Z soft na hard - sampler, dysk twardy, klawiatura

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Kubańczyk
Re: Z soft na hard - sampler, dysk twardy, klawiatura

Post autor: Kubańczyk » czwartek 04 wrz 2008, 16:20

.........Hmmm a moze roland MV8800? Bardzo fajna maszynka.No i mozna do niej podłaczyc myszke oraz monitor. Poza tym ma wszystkie niezbedne efekty onboard ...
heh za lekki portfel mam;-/ Jakbym już kupował sampler to tylko na ebay bo nigdzie taniej nie dostane. W granicach 1500- 2000 zł...
A szkoda, bo MV-8800 to naprawdę konkret. Jeśli wiesz co chcesz możesz to ukręcić w 5-10 minut. Sam go planuję, ale też portfel......
Z całym szacunkiem, ale co to za hard? OK. rozumiem, że efekty ma nieco inne niż te w pluginach, ale sequencer, jakość obrazu vga i brak możliwości nagrywania audio na hdd i to ograniczenie pamięci 512mb na projekt, który zawiera kilka utworów, itd....

Jeśli hard ma dać brzmienie to samplery naczęściej wspominane to E-mu (stara seria z EOSem) i AKAI (nie znane mi bliżej).

Rozumiem, że przejście na hard ma dać lepszą/ciekawszą barwę, i dobrze by było jeśli da też uproszczenie pracy. Z uproszczeniem pracy to MV raczej sobie nie radzi, a co to za lepszy sound gdzie nie ma wielu wyjść audio? Wspólne efekty!

W kompie masz więcej możliwości a sound można kształtować przed nagraniem, lub w trakcie poprzez wysłanie ścieżki na zewnętrzny procesor, który doda charakteru. Soundscape proponuję Ci najpierw poznać ten sprzęt, bo zajawka może się zamienić w kaszankę.
Nie mówię, że to syf, lecz, że nie jest wystarczający by się przerzucić z kompa na MVke i styka. NIE STYKA - niestety.

Nie wiem czy jest wogule jakiś workstation który styka (czyli ma przyjemne brzmienie własne, osobne efekty na każdy part/ścieżkę, rejestrator wielośladowy z kompletem wejść i wyjść, sampler z możliwością rozbudowy pamięci do conajmniej 2 Gb, sequencer z możliwością miksowania materiału na żywo, o prostocie dubowania (nakładania efektów w czasie rzeczywistym) nie wspominając, z ładnymi filtrami i pogłosem, z funkcją wysyłania sysexu do innych urządzeń poprzez osobne porty midi out.... wymieniać by można długo.

Nawet komp z DAWem nie daje mi tego, bo a to nie ma sysexu (LIVE), a to nie ma rozbudowanej obsługi MCU PRO, a to nie ma tego owego....

Każdy idzie na jakiś kompromis, ale myśl, że MV wystarczy zamiast kompa to jest pomyłka moim zdaniem.

Kiedyś robiłem swój program, ale na razie mnie to przerosło ( a konkretnie interfejs użytkownika). Czasem o tym myślę, i być może kiedyś wykonam, a wtedy zamieszczę tam większość tego typu potrzeb.

Trochę się rozgadałem, ale to dlatego, że MV była kiedyś moim marzeniem, bo myślałem że załatwia wszystkie sprawy.
Proponuję pooglądać instrukcję i zastanowić się dlaczego nie ma mixera audio i midi, lecz tylko audio. By wysłać komunikat głośności na ścieżkę midi (zewnętrzne urządzenie) to należy najpierw zaznaczyć tę ścieżkę, a następnie aktywować przypisane kontrolery do suwaków i dopiero wtedy wysyłamy CC. A to jest przecież lipa, bo mikser powinien być centralną częścią gdzie wszystkie głośności się załatwia - przecież to jest sequencer kurna nie?

A tak na marginesie co za bzdura, że LIVE nie ma także miksera MIDI. (Jest kanał MIDI na mikserze, ale bez suwaczka volume). Nie wspominając że nie nagrywa automatyki dla SOLO........

