Tani syntezator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: Tani syntezator

Post autor: AdamZ » poniedziałek 25 sie 2008, 20:10

hehe ... rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana ...

wpisałem d..a a po opublikowaniu w zdaniu jest " tyłek" No i zdanie straciło moc
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

mh

Post autor: mh » poniedziałek 25 sie 2008, 20:26

Co do niektórych synthów- część tych legend już można dostać w wersji całkowicie wirtualnej i nie brzmią gorzej od pierwowzorów (np. Arturia CS-80 czy wtyki z d16)
Faktem emulacje nie zastąpią oryginałów, jednak po 1 jest ciężko te staruszki wytargać, a po drugie- kosztują kokosy, na co nie każdy może sobie pozwolić.

Dochodzę jednak do wniosku, że jeszcze pokręcę na software, żebym opanował dokładniej syntezę modularną, po czym sprawię sobie hardware. Najpierw ulokuję fundusze na dobrym odsłuchu
Psychomaniak

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 25 sie 2008, 20:38

Faktem emulacje nie zastąpią oryginałów, jednak po 1 jest ciężko te staruszki wytargać, a po drugie- kosztują kokosy, na co nie każdy może sobie pozwolić...

Czy ja wiem wystarczy być cierpliwym i szperać w sieci, na pewno się coś trafi. Co do ceny tez bym się nie zgodził.

W zachodniej europie co chwile ktoś sprzedaje starsze instrumenty.

AN1X +- 200 euro
JP-8000 350-550 euro
Juno 1-2 +- 150 euro
Juno 106 350-550 euro
Korg Poly 800 50-150 euro
Roland JX8P 200-400 euro

itd. itp ...

Chyba że szuka się Jupitera 8 czy memorymoog-a więc wtedy od 2000 do 5000 euro , w zależności od stanu i bajerów

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

mh

Post autor: mh » wtorek 26 sie 2008, 01:42

A propos ANX1 to mówisz o wersji klawiaturowei czy o karcie do samplera? ;) Bo jest właśnie do kupienia w Polsce karta do samplera za około 200 euro
Psychomaniak

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 26 sie 2008, 09:01

...A propos ANX1 to mówisz o wersji klawiaturowei czy o karcie do samplera? ;) Bo jest właśnie do kupienia w Polsce karta do samplera za około 200 euro...

Mówię o syntezatorze AN1X z klawiaturą. W Polsce jak to w Polsce . Szuka się jeleni i wszystko wywindowane na maxa do góry. Poszukaj poza granicami , na aukcjach , stronach z ogłoszeniami. nawet jesli dołozysz te 100-150 zł za przesyłke to wyjdzie o wiele taniej niż na miejscu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 26 sie 2008, 09:35

......A propos ANX1 to mówisz o wersji klawiaturowei czy o karcie do samplera? ;) Bo jest właśnie do kupienia w Polsce karta do samplera za około 200 euro...

Mówię o syntezatorze AN1X z klawiaturą. W Polsce jak to w Polsce . Szuka się jeleni i wszystko wywindowane na maxa do góry. Poszukaj poza granicami , na aukcjach , stronach z ogłoszeniami. nawet jesli dołozysz te 100-150 zł za przesyłke to wyjdzie o wiele taniej niż na miejscu.

Pozdrawiam

...
Polecam rynek holenderski, jakoś niemiecki ebay mi nie leży:/ Nazwy portali aukcyjnych mogę podać na priv;) A większość wiatraków spokojnie gada po angielsku także można szybciutko się dogadać. A są perełki, np. CS6X za 400 euro widziałem, Motif 6 classic za 700 euro z kartonikiem i kwitami;), EX5 full opcja za 700 (sic!), a gwóźdź programu? Serio - K2600 za 900:) bez jednego euro;P A sprzedawała to jakaś firma specjalizująca się w syntezatorach, nie zdążyłem kupić bo się spóźniłem o pół godziny:/
Sam kupiłem MicroPiano za 150 euro z instrukcją ale niestety nic poza tym bo nie miałem samochodu. Ale wiem że jak będę tam jechał to nakupuję zabawek, bo ceny kosmicznie niskie, a co najważniejsze, stan instrumentów o wiele lepszy niż "super oferta - ledżendarny syntezator, lekko uszkodzony!"

tedepes

Post autor: tedepes » wtorek 26 sie 2008, 21:58

...Co do niektórych synthów- część tych legend już można dostać w wersji całkowicie wirtualnej i nie brzmią gorzej od pierwowzorów (np. Arturia CS-80 czy wtyki z d16)
Faktem emulacje nie zastąpią oryginałów, jednak po 1 jest ciężko te staruszki wytargać, a po drugie- kosztują kokosy, na co nie każdy może sobie pozwolić.

