IGS SSL VS UAD-1 LA-2A na wokale?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
IGS SSL VS UAD-1 LA-2A na wokale?

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 09 wrz 2008, 14:14

Witam. Wpadłem z samego rana na pomysl zeby przetestowac SSL'a na sciezkach wokalnych Jak myslicie czy bedzie lepiej brzmiec niz UAD LA-2A? Troche bende musial sie pobawic ustawieniami w sslu.

Pozdrawiam i czekam na opinie
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Jull

Re: IGS SSL VS UAD-1 LA-2A na wokale?

Post autor: Jull » wtorek 09 wrz 2008, 14:48

...Witam. Wpadłem z samego rana na pomysl zeby przetestowac SSL'a na sciezkach wokalnych Jak myslicie czy bedzie lepiej brzmiec niz UAD LA-2A? Troche bende musial sie pobawic ustawieniami w sslu.

Pozdrawiam i czekam na opinie ...
Dziwne pytanie....konstrukcja SSL-a jest zupelnie inna niż konstrukcja LA-2A. SSl jest buss kompresorem a LA2a leveler-em, zupełnie inna zasad działania kompresji.
Pozaym uważa za niedorzeczne postawienie IGS-a SSL do LA2A z UAD. A mam jedno i drugie.
Jeszcze jedno by rozwiać wątpilwosć 1176 IGS wypada lepiej niż 1176 z UAD choć uważam , że jest to jena z lepiej napisanych wtyczek "wogóle" emulujacych urządzenia hardware.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 09 wrz 2008, 14:51

......Witam. Wpadłem z samego rana na pomysl zeby przetestowac SSL'a na sciezkach wokalnych Jak myslicie czy bedzie lepiej brzmiec niz UAD LA-2A? Troche bende musial sie pobawic ustawieniami w sslu.

Pozdrawiam i czekam na opinie ...
Dziwne pytanie....konstrukcja SSL-a jest zupelnie inna niż konstrukcja LA-2A. SSl jest buss kompresorem a LA2a leveler-em, zupełnie inna zasad działania kompresji.
Pozaym uważa za niedorzeczne postawienie IGS-a SSL do LA2A z UAD. A mam jedno i drugie.
Jeszcze jedno by rozwiać wątpilwosć 1176 IGS wypada lepiej niż 1176 z UAD choć uważam , że jest to jena z lepiej napisanych wtyczek "wogóle" emulujacych urządzenia hardware. ...
He he tez posiadam UAD-1 i wtyczke LA-2A Wiem ze sa to zupelnie inne rodzaje kompresji...Poprostu chcialem potestowac i zobaczyc co z tego wyjdzie
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » wtorek 09 wrz 2008, 15:39

Ja nie mam UADa więc tu nie pomogę.
Tak, jak jak powiedział Jull, S-Type nie jest typowym wokalowym kompresorem. Z kolei, La2a to właśnie dość typowy kompresor na wokal.
Ale czemu nie, break every rule. Wymyśliłem ostatnio sposób podłączenie S-Typa na pojedyncze ślady. Otóż, sygnał przechodzi przez oba kanały po kolei. Czyli wchodzi na L, z L na R, wychodzi z R do DAW. Pozwala to na podwójną kompresje ścieżki mono. Taki patent działa bardzo fajnie. Szkoda, ze jest to urządzenie w pełni stereo i nie można aplikować różnych ustawień na pierwsze i drugie przejście. Można by na pierwszym kompresorze ustawić krótkie czasy i kontrolować poziom, a na drugim długie czasy i kontrolować szczyty. W opisany sposób przez kompresor S-Type można wbijać od razu ślady z kompresją bez obawy na brzmienie wokali.
Polecam taki patent, oczywiście nie tylko na S-Type.

ODPOWIEDZ