Co myślicie o tym zestawie?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
WG
Re: Co myślicie o tym zestawie?

Post autor: WG » czwartek 28 sie 2008, 12:19

Norma jest że napięcie zasilania nie może być nizsze niż 205-208 V. Zatem, jesli wzmacniacz dobrze, bez sensacji pracuje przy napięciu 200V, to nie ma sensu wybrzydzać.
No właśnie.

potrzebny jest sprzet ktory moze pracowac na niskich napieciach
Bez przesady :)
Nie wiem w jakich warunkach planujesz pracować

Co z tego że będziesz miał super końcówkę pracującą przy <200V jak reszta peryferii na pewno nie da rady już przy tym napięciu

elejan

Post autor: elejan » czwartek 28 sie 2008, 18:37

Szanowny kolego Silver!Nie rozumiem dlaczego nie można pracować na 2 ohmy? Obecnie na basie to chyba standart.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » czwartek 28 sie 2008, 23:05

...Szanowny kolego Silver!Nie rozumiem dlaczego nie można pracować na 2 ohmy? Obecnie na basie to chyba standart.Pozdrawiam....
Nikt nie powiedział, że nie można. Chodzi o ten konkretny przypadek z tym wzmacniaczem - nie wszystkie modele serii LD mogą grać na 2 ohm.

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 28 sie 2008, 23:08

...Szanowny kolego Silver!Nie rozumiem dlaczego nie można pracować na 2 ohmy? Obecnie na basie to chyba standart.Pozdrawiam....
Witam
Proponuje dobrze czytac....
bo to co napisałem tyczy LD 3004 Powersoft-a, i o ile pamietam, napisałem, ze obciązenie 2 omowe jest dopuszczalne w przypadku tej seri z podziałem aktywnym na zakresie bas0owym, to stanowczo odradzam stosowania takoej impedancji w przypadku stosowania tej serii wzmacniaczyu do napedu :szerokopasmowego", oraz średnio-wyskotonowego..
Co do niskich napięc zasilania sieciowego....
Kolego masz za mała wyobraźnie i nie rozumiesz na czym polega praca zasilania , bez róznicy, klasycznego, np z tzw. "kondycjonerem", czy impulsowego, i nie potrafisz zrozumiec, ze niskie napięcie jest powodem słabej, instalacji,
Proponuje przypomniec sobie proste wzory na moc,,,,czyli P= Ix U. Skoro spada napięcie, MUSI wzrosnąc I(prąd), czyli na instalacji o okreslonej rezystancji nastapi jeszcze większy spadek napięcia ( u = i x r, Czyli napiecie jeszcze bardziej spadnie....
Zatem dynamiki ZERO!!!!!
Niskie napięcia pracy wzmacniaczy NIE OZNACZAJą, mozliwości pracy na kiepskiej instalacji!!!!!!
Oznaczają, ze wzmacniacz może pracowac przy okreslonym, napięciu, ale "sztywnym"... czyli nie ulegajacym obniżeniu przy zwiekszonym poborze pradu (mocy)
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » czwartek 28 sie 2008, 23:13

Co z tego że będziesz miał super końcówkę pracującą przy <200V jak reszta peryferii na pewno nie da rady już przy tym napięciu ...
Reszta peryferii może być podpięta pod inną fazę niż te wzmacniacze. Stabilizator napięcia na 1,5kW też wystarczy albo ciężarówka baterii...

WG

Post autor: WG » piątek 29 sie 2008, 00:12

Reszta peryferii może być podpięta pod inną fazę niż te wzmacniacze. Stabilizator napięcia na 1,5kW też wystarczy albo ciężarówka baterii... ...
To fakt. Stabilizator faktycznie ratuje tyłek wtedy. Do urządzeń wymagających ciągłej pracy bardzo wskazany jest również UPS.

WG

Post autor: WG » piątek 29 sie 2008, 00:19

...Reszta peryferii może być podpięta pod inną fazę niż te wzmacniacze. Stabilizator napięcia na 1,5kW też wystarczy albo ciężarówka baterii... ...
To fakt. Stabilizator faktycznie ratuje tyłek wtedy. Do urządzeń wymagających ciągłej pracy bardzo wskazany jest również UPS....
Skoro tak przy tych napięciach jesteśmy.
U mnie w gniazdku mam 240V Toleranacja im wyszła jak cholera. Z dwojga złego lepiej wyższe niż niższe :)
UPS oczywiście na nic tu się zda bo on tylko "przepuszcza" przynajmniej taki line-interactive.
Stabilizatory to nie są tanie rzeczy zwłaszcza dobre, może wartoby i do domu coś takiego przywieźć.
Jaką firmę polecacie jeżeli chodzi o ten asortyment urządzeń jak Stabilizator napięcia, w domu wystarczyłoby 500-600W albo od razu lepiej 1000W.
A może lepiej UPS On-line koszty podobne zdaje się

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » piątek 29 sie 2008, 07:50

Jaką firmę polecacie jeżeli chodzi o ten asortyment urządzeń jak Stabilizator napięcia, w domu wystarczyłoby 500-600W albo od razu lepiej 1000W.
A może lepiej UPS On-line koszty podobne zdaje się ...
Ja używam Proel st1500us. Nie dać się zwieść nazwie, daje 1kW
Jak dotąd złego słowa nie powiem, spisuje się. Podpięte wszystko łącznie ze stołem (24kan). Faktem jest, że kosztował ok. 2500zł. A teraz ponownie szukając trafiłem inne stabilizatory trafiłem po cenie 2200zł za 1kW i 3200zł za 2kW.

Awatar użytkownika
k22mil1

Post autor: k22mil1 » piątek 29 sie 2008, 21:10

zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz
co powinno miec zapas mocy: koncowka czy glosniki?

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » środa 11 lut 2009, 11:05

Oczywiście, że lepiej jak końcówka ma zapas. Ostatnio przez nieuwagę wypaliłem nowiutkie HK-Audio. Końcówka to Behringer ep2500. Dosłownie stopił cewki. Behringer strasznie zawyża moc

Pozdrawiam
Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

ODPOWIEDZ