Problem z zasilaniem PC

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
DZ1
Re: Problem z zasilaniem PC

Post autor: DZ1 » poniedziałek 08 wrz 2008, 20:41

Oczywiscie najpierw przegląd 'softowo-hardware'owy' kompa bo to nic nie kosztuje i jesli nie pomoze to pozyczenie/sprawdzenie/kupowanie zasilacza.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 09 wrz 2008, 08:46

program typu core temp pokaze ci czy procek się przegrzewa - na athlonie x2 radiator moze co najwyzej odpaść ale NIE DA SIĘ go krzywo założyć

przedewszystkim sprawdź czy się ostro nie zakurzył(czyścić TRZEBA co minimum pół roku

jeśli się przegrzewa albo dochodzi do 60-70 stopni to wejdz do biosu i jak pisałem szukaj ustawienia przy jakiej temperaturze wyłącza kompa

no i napisz coś bo póki co walimy tylko radami bez sensu

Awatar użytkownika
Luke_Blanc

Post autor: Luke_Blanc » wtorek 09 wrz 2008, 22:52

Wiatraki wszystko chodzi...

Pomiedzy procesorem a radiatorem nie ma zadnych masci itp.

Moj zasilacz to Tracer Model: 4Life/400

Teraz wyłącza mi jeszcze częściej nawet jak posiedze troche na necie... Jest coraz gorzej... jutro kompa zanosze do informatyka...

Mam nadzieje, że nie poszło mi nic z prockiem

btw. Testowany byl wczesniejprzez informatyka i zasilacz bardzo dobrze sobie radzil z testami...w biosie rowniez jest ustawiona poprawna temp. na wylaczanie kompa.

Ja juz nie wiem co moze byc nie tak, oby nic powaznego...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 09 wrz 2008, 23:46

Pomiedzy procesorem a radiatorem nie ma zadnych masci itp.

Taaaa... A czytasz, co ludzie odpisuja, czy jestes Write Mode Only?
Lepiej niech informatyk sprawdzi, czy kable od dyskow sie nie poplataly, czy dyski sa wypoziomowane, czy zasilacz daje odpowiednie napiecia, czy pi liczy z wystarczajaca dokladnoscia i czy pierscionek ferrytowy na kablu zasilajacym jest dokladnie w 1/3 dlugosci. Skrobnij jeszcze piec postow na forum. Jak juz to bedziesz mial zrobione, to posmaruj procesor. W sumie mozna by od razu posmarowac, ale to takie banalne...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 10 wrz 2008, 00:00

...Pomiedzy procesorem a radiatorem nie ma zadnych masci itp.

Taaaa... A czytasz, co ludzie odpisuja, czy jestes Write Mode Only?
Lepiej niech informatyk sprawdzi, czy kable od dyskow sie nie poplataly, czy dyski sa wypoziomowane, czy zasilacz daje odpowiednie napiecia, czy pi liczy z wystarczajaca dokladnoscia i czy pierscionek ferrytowy na kablu zasilajacym jest dokladnie w 1/3 dlugosci. Skrobnij jeszcze piec postow na forum. Jak juz to bedziesz mial zrobione, to posmaruj procesor. W sumie mozna by od razu posmarowac, ale to takie banalne......

Lepiej kup nowy komputer w takim wypadku.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » środa 10 wrz 2008, 06:51

......Pomiedzy procesorem a radiatorem nie ma zadnych masci itp.
Ja juz nie wiem co moze byc nie tak, oby nic powaznego..

BRAK SŁÓW

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 10 wrz 2008, 09:13

dobra nie rób z pasty jakiegoś guru - jak jej nie będzie to tylko kilka stopni wzrośnie temperatura i nic więcej

kolego zamiast bawić się w jakiegoś informatyka(spotkałem w zyciu tylko kilku znających się na komputerach - reszta nie ma o nich bladego pojęcia bo tym informatycy wogóle się nie zajmują) to wymień zasilacz - tracer to niezły syf - nawet ten ilife

nie pisałes ile czasu ma kompuer a to ważne - może spuchły mu kondensatory w zasilaczu a co gorsza i na płycie głównej(w tym drugim wypadku płyta do naprawy albo wymiany)

prockow nic się nie stanie - uwalenie procka to teraz prawdziwa żadkość

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 10 wrz 2008, 16:07

...dobra nie rób z pasty jakiegoś guru - jak jej nie będzie to tylko kilka stopni wzrośnie temperatura i nic więcej

kolego zamiast bawić się w jakiegoś informatyka(spotkałem w zyciu tylko kilku znających się na komputerach - reszta nie ma o nich bladego pojęcia bo tym informatycy wogóle się nie zajmują) to wymień zasilacz - tracer to niezły syf - nawet ten ilife

nie pisałes ile czasu ma kompuer a to ważne - może spuchły mu kondensatory w zasilaczu a co gorsza i na płycie głównej(w tym drugim wypadku płyta do naprawy albo wymiany)

prockow nic się nie stanie - uwalenie procka to teraz prawdziwa żadkość...
Dawno temu, padł mi PC był to duron. Ja od początku obstawiałem zasilacz. Przyjechał spec z "pogotowie komputerowe" i stwierdził że trzeba wymienić procesor i płyte główną dodatkowo powiedział że weźmie części na ultilizacje i będę miał 10% zniżki na nowe Nie dałem mu tego sam to zdiagnozowałem i miałem racje, padł zasilacz ^^
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Luke_Blanc

Post autor: Luke_Blanc » środa 10 wrz 2008, 19:37

Czesc

To kumpel informatyk takze u niego tez kompa kupowalem,

To wina byla jego ludzi ze sklepu komputerowego, ze porpsotu nie posmarowali pasta procka... wymienili mi teraz za darmo radiator na duzo wiekszy i nowszy plus posmarowali.... jest teraz wszystko ok i problem rozwiazany.

Blad byl tylko i wylacznie z ich strony wiec komentarze typu "Brak Słow" mysle ze sa troche nie na miejscu.

Dzieki serdeczne za pomoc i odpowiedzi :)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
sury

Post autor: sury » środa 10 wrz 2008, 20:23

Ale wieśniaki po całości w tym serwisie, już tak oszczędzać ....ale wiadomo Polska :)
A mówili wszyscy PASTA !!!
Ważna rada. Raz na 3 miesiące weź przeczyść kompa. Najlepiej sprężarką(odkurzacz też ujdzie) wszystkie wiatraki,radiatory....etc. Od 3 lat mam problem z wiatrakiem chłodzącym chipset pł.głównej, ale raz na jakiś czas przesmaruje olejem silikonowym i już chodzi cichutko i podejrzewam że przeżyje resztę kompa.
Morał taki że wiele rzeczy można samemu zrobić i często są to najprostrze usterki które często przy odrobinie dokładności możemy sami wyeliminować.

ODPOWIEDZ