korygowac co po pewnym czasie nie bedzie juz potrzebne bo bede szybko i czysto atakowal dzwiek....

http://www.thomann.de/gb/tc_electronic_voicetone_correct.htm
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » czwartek 04 wrz 2008, 05:18

dzieki szkudlik za linka ale mysle ze to jednak za drogi jak dla mnie sprzecior, choc duzy plus ze hardware'owy.
I <3 MUSIC

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » środa 10 wrz 2008, 15:50

I nie ma tutaj "uczenia się" - są wprawdzie teorie że słuch muzyczny kształtuje się w wieku przedszkolnym, częściej jednak słyszałem opinie że są to właściwości wrodzone jak kolor skóry. Ciekawe czy mogą być dziedziczone?

Więc co Ty na to?

Wiele szkół pianistycznych rutynowo naucza słuchu absolutnego wszystkich swoich studentów. Aczkolwiek nie udaje się to w 100% przypadków, w ogromnej większości przypadków kończy się sukcesem.
klik

ODPOWIEDZ