ADAT w ADA8000 i w SM Pro Audio PR8 Mk2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
soya
ADAT w ADA8000 i w SM Pro Audio PR8 Mk2

Post autor: soya » środa 24 sie 2005, 13:16

Witam. Chcę kupić jeden z przedwzmacniaczy jak w tytule, ale jest jeden problem z wyjściem ADAT. Patrzę na rozszerzenie PR8IIA http://www.smproaudio.com/PR8IIA.htm i widzę tylko wyjście ADAT. W ADA8000 jest in i out. Czy to oznacza, że jeżeli nagrywam wokal za pomocą ADA8000 i wokalista potrzebuje trochę "litości" (pogłosu), to zapinając jakąś wtyczkę VST w insert w Cubasie i dając ASIO monitoring, na wyjściu w ADA8000 mam wokal+pogłos (instrukcja do ADA8000 mówi, że po podlączeniu ADATa automatycznie powrót też idzie po cyfrze, czyli ADAT out z karty do ADAT in w przedwzmacniaczu) a PR8 takiej możliwości nie ma? Proszę o oświecenie mnie i ewentualne potwierdzenie moich domysłów.

Pozdrawiam Soya.

Awatar użytkownika
Helmer

Re: ADAT w ADA8000 i w SM Pro Audio PR8 Mk2

Post autor: Helmer » środa 24 sie 2005, 13:50

...Witam. Chcę kupić jeden z przedwzmacniaczy jak w tytule, ale jest jeden problem z wyjściem ADAT. Patrzę na rozszerzenie PR8IIA http://www.smproaudio.com/PR8IIA.htm i widzę tylko wyjście ADAT. W ADA8000 jest in i out. Czy to oznacza, że jeżeli nagrywam wokal za pomocą ADA8000 i wokalista potrzebuje trochę "litości" (pogłosu), to zapinając jakąś wtyczkę VST w insert w Cubasie i dając ASIO monitoring, na wyjściu w ADA8000 mam wokal+pogłos (instrukcja do ADA8000 mówi, że po podlączeniu ADATa automatycznie powrót też idzie po cyfrze, czyli ADAT out z karty do ADAT in w przedwzmacniaczu) a PR8 takiej możliwości nie ma? Proszę o oświecenie mnie i ewentualne potwierdzenie moich domysłów.

Pozdrawiam Soya....

No, jesli jest tylko wyjscie.....

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 24 sie 2005, 16:22

ten smpro to przetwornik analogowo cyfrowy

behringer to przedtwornik analogowo cyfrowy i na odwrot - po co ci dwa przetworniki?

soya

Post autor: soya » środa 24 sie 2005, 16:31

...ten smpro to przetwornik analogowo cyfrowy

behringer to przedtwornik analogowo cyfrowy i na odwrot - po co ci dwa przetworniki?

...

Dwa przetworniki mi po nic, ale rozwiązanie zastosowane w ADA pozwala na łatwe wielokanałowe monitorowanie podczas nagrywania np. w Cubasie, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Misha

Post autor: Misha » poniedziałek 28 lip 2008, 09:46

Witam,

przy okazji tematu połączeń ADA8000, to niech mi ktoś powie jak skonfigurować (i połączyć) ten przedwzmacniacz poprzez kabel ADAT z kartą E-MU 1616m - w laptopie mam zainstalowaney Cubase LE dołączony do karty. Przedwzmacniacz chciałem wypróbować w sklepie muzycznym - sprzedawca połączył jedno z drugim ale karta chyba nie łapała sygnału z Behringera i Cubase tez nie. Sygnału nie ma w systemowym Patchmiksie E-MU DSP. Do tej pory Patchmiks był stawiony (w Session settings) na All inputs, kiedy testowałem Behringera myślałem, że może trzeba go przestawić na "ADAT" ale to też nic nie dało. Sam przedwzmiacniacz działa, bo po podłaczeniu mikrofonu pojawia sie sygnał (na mierniku). Żaden z Panów sprzedawców nie umiał mi pomóc.

więc proszę o pomoc tutaj. Jeśli ktoś miał takie ciekawe historie, prosze o pomoc albo naprowadzenie - pewnie chodzi o jakiś mały szczegół.

Z góry dzięki

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 28 lip 2008, 10:08

...Witam,

przy okazji tematu połączeń ADA8000, to niech mi ktoś powie jak skonfigurować (i połączyć) ten przedwzmacniacz poprzez kabel ADAT z kartą E-MU 1616m - w laptopie mam zainstalowaney Cubase LE dołączony do karty. Przedwzmacniacz chciałem wypróbować w sklepie muzycznym - sprzedawca połączył jedno z drugim ale karta chyba nie łapała sygnału z Behringera i Cubase tez nie. Sygnału nie ma w systemowym Patchmiksie E-MU DSP. Do tej pory Patchmiks był stawiony (w Session settings) na All inputs, kiedy testowałem Behringera myślałem, że może trzeba go przestawić na "ADAT" ale to też nic nie dało. Sam przedwzmiacniacz działa, bo po podłaczeniu mikrofonu pojawia sie sygnał (na mierniku). Żaden z Panów sprzedawców nie umiał mi pomóc.

### łoł... To jest sklep, w którym maja kabelki optyczne? Nono. A nie zagrało, bo pewnie podłączyli światłowody IN do IN i OUT do OUT

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 28 lip 2008, 11:35

Przede wszystkim po prawidłowym połączeniu świetłowodem (jak słusznie Grover zauważył) trzeba w patchmixie ustawiś kompa jako slave.
W ADA8000 trzeba ustawić synchronizację jako master i zobaczyć czy świeci się dioda lock w patchmixie. Jeśli tak to urządzenia się widzą i są prawidłowo połączone i powinno być wszystko OK.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 28 lip 2008, 11:58

nie trzeba - jedyne co trzeba ustawic to in/out toslinka na adat a nie spdif
nawet czestotliwosci nie musza sie zgadzac by sygnal byl

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 28 lip 2008, 12:05

Zgadza się. Ale faktem jest, że niektóre światłowody mają za krótki czubeczek elementu światłoprzewodzącego wychodzący poza wtyk. Po spięciu ADA8000 nie ma przepływu informacji. A jak synchronizacja jest w porządku to jest pewność, że wszystko jest dobrze spięte.

Awatar użytkownika
Szrek

Post autor: Szrek » środa 10 wrz 2008, 10:14

Wszystko działa pięknie!! IN do OUT, OUT do IN i hula bez ustawiania czegokolwiek w patchmiksie (w przypadku EMU 1616m). Różnie się mówi o Behringerze ale jeśli ktoś potrzebuje przedwzmacniacza 8-kanałowego na ADAT za tę cenę, to warto. W warunkach domowych nagrywa dobrze, niedługo zobacze jak sie sprawuje w wytłumionej sali.

ODPOWIEDZ