BlueSky ProDesk 2.1 - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mithrandirHD
BlueSky ProDesk 2.1 - problem

Post autor: mithrandirHD » piątek 22 sie 2008, 21:13

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów :)

Na początku chciałbym zaznaczyć, że już od dobrych kilku lat zajmuję się tworzeniem muzyki i dźwięku w warunkach domowych. Regularnie czytam też EiS oraz niniejsze Forum. Dopiero teraz jednak zdecydowałem się włączyć do dyskusji ;)

Od niemal dwóch lat jestem szczęśliwym posiadaczem systemu odsłuchowego BlueSky ProDesk 2.1 i bardzo sobie chwalę pracę tego zestawu, gdyby nie mały problem. Otóż od jakiegoś czasu jeden monitorów zaczął dziwnie się zachowywać - przy odtwarzaniu materiału (szczególnie bardzo bogatego w składowe harmoniczne, jak np. fortepian zarejestrowany z użyciem sprzętu lampowego) głośnik średnio-niskotonowy wydaje z siebie jak gdyby "brzęczenie" (zniekształcenia harmoniczne?) nakładające się na sygnał. Nie jest to bardzo wyraźne, ale jednak słyszalne. Przystawiając ucho do głośnika i słuchając przy bardzo małej głośności odnoszę wrażenie brzmienia raczej z pieca gitarowego niż z monitora studyjnego. Tweeter wydaje się grać bez żadnych zniekształceń.

Czy ktoś z Was spotkał się już z czymś takim?

Dodam, że drugi monitor i subwoofer sprawują się bez zarzutu (przetestowałem całą ścieżkę sygnałową i mam pewność, że to coś tylko w tym jednym monitorze "nie gada", a nie gdzie indziej).

Bardzo proszę wszystkich chętnych i znających się na rzeczy o opinię/poradę w tej sprawie.

Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
mithrandirHD

Re: BlueSky ProDesk 2.1 - problem

Post autor: mithrandirHD » wtorek 02 wrz 2008, 00:23

Czy naprawdę nikt z Was nie spotkał się z podobnym zjawiskiem?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 02 wrz 2008, 08:19

...Czy naprawdę nikt z Was nie spotkał się z podobnym zjawiskiem?...
Nie wiem czy się zetknąłem czy nie nie słyszę tego co Ty, a z opsiu cięzko wywnioskować czy zniekształcenie to pochodzi rzeczywiście z przetwornika czy z innego miejsca. Jak bardzo zniekształcenie to zależy od głośności? Czy aby na pewno powstaje tylko przy odtwarzaniu owego fortepianu? Czy efekt ten nie wystepuje przy innych instrumentach? Próbowaleś może testować głośnik (sam jeden: wyciszony SUB i odłączony drugi satelita jakimś sygnałem testowym np. przestrajaną sinusoidą? Czy zamieniałeś satelity miejscami? Może to tak nagrany materiał?
Oczekując na odpwiedzi obstawiam luźny meechaniczny element wewnątrz lub na zewnątrz obudowy.

pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

kostrz
Kontakt:

Post autor: kostrz » wtorek 02 wrz 2008, 10:41

......Czy naprawdę nikt z Was nie spotkał się z podobnym zjawiskiem?...

abluesky.com -> forum pro desk: http://abluesky.com/asp/forum/viewtopics.asp?roomid=25
Support (Pascal) żadnego pytania nie pozostawia bez odpowiedzi
[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl/]Ableton Live Users Group Polska[/url]

Awatar użytkownika
mithrandirHD

Post autor: mithrandirHD » wtorek 02 wrz 2008, 10:51

Nie wiem czy się zetknąłem czy nie nie słyszę tego co Ty, a z opsiu cięzko wywnioskować czy zniekształcenie to pochodzi rzeczywiście z przetwornika czy z innego miejsca. Jak bardzo zniekształcenie to zależy od głośności? Czy aby na pewno powstaje tylko przy odtwarzaniu owego fortepianu? Czy efekt ten nie wystepuje przy innych instrumentach? Próbowaleś może testować głośnik (sam jeden: wyciszony SUB i odłączony drugi satelita jakimś sygnałem testowym np. przestrajaną sinusoidą? Czy zamieniałeś satelity miejscami? Może to tak nagrany materiał?
Oczekując na odpwiedzi obstawiam luźny meechaniczny element wewnątrz lub na zewnątrz obudowy.

