heh za lekki portfel mam;-/ Jakbym już kupował sampler to tylko na ebay bo nigdzie taniej nie dostane. W granicach 1500- 2000 zł...
A szkoda, bo MV-8800 to naprawdę konkret. Jeśli wiesz co chcesz możesz to ukręcić w 5-10 minut. Sam go planuję, ale też portfel......
Z całym szacunkiem, ale co to za hard? OK. rozumiem, że efekty ma nieco inne niż te w pluginach, ale sequencer, jakość obrazu vga i brak możliwości nagrywania audio na hdd i to ograniczenie pamięci 512mb na projekt, który zawiera kilka utworów, itd....
Jeśli hard ma dać brzmienie to samplery naczęściej wspominane to E-mu (stara seria z EOSem) i AKAI (nie znane mi bliżej).
Rozumiem, że przejście na hard ma dać lepszą/ciekawszą barwę, i dobrze by było jeśli da też uproszczenie pracy. Z uproszczeniem pracy to MV raczej sobie nie radzi, a co to za lepszy sound gdzie nie ma wielu wyjść audio? Wspólne efekty!

W kompie masz więcej możliwości a sound można kształtować przed nagraniem, lub w trakcie poprzez wysłanie ścieżki na zewnętrzny procesor, który doda charakteru. Soundscape proponuję Ci najpierw poznać ten sprzęt, bo zajawka może się zamienić w kaszankę.
Nie mówię, że to syf, lecz, że nie jest wystarczający by się przerzucić z kompa na MVke i styka. NIE STYKA - niestety.
Nie wiem czy jest wogule jakiś workstation który styka (czyli ma przyjemne brzmienie własne, osobne efekty na każdy part/ścieżkę, rejestrator wielośladowy z kompletem wejść i wyjść, sampler z możliwością rozbudowy pamięci do conajmniej 2 Gb, sequencer z możliwością miksowania materiału na żywo, o prostocie dubowania (nakładania efektów w czasie rzeczywistym) nie wspominając, z ładnymi filtrami i pogłosem, z funkcją wysyłania sysexu do innych urządzeń poprzez osobne porty midi out.... wymieniać by można długo.
Nawet komp z DAWem nie daje mi tego, bo a to nie ma sysexu (LIVE), a to nie ma rozbudowanej obsługi MCU PRO, a to nie ma tego owego....
Każdy idzie na jakiś kompromis, ale myśl, że MV wystarczy zamiast kompa to jest pomyłka moim zdaniem.
Kiedyś robiłem swój program, ale na razie mnie to przerosło ( a konkretnie interfejs użytkownika). Czasem o tym myślę, i być może kiedyś wykonam, a wtedy zamieszczę tam większość tego typu potrzeb.
Trochę się rozgadałem, ale to dlatego, że MV była kiedyś moim marzeniem, bo myślałem że załatwia wszystkie sprawy.
Proponuję pooglądać instrukcję i zastanowić się dlaczego nie ma mixera audio i midi, lecz tylko audio. By wysłać komunikat głośności na ścieżkę midi (zewnętrzne urządzenie) to należy najpierw zaznaczyć tę ścieżkę, a następnie aktywować przypisane kontrolery do suwaków i dopiero wtedy wysyłamy CC. A to jest przecież lipa, bo mikser powinien być centralną częścią gdzie wszystkie głośności się załatwia - przecież to jest sequencer kurna nie?
A tak na marginesie co za bzdura, że LIVE nie ma także miksera MIDI. (Jest kanał MIDI na mikserze, ale bez suwaczka volume). Nie wspominając że nie nagrywa automatyki dla SOLO........
A tak poza tym nudził się ten murzyn przy tej zabawce (MV) we Frankfurcie. Tłumów przy nim nie było. Taki job.