W sierpniowym numerze EiS można było przeczytać artykuł "Rola miksera w tworzeniu efektów". Jest tam ciekawe patent na wykorzystanie sprzężenia do wydobycia dźwięku z miksera. Przetestowałem to na moim Soundcraft 4 Compact i wszystko brzmi bardzo ciekawie. Czy takie eksperymenty pozostają jednak bez wpływu na samo urządzenie? Autor ostrzega przed uszkodzeniem odsłuchów co wydaje się dość oczywiste, ale czy sam mikser również może ucierpieć z tego powodu?
pozdrawiam
Mikser jako instrument
Re: Mikser jako instrument
(...)czy sam mikser również może ucierpieć z tego powodu?
Ani trochę. No chyba że ma analogowe wskaźniki wysterowania, które, pracując w warunkach długotrwałego silnego przesterowania toru, mogłyby ewentualnie ulec uszkodzeniu.
Ja robiłem pętle sprzężenia na syntezatorze SY77. Jako modulatora toru FM można tam użyć próbki, a jako „próbkę” można z kolei wybrać tenże sam tor FM. Powstaje pętla. Jeśli ustawić częstotliwość operatora na 0, to dźwięk powstaje wyłącznie jako efekt działania pętli. Uzyskuje się kombinacje szumu i gwizdu.
Innym, doskonałym do takich eksperymentów syntezatorem jest Minimoog. Można tam doprowadzić sygnał wyjściowy z powrotem do miksera, powodując sprzężenie. Lepszy efekt uzyskałem, wpuszczając sygnał z wyjścia do wejścia napięciowego sterowania częstotliwością.
Kto jeszcze robił podobne doświadczenia? Może np. z jakimś procesorem efektów?
Ani trochę. No chyba że ma analogowe wskaźniki wysterowania, które, pracując w warunkach długotrwałego silnego przesterowania toru, mogłyby ewentualnie ulec uszkodzeniu.
Ja robiłem pętle sprzężenia na syntezatorze SY77. Jako modulatora toru FM można tam użyć próbki, a jako „próbkę” można z kolei wybrać tenże sam tor FM. Powstaje pętla. Jeśli ustawić częstotliwość operatora na 0, to dźwięk powstaje wyłącznie jako efekt działania pętli. Uzyskuje się kombinacje szumu i gwizdu.
Innym, doskonałym do takich eksperymentów syntezatorem jest Minimoog. Można tam doprowadzić sygnał wyjściowy z powrotem do miksera, powodując sprzężenie. Lepszy efekt uzyskałem, wpuszczając sygnał z wyjścia do wejścia napięciowego sterowania częstotliwością.
-
...
bardzo ciekawe efekty daje sprzęgnięcie zwrotne KP2 : sygnał z wyjścia słuchawkowego wpinamy w wejście audio i mamy możliwość modulowania go całą paletą filtrów efektów itp. pewnego dnia zgromadziłem w ten sposób całkiem pokaźną biblioteczkę ciekawych sampli :)
W jakimś darmowym chyba synthu vst było takie połączenie delay i pogłosu. Dźwięk szedł na reverb, dalej na delay , potem znowu na pogłos itd. Powstawał bardzo ciekawy efekt takiego zciszającego się ale zagęszczającego pogłosu. Jest coś takiego najlepiej free? sam tego nie mogę zrobić, bo używam tylko vsthosta w starej wersji, gdzie nie można tak zamknąć łańcucha. Inne hosty są jak na razie niedostępne dla screenreaderów więc odpadają, no chyba, że o czymś nie wiem.