Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mh
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: mh » niedziela 17 sie 2008, 10:52

......Może jednak pomoże, gdy podam nazwę klawki- E-Mu Xboard 49...

Nic nie pomoże dopóki nie napiszesz czym konkretnie chcesz nią sterować.

Niemniej jeśli chodzi o dostępne komunikaty CC (jest ich mnóstwo), a za którymi idą najczęściej wykorzystywane parametry z syntezy i inne pierdoły, to taka klawiaturka spokojnie wystarczy. A nawet znacznie więcej niż spokojnie .
...

Temat jest o blofeldzie... , więc chodzi mi o komunikację na linii- E-Mu-Xboard i jak to może być zawiłe przypisywanie poszczegónych parametrów do potencjometrów
Psychomaniak

Vishnu

Post autor: Vishnu » piątek 22 sie 2008, 22:07

Sezon urlopowy sie skonczyl ... no i mamy firmware w wersji 1.03 - > po update moje problemy z dziwnym zachowaniem sekcji efektow zniknely. Synth jest naprawdę NIEZŁY !!!! - Brawo Waldorf Team. Pozdrawiam Blofeld users obecnych i tych przyszłych
użytkownik Blofelda

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 22 sie 2008, 22:27

... Sezon urlopowy sie skonczyl ... no i mamy firmware w wersji 1.03 - > po update moje problemy z dziwnym zachowaniem sekcji efektow zniknely. Synth jest naprawdę NIEZŁY !!!! - Brawo Waldorf Team. Pozdrawiam Blofeld users obecnych i tych przyszłych...
A jak Blofeld klei się z innymi instrumentami? Może ktoś dać jakieś przykłady miksów?

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » piątek 29 sie 2008, 08:24

.........Może jednak pomoże, gdy podam nazwę klawki- E-Mu Xboard 49...

Ja mam E-MU Xboard 49 i Blofelda, świetna sprawa!! W instrukcji jest spacyfikacja MIDI, więc przypisywanie kontrolerów to pryszcz. Oczywiście trzeba jedynie pamiętać, co się gdzie, go jakiej gałki zaprogramowało, hahah. Kolejną ułatwiającą życie sprawą jest pojawienie się polskiej instrukcji (w wersji rozszerzonej!) co mnie osobiście - również niezbyt doświadczonemu w programowaniu syntezatorów - bardzo dużo pomogło. Ale napiszę jeszcze o jednym moim odkryciu: otóż można bez problemu sterować Blofeldem (przynajmniej podstawowymi jego funkcjami) z poziomu komputera, a dokładnie z poziomu FL Studio 8. Po dodaniu MIDI Out, panel ten ma gotowe szablony dla wielu sprzętowych syntezatorów, min. Waldorf MicroQ, który przecież ma bardzo zbliżona architekturę do Blofelda!! Ustawiamy więc ten szablon i kręcimy do woli filtrami etc. na tyle rzecz jasna na ile pozwala przygotowany szablon ;)
Ogólnie po 2 miesiącach używanie stwierdzam, że każda złotówka wydana na ten sprzęt jest dobrze wydana!
Ciekaw jestem czy kiedyś, powstanie jakaś witryna skupiająca użytkowników Blofelda, by wymieniać się spostrzeżeniami, doświadczeniem i być może brzmieniami?!?! Oby!
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 29 sie 2008, 12:54

... Sezon urlopowy sie skonczyl ... no i mamy firmware w wersji 1.03 -
I z nowym firmware nadszedł czas, żebym w końcu kupił ten "stabilny" instrument
Na to się czekało...

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 29 sie 2008, 13:35

...... Sezon urlopowy sie skonczyl ... no i mamy firmware w wersji 1.03 -
I z nowym firmware nadszedł czas, żebym w końcu kupił ten "stabilny" instrument
Na to się czekało... ...
Do mnie już dzwonił kurier - za 2 godz. będzie z Blofeldem....!!!! Rodzinkę czeka trudny weekend
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

abproject

Post autor: abproject » niedziela 07 wrz 2008, 18:38

...
Pytanie do "posiadaczy"...

