Mathsoft Mathcad - problem z analizą FFT

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
jagmic
Re: Mathsoft Mathcad - problem z analizą FFT

Post autor: jagmic » sobota 06 wrz 2008, 11:45

ok smiechu . i dopisze praca zbiorowa a moze po prostu zamiast tego zaloze promotorowi konto na portalu . a tak serio to chcialbym to juz miec z glowy

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 06 wrz 2008, 11:47

Obawiam się, że nie obejdzie się bez przestudiowania jakiejś literatury dotyczącej analizy widmowej. Bez tego nie ma mowy o świadomym używaniu tych narzędzi.

chcialbym teraz z tego przebiegu otrzymac maksymalne wartości sygnalu wejsciowego czyli przyspieszenia w funkcji czasu w okreslonych zakresach czestotliosci .
Jeśli zrobisz FFT z całego sygnału (zbioru wszystkich próbek) to tracisz informację o czasie. Nie uzyskasz w ten sposób zależności czegokolwiek od czasu. Musisz zastosować analizę czasowo-częstotliwościową, to znaczy podzielić sygnał na wiele krótkich odcinków zachodzących na siebie, każdy z tych odcinków wymnożyć przez funkcję okna i w każdym niezależnie policzyć FFT. W ten sposób uzyskasz reprezentację 3D nazywaną spektrogramem, gdzie na jednej osi masz czas, na drugiej częstotliwość, a wartość amplitudy chwilowej wskazywana jest przez moduł lokalnego współczynnika FFT. Polecam gotowe narzędzia do liczenia spektrogramów, pewnie w Mathcadzie też coś jest.

Zakresy te to tzw . pasma tercjowe okreslone nawet przez polska norme.

którą normę?

jagmic

Post autor: jagmic » sobota 06 wrz 2008, 11:54

to jest norma do badan wplywu drgan na ludzi i budynki z zastosowaniem skal SWD : PN-85/B-02170 . sa tez informacje w dzienniku ustaw http://www.lex.pl/serwis/du/1995/0016.htm ale to szczatki inormacji . nie ma tam chyba wszystkich zakresów pasm tercjowych . w kazdym razi nie chce uzalezniac czestotliwosci od czasu tylko przyspieszenie od czestotliwosci . z tego co widze jest jakas zasada ze dowolny przebieg przebadany w pasmach o szeroskosci 1 Hz mam mniejsza amplitude niz te badane w pasmach tercjowych . inne sa tez ksztalty . kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 06 wrz 2008, 15:07

...to jest norma do badan wplywu drgan na ludzi i budynki z zastosowaniem skal SWD : PN-85/B-02170 . sa tez informacje w dzienniku ustaw http://www.lex.pl/serwis/du/1995/0016.htm ale to szczatki inormacji . nie ma tam chyba wszystkich zakresów pasm tercjowych .
na podstawie swojego niemałego kontaktu z różnymi normami przypuszczam, że taka norma powinna podawać dokładny sformalizowany przepis, jak się ten wpływ oblicza. Czy masz dostęp do pełnego tekstu i potrafiłbyś to wyłuskać?

w kazdym razi nie chce uzalezniac czestotliwosci od czasu tylko przyspieszenie od czestotliwosci .
W takim razie przede wszystkim potrzebna jest dokładna informacja co to jest za sygnał, który analizuje i jak jest uzyskany. Proszę o bardzo precyzyjny opis, krok po kroku.

z tego co widze jest jakas zasada ze dowolny przebieg przebadany w pasmach o szeroskosci 1 Hz mam mniejsza amplitude niz te badane w pasmach tercjowych . inne sa tez ksztalty . kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac ...
to jest raczej oczywiste - im węższe pasmo, tym mniejsza część energii sygnału szerokopasmowego mieści się w takim paśmie. Nie wiem, co masz na myśli pisząc o kształtach (kształty czego?)

Musisz postudiować jakąś książkę o analizie widmowej. Bez tego ani rusz. Mogę coś polecić, ale dopiero po weekendzie.

jagmic

Post autor: jagmic » sobota 06 wrz 2008, 15:55

niestety MB nie mam pelnej tresci normy ale wiem ze raczej wszytskie przynajmniej te do liczenia nosnosci konstruckji rzeczywiscie podaja dokladny algorytm liczenia .ale podpowiedziles mi bardzo wazna rzecz to jesli chodzi o ksztalt fft dla pasm o szerokosci 1 hz i pasm tercjowych "im węższe pasmo, tym mniejsza część energii sygnału szerokopasmowego mieści się w takim paśmie" .chodzi o to ze dla pasm 1 Hz fft daje ksztalt zgodny z tym co pokazuje mathcad trzeba tylko dobrze przeskalowac os Y . natomiast przy pasmach tercjowych w dla coraz wiekszych x wykres fft daje coraz wieksze wartosci i pewnie zgodznie z tym co napisales pasma tercjowe dla wyzszej czestotliwosci maja wieksza szerokosc przy stalym stosunku (fg-fd)/f0 gdzie fg -gorna czestotliwosc pasma , fd -dolna , f0 -srodkowa . wiec mysle ze mathcad policzyl wlsciwie fft tylko musze teraz zastosowac jakis wspólczynnnik skalujacy . jesli chodzi o to jak powstal wykres jest to przebieg czasowy punktu w budynku który w zaleznosci od czasu uzyskuje pewne przyspieszenie . wiec na osi Y mamy przyspieszenie w danej chwili czasu .byc moze teraz majac ten wykres wystarczy pomnozyc to co mi wyplul mathcad razy wartosc zalezna od bezwzglednej szerokosci przedzialu w którym badam amplitude przyspieszenia ....

ODPOWIEDZ