A tak poza tym nudził się ten murzyn przy tej zabawce (MV) we Frankfurcie. Tłumów przy nim nie było. Taki job.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 04 wrz 2008, 20:18

Ja miałem MV i zawiodłem się...Sprzedałem po miesiącu.A dlaczego?
Powiem krótko: kupiłem hardware a dostałem software w 14 kilogramowym opakowaniu I to w dodatku jak na software bardzo ograniczony. Nie oto chodzi w hard. Dla mnie w hard ma być prosto i przyjemnie, bo jak chcę sobie pokomplikować życie to mam od tego kompa który w zestawieniu z MV ma się jak Rolls Royce do Trabanta. Sorry ale to nie jest ani hardware ani software. Darujcie sobie ten wielki klocek chyba że tylko po to by tego doświadczyć na własnej skórze. Pozdrawiam
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 04 wrz 2008, 20:53

...Nie wiem czy jest wogule jakiś workstation który styka...

. Nie ma i nie prędko (o ile wogóle) będzie. Jakby miało być, to już by dawno było (nawet przy technologii sprzed paru lat). Tylko, że po takiej akcji nikt i nic innego nie potrzebowałby więcej do szczęścia.
Mam nadzieję, że nie będę bez sensu zmuszany do rozwinęcia tej kwestii.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Volfram

Post autor: Volfram » czwartek 04 wrz 2008, 21:20

...Witam. Sprawa wygląda tak. Wybiegając w przyszłość zamierzam przesiąść się na hardware. W ogóle nie mam pojęcia o możliwościach instrumentów wiec pytam.

Sprawa wygląda tak.

Mam dysk 320 GB w kompie. Jest to tylko i wyłącznie dysk z różnymi samplami bankami brzmień itd.

Używam sterownika M-Audio-klawiatura dynamiczna.

W przyszłości chciałbym zakupić jakiś sampler z padami. Coś w stylu Akai MPC

Pytanie:

Mając spore zasoby sampli i brzmień chciałbym (jakoś, nie wiem czy się da ) podłączyć dysk do samplera. Oczywiście mając tam banki brzmień chciałbym sterować nimi za pomocą mojej klawiatury sterującej...

CZY ISTNIEJE TAKA MOŻLIWOŚĆ??

Posiadam program CDXtract więc banki z kontakta i haliona mogę przekonwertować na AKAI MPC

Jeśli się tak nie da to jakie są alternatywne wyjścia??

...
Howgh!
Piszesz, że nie masz pojęcia o możliwościach instrumentów... i chcesz się przesiąść z software na hardware. No to ja ci powiem - najpierw dowiedz się jakie są możliwości instrumentów. Bo jeśli chcesz konwertować brzmienia HALiona albo Kontakta do MPC to jest to jakaś pomyłka. Najmocniejszy MPC - 5000 ma pamięc rozszerzalną do maksimum 2GB. No to ja ci powiem, że za dużo barw z tych soft-samplerów nie zmieścisz. To jest zupełnie inna liga. To tak jakby Kubica postanowił, że będzie się rozwijał swoją karierę przesiadając się z Formuły 1 na wyścigi Fiatów 126p.
Nie chcę rozpętywać na tym forum kolejnej nieskończonej dyskusji i nie twierdzę, że hardware powinno się ograniczyć do roli sterowników, ale już dawno temu - mniej więcej od czasu gdy E-MU kontynuuje ewolucje swoich Emulatorów w sofcie samplery sprzętowe to atawizm.
PZDR!

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 04 wrz 2008, 21:35

Czy wyście sie zmówili czy co ?
Ostatnio rozmawialem ze znajomych Hip hopowcem i też chce sie przesiąść z Softu na tego Akai - totalnie bezsensu.
Robota w drugą strone, to co masz na kompie bedziesz przeładowywał na male pudełko ( stracony czas) po to by postukać w gumowe pady jak prawdziwy Hip hopowiec ( ehh teledyski) , a zdecydowanie wiecej osiagniesz grając bez posrednio na klawiaturce midi do kompa.
Tak naprawde to ty chcesz zmienić sterownik :)
Moze kup jakis sterownik z padami m-audio, korg, akai i podłącz do komputera, zaoszczędzisz czasu bo nie bedziesz konwertował sampli.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 04 wrz 2008, 21:36

....brzmienia HALiona albo Kontakta do MPC to jest to jakaś pomyłka. Najmocniejszy MPC - 5000 ma pamięc rozszerzalną do maksimum 2GB. No to ja ci powiem, że za dużo barw z tych soft-samplerów nie zmieścisz....