pozdrowienia

...
Poziom tego zniekształcenia wzrasta dość proporcjonalnie do wzrostu ogólnego poziomu wysterowania, aczkolwiek nigdy nie dominuje nad sygnałem głównym. To raczej zniekształcenie w rodzaju "nałożenia" się na siebie dwóch sygnałów. Fortepian podałem jako przykład, bo najbardziej słychać to zniekształcenie na materiale bogatym w harmoniczne, zwłaszcza w dole i średnicy (podobnie jest np. gdy odtwarzam ścieżkę kontrabasu itp.). Nie sprawdzałem jeszcze tego monitora sygnałami testowymi (mam zamiar to zrobić w najbliższym czasie), ale numer z zamianą monitorów miejscami już wykonałem (cała konfiguracja sprzętowo-kablowa pozostała ta sama, a po zamianie zniekształcenie przeniosło się z prawego monitora do lewego, więc to na pewno coś w TYM monitorze bruździ).

Awatar użytkownika
mithrandirHD

Post autor: mithrandirHD » wtorek 02 wrz 2008, 10:52

.........Czy naprawdę nikt z Was nie spotkał się z podobnym zjawiskiem?...

abluesky.com -> forum pro desk: http://abluesky.com/asp/forum/viewtopics.asp?roomid=25
Support (Pascal) żadnego pytania nie pozostawia bez odpowiedzi
...
Dzięki

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 02 wrz 2008, 12:54

Jeśli Twój BS jest na gwarancji to każ naprawić
Jeśli nie to:

1. Otwórz obudowę z tyłu i posprawdzaj czy żaden kabel, ani żaden element nie tłucze się luzem. Podokręcaj każda śrubę jaką uda Ci się dostrzec

2. Zdemontuj Woofer, sprawdź czy w komorze głośnika nic się luzem nie pałęta. Sprawdź czy "wąsy" głośnika nie dotykają membrany w innym miejscu niż powinny

3. Jeśli to nic nie pomoże, możesz spróbować przełożyć woofery między monitorami. Upewnisz się, czy pies jest pogrzebany w przetworniku. Jeśli tak to niestety przetwornik jest do wymiany l ub naprawy.

Nic innego nie przychodzi mi do głowy zdalnie
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
mithrandirHD

Post autor: mithrandirHD » wtorek 02 wrz 2008, 21:07

...Jeśli Twój BS jest na gwarancji to każ naprawić
Jeśli nie to:

1. Otwórz obudowę z tyłu i posprawdzaj czy żaden kabel, ani żaden element nie tłucze się luzem. Podokręcaj każda śrubę jaką uda Ci się dostrzec

2. Zdemontuj Woofer, sprawdź czy w komorze głośnika nic się luzem nie pałęta. Sprawdź czy "wąsy" głośnika nie dotykają membrany w innym miejscu niż powinny

3. Jeśli to nic nie pomoże, możesz spróbować przełożyć woofery między monitorami. Upewnisz się, czy pies jest pogrzebany w przetworniku. Jeśli tak to niestety przetwornik jest do wymiany l ub naprawy.

Nic innego nie przychodzi mi do głowy zdalnie
...
Heh, jeszcze jest na gwarancji, ale cały czas pracuję na tym zestawie (na zlecenie, więc nie mogę sobie pozwolić na utratę jednego z monitorów na dłuższy czas - a tak zapewne by było, bo najbliższy serwis BS jest w Niemczech). Wiesz, gdyby to była usterka uniemożliwiająca normalną pracę, to nie miałbym wyjścia. Ale to jest niestety jedna z tych (najwredniejszych) usterek, że "w sumie jest ok, tylko trochę coś tam jakby niehalo, ale nie aż tak, żeby nie można na tym pracować" hehe.

Jeśli zdążę zakończyć robotę przed upływem gwarancji, to wyślę tego złośliwca do naprawy, a jeśli nie - zastosuję się do Twoich porad. Dzięki Ci serdeczne za te wskazówki.

ODPOWIEDZ