Jaki mikrofon pojemnościowy do rapu do 800 zł?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dsds
Re: Jaki mikrofon pojemnościowy do rapu do 800 zł?

Post autor: dsds » czwartek 04 wrz 2008, 13:31

...rozumiem, w takim razie tez stawiam na Octave 319.. ...
OK.

Finalne starcie do 850 zł :) :

Oktava MK-319
vs
Shure KSM27
vs
Audio-Technica AT4040
vs
Audio-Technica AT4033

............
Czy ktoś z Państwa miał możliwość użycia, którejkolwiek pary z tych mikrofonów?

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » czwartek 04 wrz 2008, 15:14

......rozumiem, w takim razie tez stawiam na Octave 319.. ...
OK.

Oktava MK-319
vs
Shure KSM27
vs
Audio-Technica AT4040
vs
Audio-Technica AT4033

............
...
Ponieważ ja tez chciałbym sie dowiedzieć o te 3 mikrofony oprócz oktawy mam kilka pytań.
Do "danas"
skąd wiesz że cyt "...gdyz jakosciowo (oprocz tych smiesznych przelacznikow) nie odstaja od wiele drozszych mikrofonow..."

testowałeś powyższe 3 pozostałe jak wielokrotnie czytałem doskonale brzmiące profesjonalne miki?

Sam pisałeś że "...Bardzo wielu uzytkownikow tu niestety powiela czyjes opinie nie majac pojecia o czym mowia..." a wygląda na to że sam Audio-Technica nie testowałeś porównujesz jakiś "budżet" który ludzie wychwalają głównie z powodu ceny. To "ciepło" jak widać z parametrów bierze sie z niedoskonałej charakterystyki a "uniwersalność" z małej czułości.
Wydaje mi sie że ta Oktawa to po prostu słaby mikrofon i totalna ściema na forum i nie uchodzi porównywać go do pozostałej trójki.
pz

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » czwartek 04 wrz 2008, 15:19

......rozumiem, w takim razie tez stawiam na Octave 319.. ...
OK.

Oktava MK-319
vs
Shure KSM27
vs
Audio-Technica AT4040
vs
Audio-Technica AT4033

............
...
A propo's pary - ja bym zapytał jeszcze o AT 4041
dsds jakbyś się zdecydował na kupno to powiedz gdzie (ebay?)

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 04 wrz 2008, 15:27

.........rozumiem, w takim razie tez stawiam na Octave 319.. ...
OK.

Oktava MK-319
vs
Shure KSM27
vs
Audio-Technica AT4040
vs
Audio-Technica AT4033

............
...
A propo's pary - ja bym zapytał jeszcze o AT 4041
dsds jakbyś się zdecydował na kupno to powiedz gdzie (ebay?)...
oktavy nie polecam - miałem i oddałem - myślałem że jest popsuty a było z nim wszystko w porządku...
i nie ważne czy to rap czy flet, z tymi mikrofonami jest tak że trzeba mieć 10 sztuk do wyboru żeby wybrać coś w miarę ok. może kiedyś było inaczej i starsze sztuki są genialne..., no ale miałem okazję nagrywać tylko na tej nowszej i nie było to miłe doświadczenie
pozdrawiam

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » czwartek 04 wrz 2008, 15:30

Mariusz1333 - czekaj sekundkę - strasznie się rozpędziłeś.

1.Czytam od 3 m-cy wszystkie wątki na temat Oktava MK-319 i wcale nie jest to zły mikrofon! < Wg opinii ludzi oczywiście. Poza tym o jakiej cenie mówisz? Cena tego mikrofonu nie obejmuje uchwytu elastycznego (który inne mikrofony mają w komplecie wraz z np.walizeczką, za którą też płacisz). W Polsce kupisz Oktava MK-319 z uchwytem elastycznym za 780 złotych.
2.Nie chcę kupować pary mikrofonów. Pytałem, czy ktoś porównywał jeden mikrofon do drugiego z tych, co wymieniłem. Źle się wyraziłem.
3.Nie odrzucałbym Oktavy MK-319. Natomiast ludzie (m.in.z forum Gearslutz) polecają też AT4040/AT4033 DO RAPU w TEJ CENIE. OKOŁO.

Pozdrawiam.

