Problem z zasilaniem PC

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Luke_Blanc
Problem z zasilaniem PC

Post autor: Luke_Blanc » sobota 06 wrz 2008, 16:05

Witam

Zwracam się o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu mianowicie:

Gdy pracuję na Cubase to w pewnym momencie wyłącza mi się komputer tak jakby zabrakło prądu, natychmiastowe wyłączenie bez zapisania bez niczego. Nie wiem co jest tego przyczyną, czy może za małe zasilanie czy skoki napięcia.

Mój komputer to:
Athlon 2x 2500, 2 GB Ramu
Zasilanie: 400 WAT

z Hardware:

Monitory Alesis 520 m1
Mikser Studyjny Mackie TAPCO 6306
Karta Muzyczna EMU 0404 PCI
Sterownik MIDI M-Audio Oxygen 49

Moje podłaczenie sprzętu to dwie listwy do jednego gniazdka i własnie wydaje mi się że za dużo ale innej możliwosci podłaczenia sprzetu nie mam... Mieszkam w bloku i są tylko 2 linie prądu na całe mieszkanie (nie wiem czy fachowo to nazywam ale są 2 korki od światła i 2 korki od prądu jak to w bloku)

Czy UPS rozwiązał by problem ? Jeśli tak to jaki polecacie ? Czy może większy zasilacz ?

Proszę fachowców o pomoc,

Z góry bardzo dziękuję!

P.s. Żaden znajomy nie ma UPS wiec nie mam możliwości pożyczyc i sprawdzić czy rozwiązuje to problem

Awatar użytkownika
Meduz

Re: Problem z zasilaniem PC

Post autor: Meduz » sobota 06 wrz 2008, 16:25

Ale siada tylko komp? Nie masz przypadków przygasania czy coś w tym stylu?

Szczerze mam więcej urządzeń w pokoju w bloku i wszystko podpięte pod jeden bezpiecznik i jest si. Chyba że to stara instalacja albo za mały bezpiecznik - albo odpowiedni na stan instalacji.

Zastanawiam się czy to nie Twój zasilacz w kompie.

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
Luke_Blanc

Post autor: Luke_Blanc » sobota 06 wrz 2008, 16:45

...Ale siada tylko komp? Nie masz przypadków przygasania czy coś w tym stylu?

Szczerze mam więcej urządzeń w pokoju w bloku i wszystko podpięte pod jeden bezpiecznik i jest si. Chyba że to stara instalacja albo za mały bezpiecznik - albo odpowiedni na stan instalacji.

Zastanawiam się czy to nie Twój zasilacz w kompie.

Pozdrawiam
...

Tak siada tylko komp, całkowicie się wyłacza tak jakbyś wyciągnał wtyczke z kontaktu...

Właśnie daltego pisze tutaj żeby się dowiedzieć czy np. do produkcji nie jest potrzebny zasilacz minimum 500 Wat czy wystarczy UPS...

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 06 wrz 2008, 16:47

Mój komputer to:
Athlon 2x 2500, 2 GB Ramu
Zasilanie: 400 WAT

z Hardware:

Monitory Alesis 520 m1
Mikser Studyjny Mackie TAPCO 6306
Karta Muzyczna EMU 0404 PCI
Sterownik MIDI M-Audio Oxygen 49
Czy to nowy komputer?? I czy wczesniej bylo wszystko ok??
Bo jesli to nowy komp to moze po prostu masz cos walniete... ja juz 3 miesiace mecze sie z moim...
Komputer sie wyłacza, czy resetuje?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 06 wrz 2008, 16:53

Tak siada tylko komp, całkowicie się wyłacza tak jakbyś wyciągnał wtyczke z kontaktu...

Właśnie daltego pisze tutaj żeby się dowiedzieć czy np. do produkcji nie jest potrzebny zasilacz minimum 500 Wat czy wystarczy UPS......
O ile nie masz do kompa podlaczonych kilku urzadzen FW i USB ktore mogly by obciazac dodatkowo zasilacz to 400W powiino przy twojej konfiguracji spokojnie wystarczyc...

A tak swoja droga... sprawdzales czy nic Ci sie nie przegzewa?? czy wszystkie wentylatory sa sprawne?? Bo to o czym mowisz to jest typowy obiaw zadzialania zabezpieczen przed przegrzaniem...