Czyli musiałbym traktować komputer jako moduł brzmieniowy a MPC jako sampler/ sekwencer. Trochę uciążliwe bo np. jak robiłbym jakiś bit i chciałbym zgrać do sekwencera jakąś partie smyków to muszę odpalać kompa;/ mija się to z moim celem

Jeśli faktycznie szanse na przeniesienie banków brzmień z kompa na MPC są minimalistyczne to chyba rozwiązanie hardwareowe nie będzie mi służyć. Chyba że posługiwałbym się tylko i wyłącznie samymi wav'ami z banków brzmień co odciążyło by pamięć ? chyba?? ale co z tego jak poszczególne barwy będą porozrzucane??

Naprawdę nie jestem obeznany w tych sprawach dlatego zależy mi na waszych opiniach.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 04 wrz 2008, 21:46

...Czy wyście sie zmówili czy co ?
Ostatnio rozmawialem ze znajomych Hip hopowcem i też chce sie przesiąść z Softu na tego Akai - totalnie bezsensu.
Robota w drugą strone, to co masz na kompie bedziesz przeładowywał na male pudełko ( stracony czas) po to by postukać w gumowe pady jak prawdziwy Hip hopowiec ( ehh teledyski) , a zdecydowanie wiecej osiagniesz grając bez posrednio na klawiaturce midi do kompa.
Tak naprawde to ty chcesz zmienić sterownik :)
Moze kup jakis sterownik z padami m-audio, korg, akai i podłącz do komputera, zaoszczędzisz czasu bo nie bedziesz konwertował sampli....
Chodzi mi bardziej o to ze staje się powoli zmęczony tym komputerem.

Fakt można powiedzieć że lepiej przeznaczyć kasę na modernizację komputera ale myślę że nie tędy droga.

P.S. nie jestem Hip hopowcem

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 04 wrz 2008, 21:56

Chodzi mi bardziej o to ze staje się powoli zmęczony tym komputerem.

Może trzeba zacząć od tego, co Cię w komputerze męczy?

Bo hardware też potrafi zmęczyć...

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 04 wrz 2008, 23:11

Bo hardware też potrafi zmęczyć...
...
Nie wiem jak hardware ale kompie męczy mnie sposób pracy. Powiedzmy że słucham sobie winyli i mam jakiś fajny fragment. I sprawa wygląda tak. Odpalam tego mojego blaszaka odpalam jakiś edytor audio, zgrywam itd... i po tym wszystkim skupiam się tylko na klockach i pętlach...wszystko robię schematycznie a nie na słuch. Może masz racje, może hardware mnie równie zmęczy ale aktualny stan pracy coraz mniej mi odpowiada. A jak wiadomo wiąże się z tym coraz mniejsza kreatywność.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 05 wrz 2008, 07:59

Powiedzmy że słucham sobie winyli i mam jakiś fajny fragment. I sprawa wygląda tak. Odpalam tego mojego blaszaka odpalam jakiś edytor audio, zgrywam itd... i po tym wszystkim skupiam się tylko na klockach i pętlach...wszystko robię schematycznie a nie na słuch.
I tutaj hardware jest nieoceniony, nie wlepiasz wzroku w wielki kolorowy monitor tylko słuchasz i grasz a w przypadku MPC sampling jest niezwykle przyjemny i jakby to powiedzieć....taki swojski i "niewynaturzony". Ale uważam ,że kompletna przesiadka na hard tez nie jest dobra bo tak jak pisano już tu wcześniej hard ma swoje ograniczenia. Najlepsza opcja to taka żeby do pewnych zadań wykorzystywać hard a do innych soft. Dopiero integracja tych dwóch światów daje wg mnie pełne zadowolenie. Zmęczyło Cię klikanie myszą i bolą oczy od gapienia się w monitor, odpalasz gramofon i samplujesz na sampler, masz dość wciskania guziczków w MPC - bierzesz się za prace edycyjne na kompie...Ja właśnie tak zrobiłem, z tym że przechodziłem-przechodzę do tego systemu pracy z odwrotnej strony. Zawsze działałem tylko na hard a teraz dołożyłem soft i TO JE ONO !!!
A co do MPC 5000 to ktoś tu pisał o jakiś 2GB - bzdura, ten sampler ma dysk 80GB a nic nie stoi na przeszkodzie żeby włożyć większy.Natomiast RAM-u ma max 192 MB , z tym że RAM w samplerach hard to nie to samo co RAM w kompie. Te 192 MB to maksymalna pojemność sampli które mogą być użyte w jednym projekcie-utworze, ale na MPC5000 mozna nagrywać audio bezpośrednio na sekwencer a te audio zapisywane i odtwarzane jest strumieniowo bezpośrednio z HDD, więc tak naprawdę tego jest więcej.
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

ODPOWIEDZ