Właśnie widzę, że dostępny jest nowy firmware sygnowany magiczną liczbą V1.04... Czy z tym uaktualnieniem, po prawie roku... można się już pakować w to małe pudełko ? Czy dalej są "jaja" ...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

mh

Post autor: mh » poniedziałek 08 wrz 2008, 11:31

............Może jednak pomoże, gdy podam nazwę klawki- E-Mu Xboard 49...

Ja mam E-MU Xboard 49 i Blofelda, świetna sprawa!! W instrukcji jest spacyfikacja MIDI, więc przypisywanie kontrolerów to pryszcz. Oczywiście trzeba jedynie pamiętać, co się gdzie, go jakiej gałki zaprogramowało, hahah. Kolejną ułatwiającą życie sprawą jest pojawienie się polskiej instrukcji (w wersji rozszerzonej!) co mnie osobiście - również niezbyt doświadczonemu w programowaniu syntezatorów - bardzo dużo pomogło. Ale napiszę jeszcze o jednym moim odkryciu: otóż można bez problemu sterować Blofeldem (przynajmniej podstawowymi jego funkcjami) z poziomu komputera, a dokładnie z poziomu FL Studio 8. Po dodaniu MIDI Out, panel ten ma gotowe szablony dla wielu sprzętowych syntezatorów, min. Waldorf MicroQ, który przecież ma bardzo zbliżona architekturę do Blofelda!! Ustawiamy więc ten szablon i kręcimy do woli filtrami etc. na tyle rzecz jasna na ile pozwala przygotowany szablon ;)
Ogólnie po 2 miesiącach używanie stwierdzam, że każda złotówka wydana na ten sprzęt jest dobrze wydana!
Ciekaw jestem czy kiedyś, powstanie jakaś witryna skupiająca użytkowników Blofelda, by wymieniać się spostrzeżeniami, doświadczeniem i być może brzmieniami?!?! Oby! ...

Akurat mam 49 i używam FLS8, więc lepszej odpowiedzi pod tym kątem nie mogłem sobie wymarzyć

Jeszcze niech ktoś mi powie jak wygląda sprawa z gwarancją? Czy Blofeld ma coś takiego jak gwarancja Europejska?
Psychomaniak

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 08 wrz 2008, 14:30

Akurat mam 49 i używam FLS8, więc lepszej odpowiedzi pod tym kątem nie mogłem sobie wymarzyć

Jeszcze niech ktoś mi powie jak wygląda sprawa z gwarancją? Czy Blofeld ma coś takiego jak gwarancja Europejska?...
masakra

z innej beczki jest już teoretycznie w ofercie wersja blofelda desktop, 4 oktawy, wszystko świetnie, tylko mogli dodać kilka pokręteł......

rozumiem że pewnie byłby parę zł/$ droższy no ale zakładam że jak ktoś chce taniej to kupuje moduł, wersja desktop imho powinna mieć większą swobodę kontroli
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » poniedziałek 08 wrz 2008, 18:15

Jeszcze niech ktoś mi powie jak wygląda sprawa z gwarancją? Czy Blofeld ma coś takiego jak gwarancja Europejska?...
Ciesze się, że mogłem pomóc. Co do gwarancji, to jest oczywiście zapewniona takowa na terenie polski, wiem również, że Waldorf ma swoje autoryzowane przedstawicielstwa (w rodzaju naszej Audiostacji) w wielu innych (jeśli nie wszystkich) europejskich krajach, czy jednak będą chcieli uwzględnić warunki gwarancji sprzętu zakupionego w naszym kraju, to już trudno powiedzieć, chociaż powinni.....

Wielu forumowiczów widzę jest nieco uprzedzonych, ze względu na wcześniejsze wzmianki o problemach związanych z "niedopracowanym" softem w początkowej fazie sprzedaży Blofelda. Mam z nim do czynienia, od wersji oprogramowania 1.02 i pracuje stabilnie. Myślę, że nie ma co się obawiać! Ostatnie aktualizacje jeszcze poprawiły i tak niezauważalne dla 70% użytkowników problemy. Bez stresu więc!
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

ODPOWIEDZ