Awatar użytkownika
Luke_Blanc

Post autor: Luke_Blanc » sobota 06 wrz 2008, 17:17

...Tak siada tylko komp, całkowicie się wyłacza tak jakbyś wyciągnał wtyczke z kontaktu...

Właśnie daltego pisze tutaj żeby się dowiedzieć czy np. do produkcji nie jest potrzebny zasilacz minimum 500 Wat czy wystarczy UPS......
O ile nie masz do kompa podlaczonych kilku urzadzen FW i USB ktore mogly by obciazac dodatkowo zasilacz to 400W powiino przy twojej konfiguracji spokojnie wystarczyc...

A tak swoja droga... sprawdzales czy nic Ci sie nie przegzewa?? czy wszystkie wentylatory sa sprawne?? Bo to o czym mowisz to jest typowy obiaw zadzialania zabezpieczen przed przegrzaniem......

Wyłacza się całkowicie.
Tak jest to nowy kumputer, ma niecały rok czasu, wentylatory wszystkie działają nawet zamontowano mi jeszcze jeden dodatkowy. Zauważyłem, gdy pracuję w Cubase to temperatura procesora nagle zaczyna wzrastać z 37'C do 41 aż do 43'C i wyłącza się. To nie jest duża temperatura jak na procesor z tego co wiem.

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » sobota 06 wrz 2008, 17:22

......Tak siada tylko komp, całkowicie się wyłacza tak jakbyś wyciągnał wtyczke z kontaktu...

A tak swoja droga... sprawdzales czy nic Ci sie nie przegzewa?? czy wszystkie wentylatory sa sprawne?? Bo to o czym mowisz to jest typowy obiaw zadzialania zabezpieczen przed przegrzaniem......

Wyłacza się całkowicie.
Tak jest to nowy kumputer, ma niecały rok czasu, wentylatory wszystkie działają nawet zamontowano mi jeszcze jeden dodatkowy. Zauważyłem, gdy pracuję w Cubase to temperatura procesora nagle zaczyna wzrastać z 37'C do 41 aż do 43'C i wyłącza się. To nie jest duża temperatura jak na procesor z tego co wiem. ...
ja kiedys mialem wirusa ktory tak mi dzialal, ale nie dzialo sie to czzesto. przeskanuj kasperskim online

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » sobota 06 wrz 2008, 17:58

Tak jest to nowy kumputer, ma niecały rok czasu, wentylatory wszystkie działają nawet zamontowano mi jeszcze jeden dodatkowy. Zauważyłem, gdy pracuję w Cubase to temperatura procesora nagle zaczyna wzrastać z 37'C do 41 aż do 43'C i wyłącza się. To nie jest duża temperatura jak na procesor z tego co wiem. ...
Ja bym upatrywał problemu w trafionym zasilaczu, sprawdź, czy podczas zwykłej pracy, bez cubasa też tak siada. Jeżeli sam toto składałeś, to sprawdź jeszcze, czy kabelki od sterowania zasilaniem ( idące od włącznika kompa i przycisku reset, od diod zasilania i pracy dysków do płyty głównej, te kabelki tam się jakoś nazywają.) Szlag mógł też trafić jakieś sprawy systemowe - przeskanuj jakimś antywirem. Na końcu wyciągnij pamięci RAM ze slotów i włóż w inne. Sam tak ostatnio miałem że system łapał takie szybkie zwiechy, potrafił sięwręcz wyłączyć, przetasowałem RAM po slotach i już jest lala. Próbuj kolego a pewnie będzie dobrze
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 07 wrz 2008, 02:45

Może być zasilacz, może być mikroukład płyty głównej, może być to oznaka kończącego sie procesora. Może byc to równiez awaryjny shutdown z powodu przegrzania czegoś tam... ramy jak i inne urządzenia typu dysk twardy czy grafika odpadasją bo by zawiesiły kompa a nie wyłączyły. Mi sie wydaje że zasilacz jest wyjechany i bez względu na obciążenie i tak nie da rady. Proponuje kupić 550 OCZ.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » niedziela 07 wrz 2008, 09:34

Wyłacza się całkowicie.
temp 65 stopni to pierwszy sygnal ze sie przegrzewa a i na 75 powinien dzialac . ponizej 60 nawet sie nie przejmuj

ODPOWIEDZ