Notebook do tworzenia muzyki - kilka wątpliwości

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Caroozo
Re: Notebook do tworzenia muzyki - kilka wątpliwości

Post autor: Caroozo » czwartek 28 sie 2008, 13:26

.........Jeszcze jedno, tak z ciekawości, która wersja XP najlepiej nadaje się do tworzenia muzyki?...

Jeżeli masz na myśli: Home czy Professional, to nie ma znaczenia z punktu widzenia tworzenia muzyki.
...
O to właśnie chodziło, tak też sądziłem.

Karta graficzna X3100, jak się okazuje, chyba współdzieli pamięć (chociaż jak to bywa ze zintegrowanymi, trudno dotrzeć do dokładnych informacji). A byłem przekonany, że nie... ...
Panowie, parę postów wcześniej o tym trąbiłem:D Grafika ma znaczenie dla ogólnej pracy systemu, dokładnie wydalność magistrali systemowej i RAMU! Każda grafika zintegrowana, w tym X3100 korzysta z zasobów systemowych, ma obwody na płycie, taki pasożyt:). A grafika dedykowana jest samodzielnym układem, w aktualnych konstrukcjach działającym na złączu PCI Express. Nie zamula nic, wydajniejsza na bank niż najlepsza integra. Minusy to tylko temperatura (w przypadku mocnych jednostek) oraz troszkę większe zużycie energii.

Awatar użytkownika
Inci

Post autor: Inci » czwartek 28 sie 2008, 14:54

Hmmm, więc uważasz, że X3100 ograniczy szybkość systemu przy pracy z aplikacjami muzycznymi, multimedialnymi i tekstowymi (nie przewiduję nic innego) w jakimś poważnym stopniu?

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » czwartek 28 sie 2008, 15:06

...Hmmm, więc uważasz, że X3100 ograniczy szybkość systemu przy pracy z aplikacjami muzycznymi, multimedialnymi i tekstowymi (nie przewiduję nic innego) w jakimś poważnym stopniu?...
No właśnie NIE, w praktyce to procentowy ułamek w normalnych zastosowaniach, względny komfort w normalnej pracy, a spróbuj na X3100 odpalić rodziałkę 1440x900, włączyć projekt, stronę internetową z apletami javy, windows media player etc, zobaczysz że system wyraźnie zwalnia. Nawet w DAW. Ale różnicę czuć dopiero jak się przesiadło z lepszego na gorszy.
Teoretycznie lepsza karta dedykowana, w praktyce integra jest kompromisem, czasem udanym, czasem nie.

Awatar użytkownika
Inci

Post autor: Inci » czwartek 28 sie 2008, 15:12

......Hmmm, więc uważasz, że X3100 ograniczy szybkość systemu przy pracy z aplikacjami muzycznymi, multimedialnymi i tekstowymi (nie przewiduję nic innego) w jakimś poważnym stopniu?...
No właśnie NIE, w praktyce to procentowy ułamek w normalnych zastosowaniach, względny komfort w normalnej pracy, a spróbuj na X3100 odpalić rodziałkę 1440x900, włączyć projekt, stronę internetową z apletami javy, windows media player etc, zobaczysz że system wyraźnie zwalnia. Nawet w DAW. Ale różnicę czuć dopiero jak się przesiadło z lepszego na gorszy.
Teoretycznie lepsza karta dedykowana, w praktyce integra jest kompromisem, czasem udanym, czasem nie....
No i o taką odpowiedź właśnie mi chodziło. Z internetu (mam nadzieję) w ogóle nie będę korzystał na tym sprzęcie, bez rozdzielczości 1440x900 też przeżyję (jak dotąd nie korzystałem, więc chyba dam radę). Wiadomo, że do optymalnej pracy systemu w każdej sytuacji potrzebny jest jak najlepszy sprzęt, ale nie widzę sensu w płaceniu za coś, z czego w praktyce nie będę korzystał.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » czwartek 28 sie 2008, 15:19

.........Hmmm, więc uważasz, że X3100 ograniczy szybkość systemu przy pracy z aplikacjami muzycznymi, multimedialnymi i tekstowymi (nie przewiduję nic innego) w jakimś poważnym stopniu?...
Teoretycznie lepsza karta dedykowana, w praktyce integra jest kompromisem, czasem udanym, czasem nie....
No i o taką odpowiedź właśnie mi chodziło. Z internetu (mam nadzieję) w ogóle nie będę korzystał na tym sprzęcie, bez rozdzielczości 1440x900 też przeżyję (jak dotąd nie korzystałem, więc chyba dam radę). Wiadomo, że do optymalnej pracy systemu w każdej sytuacji potrzebny jest jak najlepszy sprzęt, ale nie widzę sensu w płaceniu za coś, z czego w praktyce nie będę korzystał....
Powiem tak, porównaj sprzęt z kartą dedykowaną i zintegrowaną, wyczujesz o co chodzi:). Jednych to nie rusza, inni zwracają na to uwagę, jednak wiesz jak to jest, jak się uczysz jeździć kaszlakiem to jest spoko, ale jak jeździłeś wcześniej mercedesem to wiesz już "o co kaman";) A ten i ten jedzie do przodu, z różnym skutkiem;D

Awatar użytkownika
Inci

Post autor: Inci » czwartek 28 sie 2008, 15:51

............Hmmm, więc uważasz, że X3100 ograniczy szybkość systemu przy pracy z aplikacjami muzycznymi, multimedialnymi i tekstowymi (nie przewiduję nic innego) w jakimś poważnym stopniu?...
No i o taką odpowiedź właśnie mi chodziło. Z internetu (mam nadzieję) w ogóle nie będę korzystał na tym sprzęcie, bez rozdzielczości 1440x900 też przeżyję (jak dotąd nie korzystałem, więc chyba dam radę). Wiadomo, że do optymalnej pracy systemu w każdej sytuacji potrzebny jest jak najlepszy sprzęt, ale nie widzę sensu w płaceniu za coś, z czego w praktyce nie będę korzystał....
Powiem tak, porównaj sprzęt z kartą dedykowaną i zintegrowaną, wyczujesz o co chodzi:). Jednych to nie rusza, inni zwracają na to uwagę, jednak wiesz jak to jest, jak się uczysz jeździć kaszlakiem to jest spoko, ale jak jeździłeś wcześniej mercedesem to wiesz już "o co kaman";) A ten i ten jedzie do przodu, z różnym skutkiem;D...
Niewątpliwie masz rację, z tym, że tu bardziej "o naukę jazdy" chodzi :)

ODPOWIEDZ