Drumagog

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Dario2
Re: Drumagog

Post autor: Dario2 » niedziela 07 wrz 2008, 10:10

...Przepraszam,zachowalem sie jak gowniarz,da sie oczywiscie,w Drumagog w zakladce Advanced wybierasz MIDI IN(internal port) a na sladzie midi w Cubase MIDI OUT wybierasz Drumagog i cala filozofia.Niestety musisz zrobic to sobno dla werbla,osobny Drumagog,osobny slad midi itd
...
Przepraszam, ale jeszcze nie wszystko mam jasne
A więc zrozumiałem tak:
W przypadku śladu stopy na scieżce audio ładuje Drumagoga i w ustawieniach wybieram opcję MIDI IN i kanał np. 1
Na śladzie MIDI w Cubasie wybieram MIDI OUT równiez kanał 1.

Tak właśnie kombinuję od 2 dni, bo to wydaje się logiczne. Ale niestety nie chce to zadziałać. Jeszcze gdzieś po drodze robię chyba błąd.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 07 wrz 2008, 10:25

......Przepraszam,zachowalem sie jak gowniarz,da sie oczywiscie,w Drumagog w zakladce Advanced wybierasz MIDI IN(internal port) a na sladzie midi w Cubase MIDI OUT wybierasz Drumagog i cala filozofia.Niestety musisz zrobic to sobno dla werbla,osobny Drumagog,osobny slad midi itd
...
Przepraszam, ale jeszcze nie wszystko mam jasne
A więc zrozumiałem tak:
W przypadku śladu stopy na scieżce audio ładuje Drumagoga i w ustawieniach wybieram opcję MIDI IN i kanał np. 1
Na śladzie MIDI w Cubasie wybieram MIDI OUT równiez kanał 1.

Tak właśnie kombinuję od 2 dni, bo to wydaje się logiczne. Ale niestety nie chce to zadziałać. Jeszcze gdzieś po drodze robię chyba błąd....
No dobrze,a nutke w Drumagog na C1 zmieniles w przypadku stopy?Bo pewnie w LM stope na bank masz na C1
[addsig]

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » niedziela 07 wrz 2008, 10:42

No dobrze,a nutke w Drumagog na C1 zmieniles w przypadku stopy?Bo pewnie w LM stope na bank masz na C1
...
Tak, nutka jest ustawiona dobrze, czyli C1.
A na śladzie MIDI w Cubasie co ma być ustawione w oknie IN ? Może tam coś trzeba zmienić. Chodziaż próbuję i nic.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 07 wrz 2008, 10:51

...No dobrze,a nutke w Drumagog na C1 zmieniles w przypadku stopy?Bo pewnie w LM stope na bank masz na C1
...
Tak, nutka jest ustawiona dobrze, czyli C1.
A na śladzie MIDI w Cubasie co ma być ustawione w oknie IN ? Może tam coś trzeba zmienić. Chodziaż próbuję i nic....
W midi in nic,MIDI OUT ma byc wybrany DRUMAGOG,w Drumagogu w zakladce Advanced musisz wlaczyc zielona lampke z MIDI IN i wybrac obok INTERNAL PORT,kanal 1 midi i nutke C1,oczywiscie jesli stopa na midi gra ci na C1,jesli na innej nucie to taka musisz wpisac w Drumagogu.Masz wersje Drumagog Platinum?U mnie dziala na Nuendo 4 od strzalu,a z tego co pamietam to pod Cubase SX3 i Nuedno 3 na PC tez mi dzialalo.
[addsig]

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 07 wrz 2008, 11:46

Nuedno

hehe dobre :) musze zapamietac :)
sorry za OT ;)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » niedziela 07 wrz 2008, 14:19

...W midi in nic,MIDI OUT ma byc wybrany DRUMAGOG,w Drumagogu w zakladce Advanced musisz wlaczyc zielona lampke z MIDI IN i wybrac obok INTERNAL PORT,kanal 1 midi i nutke C1,oczywiscie jesli stopa na midi gra ci na C1,jesli na innej nucie to taka musisz wpisac w Drumagogu.Masz wersje Drumagog Platinum?U mnie dziala na Nuendo 4 od strzalu,a z tego co pamietam to pod Cubase SX3 i Nuedno 3 na PC tez mi dzialalo.
...
Wszystko ustawione jak mam jak opisujesz powyżej. Na ścieżce MIDI w Cubasie widać ze poszczególne uderzenia są odbierane, bo wykres pracuje. Natomiast dzwięku nadal brak.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 08 wrz 2008, 10:03

...
Wszystko ustawione jak mam jak opisujesz powyżej. Na ścieżce MIDI w Cubasie widać ze poszczególne uderzenia są odbierane, bo wykres pracuje. Natomiast dzwięku nadal brak.
...
Sciagnij najnowszy update ze strony,wlasnie sie ukazal,tam pisza o poprawionych rzeczach pod Cubase Sx3,moze wlasnie tu jest problem.Pozdro.
[addsig]

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » wtorek 09 wrz 2008, 19:13

...
...
...
Sciagnij najnowszy update ze strony,wlasnie sie ukazal,tam pisza o poprawionych rzeczach pod Cubase Sx3,moze wlasnie tu jest problem.Pozdro.
...
Znalazlem rozwiązanie problemu.
Otóż należy w Drumagogu wybrać kanał 10. I Tylko i wyłącznie ten. Tylko na tym kanale możliwy jest odbiór sygnału MIDI. Takie proste, a jedanak w żadnej instrukcji, przewodniku czy nawet forum Drumagoga ani słowa na ten temat. A i jeszcze jedna ważna kwestia. Jeżeli chcelibyśmy wyodrębnić sygnał np. wspomnianej stopy, poprzez funkcję "Solo", musimy wybrać tę funkcję na obu ścieżkach, tj. zarówno na ścieżce audio , jak i strigerowanej ścieżce MIDI.
Wyodrębnienie tylko jednej z nich spowoduje brak sygnału.

Może innym użytkownikom przydadzą się powyższe informacje.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » wtorek 09 wrz 2008, 20:14

Otóż należy w Drumagogu wybrać kanał 10. I Tylko i wyłącznie ten. Tylko na tym kanale możliwy jest odbiór sygnału MIDI...

Nie prawda. W Drum Editorze możesz zmienić kanał MIDI jaki sobie tylko wymażysz i to dla każdej nuty. Podobnie z różnymi instrumentami np:

stopa - C1 - kanał 1 - drumagog
werbel - D1 - kanał 3 - battery

itd

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 09 wrz 2008, 20:19

......
...
...
...
Otóż należy w Drumagogu wybrać kanał 10. I Tylko i wyłącznie ten. Tylko na tym kanale możliwy jest odbiór sygnału MIDI. Takie proste, a jedanak w żadnej instrukcji, przewodniku czy nawet forum Drumagoga ani słowa na ten temat. A i jeszcze jedna ważna kwestia. Jeżeli chcelibyśmy wyodrębnić sygnał np. wspomnianej stopy, poprzez funkcję "Solo", musimy wybrać tę funkcję na obu ścieżkach, tj. zarówno na ścieżce audio , jak i strigerowanej ścieżce MIDI.
Wyodrębnienie tylko jednej z nich spowoduje brak sygnału.

Może innym użytkownikom przydadzą się powyższe informacje.
Pozdrawiam
...
Sprawdz lepiej w List Editor czy nutki nie sa na 10 kanale midi.........
[addsig]

ODPOWIEDZ