"oktavy nie polecam - miałem i oddałem - myślałem że jest popsuty a było z nim wszystko w porządku...
i nie ważne czy to rap czy flet, z tymi mikrofonami jest tak że trzeba mieć 10 sztuk do wyboru żeby wybrać coś w miarę ok. może kiedyś było inaczej i starsze sztuki są genialne..., no ale miałem okazję nagrywać tylko na tej nowszej i nie było to miłe doświadczenie
pozdrawiam"

Ja dostałem z Novamusic propozycję przetestowania 3 mikrofonów Oktava MK-319, gdybym zdecydował się na kupno. Płacę za jeden, Pan Bronisław Hońca wysyła mi 3, ja 2 odsyłam.
Może jednak warto?

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 04 wrz 2008, 15:32

...Mariusz1333 - czekaj sekundkę - strasznie się rozpędziłeś.

1.Czytam od 3 m-cy wszystkie wątki na temat Oktava MK-319 i wcale nie jest to zły mikrofon! < Wg opinii ludzi oczywiście. Poza tym o jakiej cenie mówisz? Cena tego mikrofonu nie obejmuje uchwytu elastycznego (który inne mikrofony mają w komplecie wraz z np.walizeczką, za którą też płacisz). W Polsce kupisz Oktava MK-319 z uchwytem elastycznym za 780 złotych.
2.Nie chcę kupować pary mikrofonów. Pytałem, czy ktoś porównywał jeden mikrofon do drugiego z tych, co wymieniłem. Źle się wyraziłem.
3.Nie odrzucałbym Oktavy MK-319. Natomiast ludzie (m.in.z forum Gearslutz) polecają też AT4040/AT4033 DO RAPU w TEJ CENIE. OKOŁO.

Pozdrawiam.

"oktavy nie polecam - miałem i oddałem - myślałem że jest popsuty a było z nim wszystko w porządku...
pozdrawiam"

Ja dostałem z Novamusic propozycję przetestowania 3 mikrofonów Oktava MK-319, gdybym zdecydował się na kupno. Płacę za jeden, Pan Bronisław Hońca wysyła mi 3, ja 2 odsyłam.
Może jednak warto?

...
jeżeli masz opcję odesłania trzech to warto

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 04 wrz 2008, 15:33

Może jednak warto?

...
Spróbować zawsze warto. Ale przeczytaj też nowsze wątki na forum tutejszym o Oktavach. Jest coraz to więcej wątpliwości na ich temat. Jeden sprawdzony dystrybutor na 3 kraje. Trudno dostać oryginalną rosyjską.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 04 wrz 2008, 15:35

O. Tu na przykład. Jest też w wątku jedyny chyba dystrybutor na Europę.

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » czwartek 04 wrz 2008, 15:35

Fragment odpowiedzi na kilka moich pytań z Novamusic:

"Czegos tu nie rozumiem: przeciez moze Pan zwrocic mikrofon jesli nie spelni Pana oczekiwan, to raz. Druga sprawa, ze z tekstu, ktory Pan cytuje wynika, ze osoba ta nie miala do czynienia z Oktavami, natomiast jesli chodzi o dystrybucje - prosze wybaczyc - ale czlowiek ten pisze bzdury. Na kazdym Music Messe i na kazdym NAMM wystawia się Oktava, ta prawdziwa. Chinskie podrobki wygladaja zupelnie inaczej niz mikrofony produkowane w Tule. Referencje Novamusic moze Pan zweryfikowac w przedstawicielstwie Oktavy na Europę www.oktava-online.com, mozna wejsc rowniez przez http://www.oktava.tula.net/index_e.htm".

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » czwartek 04 wrz 2008, 15:37

...Fragment odpowiedzi na kilka moich pytań z Novamusic:

"Czegos tu nie rozumiem: przeciez moze Pan zwrocic mikrofon jesli nie spelni Pana oczekiwan, to raz. Druga sprawa, ze z tekstu, ktory Pan cytuje wynika, ze osoba ta nie miala do czynienia z Oktavami, natomiast jesli chodzi o dystrybucje - prosze wybaczyc - ale czlowiek ten pisze bzdury. Na kazdym Music Messe i na kazdym NAMM wystawia się Oktava, ta prawdziwa. Chinskie podrobki wygladaja zupelnie inaczej niz mikrofony produkowane w Tule. Referencje Novamusic moze Pan zweryfikowac w przedstawicielstwie Oktavy na Europę http://www.oktava-online.com, mozna wejsc rowniez przez http://www.oktava.tula.net/index_e.htm"....
To była odpowiedź odnośnie tego wątku:
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=21274&forum=10&start=40
/LINK wysłałem tydzień temu do Novamusic/.

ODPOWIEDZ