............Może jednak pomoże, gdy podam nazwę klawki- E-Mu Xboard 49...
Ja mam E-MU Xboard 49 i Blofelda, świetna sprawa!! W instrukcji jest
spacyfikacja MIDI, więc przypisywanie kontrolerów to pryszcz. Oczywiście trzeba jedynie pamiętać, co się gdzie, go jakiej gałki zaprogramowało, hahah. Kolejną ułatwiającą życie sprawą jest pojawienie się polskiej instrukcji (w wersji rozszerzonej!) co mnie osobiście - również niezbyt doświadczonemu w programowaniu syntezatorów - bardzo dużo pomogło. Ale napiszę jeszcze o jednym moim odkryciu: otóż można bez problemu sterować Blofeldem (przynajmniej podstawowymi jego funkcjami) z poziomu komputera, a dokładnie z poziomu FL Studio 8. Po dodaniu MIDI Out, panel ten ma gotowe szablony dla wielu sprzętowych syntezatorów, min. Waldorf MicroQ, który przecież ma bardzo zbliżona architekturę do Blofelda!! Ustawiamy więc ten szablon i kręcimy do woli filtrami etc. na tyle rzecz jasna na ile pozwala przygotowany szablon ;)
Ogólnie po 2 miesiącach używanie stwierdzam, że każda złotówka wydana na ten sprzęt jest dobrze wydana!
Ciekaw jestem czy kiedyś, powstanie jakaś witryna skupiająca użytkowników Blofelda, by wymieniać się spostrzeżeniami, doświadczeniem i być może brzmieniami?!?! Oby!

...
Akurat mam 49 i używam FLS8, więc lepszej odpowiedzi pod tym kątem nie mogłem sobie wymarzyć
Jeszcze niech ktoś mi powie jak wygląda sprawa z gwarancją? Czy Blofeld ma coś takiego jak gwarancja Europejska?