SM Audio I-Nano lub NanoPatch

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
ksnd
SM Audio I-Nano lub NanoPatch

Post autor: ksnd » czwartek 04 wrz 2008, 16:41

Witam,

Mam dość pilne pytanie do posiadaczy któregoś z tych urządzeń.

Napisałem w tej sprawie do firmy SM Pro Audio ponieważ w instrukcji online nie znalazłem informacji (może jest na tyle oczywista że nie wymaga wyjaśnienia). Chodzi mi mianowicie o to, że urządzenia te mają gniazda I/O zarówno ważone jak i nieważone. Moje pytanie jest takie czy jeśli podepnę sygnał do I-Nano przez niezbalansowane gniazdo jack to czy ten sygnał trafi na wyjście balansowane I-Nano? Innymi słowy czy można mieszać sygnały balansowane/niebalansowane czy też są tu dwa tory działające oddzielnie?

Dziękuję

Awatar użytkownika
stevelukather

Re: SM Audio I-Nano lub NanoPatch

Post autor: stevelukather » czwartek 04 wrz 2008, 16:48

...Witam,

Mam dość pilne pytanie do posiadaczy któregoś z tych urządzeń.

Napisałem w tej sprawie do firmy SM Pro Audio ponieważ w instrukcji online nie znalazłem informacji (może jest na tyle oczywista że nie wymaga wyjaśnienia). Chodzi mi mianowicie o to, że urządzenia te mają gniazda I/O zarówno ważone jak i nieważone. Moje pytanie jest takie czy jeśli podepnę sygnał do I-Nano przez niezbalansowane gniazdo jack to czy ten sygnał trafi na wyjście balansowane I-Nano? Innymi słowy czy można mieszać sygnały balansowane/niebalansowane czy też są tu dwa tory działające oddzielnie?

Dziękuję...
Nie ma znaczenia,sygnal niesymetryczny i tak trafi na gniazda OUT symetryczne i wyjdzie symetrycznie do innego urzadzenia,ale to nie zmieni faktu,ze ten sygnal dalej wchodzi jako niesymetryczny,te gniazda,nie sa robione jako dual,bo po co i jaki to ma sens,jest to wyjscie COMBO,czyli mozesz wsadzic XLR-a a mozesz wsadzic jacka,co masz akurat pod reka. Jesli ci to nie wystarcza, www.kartydzwiekowe.com.pl to jest dystrybutor SM Pro Audio.
[addsig]

ksnd

Post autor: ksnd » czwartek 04 wrz 2008, 17:03

Dziękuję, właśnie o to chodziło. Właściwie to zamknąłbym temat ale natknąłem się właśnie na forum gdzie ktoś podaje informację iż tłumiki pasywne SM Audio wprowadzają ograniczenie pasma, podwyższony SNR i zawężają scenę. Trochę mnie to zdezorientowało a nie bardzo wiem w czym można by wybierać żeby dobrze trafić. Czy ktoś mógłby polecić jakiś pewny, prosty pasywny tłumik? (z obsługą we/wy balansowanych i niebalansowanych)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 04 wrz 2008, 18:02

Podbijam temat bo tez jestem ciekaw! Rozwalzalem zakuop tego ustrojstwa

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 04 wrz 2008, 20:03

...Podbijam temat bo tez jestem ciekaw! Rozwalzalem zakuop tego ustrojstwa...
Ja tego sluchalem,i wg mnie lepiej gra niz BigKnob Mackie.
[addsig]

greengo

Post autor: greengo » czwartek 04 wrz 2008, 20:21

...Dziękuję, właśnie o to chodziło. Właściwie to zamknąłbym temat ale natknąłem się właśnie na forum gdzie ktoś podaje informację iż tłumiki pasywne SM Audio wprowadzają ograniczenie pasma, podwyższony SNR i zawężają scenę. Trochę mnie to zdezorientowało a nie bardzo wiem w czym można by wybierać żeby dobrze trafić. Czy ktoś mógłby polecić jakiś pewny, prosty pasywny tłumik? (z obsługą we/wy balansowanych i niebalansowanych)...
Jak potencjometr, może podwyższyć SNR i zawęzić scenę?
Bzdura.

ksnd

Post autor: ksnd » czwartek 04 wrz 2008, 20:24

Bzdura.
...

chciałbym się z tym zgadzać, niestety do źródła nie dotarłem tylko do referencji: http://www.head-fi.org/forums/f21/sm-pro-audio-inano-passive-volume-attenuator-297293/

znalazłem też produkty firmy DACT (http://www.dact.com/) ale nie wiem czy coś takiego można kupić w Polsce

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 04 wrz 2008, 20:43

Bzdura.

Bardzo prosto, wszak to co zrobi zależy tylko i wyłącznie od układu w jakim pracuje.
Niemniej kolega ksnd musiał chyba trafić na jakieś forum dla mocno sfrustrowanych dewiantów - "audiofili"?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ksnd

Post autor: ksnd » czwartek 04 wrz 2008, 21:02

Niemniej kolega ksnd musiał chyba trafić na jakieś forum dla mocno sfrustrowanych dewiantów - "audiofili"?
...

Jak to rozumieć? To co piszą jest przesadą? Chociaż w zasadzie dziwi mnie dlaczego pisze się o transparentności itd. jeśli jednak zastosowany układ ma nieliniowy wpływ na przepuszczany sygnał. Uparłem się na tego INano bo to czego szukam to właśnie maksymalnie prosta konstrukcja. Teraz nie wiem za bardzo co o tym myśleć.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 04 wrz 2008, 21:06

...Chociaż w zasadzie dziwi mnie dlaczego pisze się o transparentności itd. jeśli jednak zastosowany układ ma nieliniowy wpływ na przepuszczany sygnał. Uparłem się na tego INano bo to czego szukam to właśnie maksymalnie prosta konstrukcja. Teraz nie wiem za bardzo co o tym myśleć.

Transparentności można się doszukać co najwyżej w grafice, nigdy w audio. Może po prostu pomyliłeś fora?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