Dochodzę jednak do wniosku, że jeszcze pokręcę na software, żebym opanował dokładniej syntezę modularną, po czym sprawię sobie hardware. Najpierw ulokuję fundusze na dobrym odsłuchu ...

czytam i widzę siebie sprzed kilku lat. kompnuj i testuj graty - ten właściwy nagle porwie twoje serce ...

pozdrawiam
[addsig]
wkrotce sysdcom.com
minimalne i wykwintne danie z bitów

mh

Post autor: mh » środa 27 sie 2008, 08:15

Właśnie przed momentem wyczaiłem instrumencik cs1x
jakaś analogia do an1x?
Psychomaniak

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 27 sie 2008, 09:00

...Właśnie przed momentem wyczaiłem instrumencik cs1x
jakaś analogia do an1x? ...

Kup coś wreszcie !!!

Poszukaj, w necie jest milion stron na temat AN1X i CS1X wystarczy spojrzeć na specyfikacje obu.

Mówiłem Ci , że tak będzie ... zaraz znajdziesz jeszcze 10-15 innych i spytasz o każdy z osobna ? Każdy z nich jest inny i każdy nadaje się do elektronicznej muzyki w dowolnym gatunku.

Pomogę Ci i wymienię jeszcze kilka:

Nie spytałes jeszcze o Waldorfa Q, Micro Q, Microwave, Novation K-station, A station,KS-4, KS-5,Yamaha EX7 ( mówiono tylko o EX5 ) Korg Z1, Qasimidi Raven, MicroKorg, MS2000, Alesis ION, Alesis Micron, Korg Radias, Yamaha CS2X, Yamaha CS6X, Obercheim OB 12, Supernova, Nova, Roland SH 32, Red Sound DarkStar ... Teraz bedzie łatwiej wybrać ?!?!

Przy okazji kupowanie sprzętu bo ktoś taki ma , albo że ponoć to czy tamto nadaje się do takiego gatunku ...

To tak jakbys poszedł do sklepu dla malarzy artystów i powiedział sprzedawcy:

Dzień dobry , coś tam w podstawówce rysowałem. Byłem wczoraj w muzeum a potem pooglądałem kilka albumów ... Wyczytałem , że Matejko używał farb olejnych a może akrylowych , a może ... Wie pan co , Poproszę takie farby, żeby wyszło mi tak samo !

Mniej więcej tak wyglądają Twoje pytania.

Kup cokolwiek !

[addsig]

mh

Post autor: mh » środa 27 sie 2008, 11:56

......Właśnie przed momentem wyczaiłem instrumencik cs1x
jakaś analogia do an1x? ...

Kup coś wreszcie !!!

Poszukaj, w necie jest milion stron na temat AN1X i CS1X wystarczy spojrzeć na specyfikacje obu.

Mówiłem Ci , że tak będzie ... zaraz znajdziesz jeszcze 10-15 innych i spytasz o każdy z osobna ? Każdy z nich jest inny i każdy nadaje się do elektronicznej muzyki w dowolnym gatunku.

Pomogę Ci i wymienię jeszcze kilka:

Nie spytałes jeszcze o Waldorfa Q, Micro Q, Microwave, Novation K-station, A station,KS-4, KS-5,Yamaha EX7 ( mówiono tylko o EX5 ) Korg Z1, Qasimidi Raven, MicroKorg, MS2000, Alesis ION, Alesis Micron, Korg Radias, Yamaha CS2X, Yamaha CS6X, Obercheim OB 12, Supernova, Nova, Roland SH 32, Red Sound DarkStar ... Teraz bedzie łatwiej wybrać ?!?!

Przy okazji kupowanie sprzętu bo ktoś taki ma , albo że ponoć to czy tamto nadaje się do takiego gatunku ...

To tak jakbys poszedł do sklepu dla malarzy artystów i powiedział sprzedawcy:

Dzień dobry , coś tam w podstawówce rysowałem. Byłem wczoraj w muzeum a potem pooglądałem kilka albumów ... Wyczytałem , że Matejko używał farb olejnych a może akrylowych , a może ... Wie pan co , Poproszę takie farby, żeby wyszło mi tak samo !

Mniej więcej tak wyglądają Twoje pytania.

Kup cokolwiek !

...

Ta analogia do sklepu artystycznego jest absurdalna i kompletnie nietrafiona. Po prostu szukam pierwszego syntha i nie jest łatwo dokonać wyboru mając ograniczony budżet. Zadałem pytanie o podobieństwa i różnice pomiędzy tymi dwoma synthami, bo może ma ktoś o tym pojęcie (z angielskiej terminologii jestem jeszcze laikiem- na dyskusji na forum wyszło, że najlepiej kupić chyba omawianą EX5)

Waldorf- Blofeld mi pasuje ;)
Alesis- ION ma fajne brzmienia, śmigałem na nim i podoba mi się, jednak ma kiepawą klawiaturę
Novation- jakoś mi nie przypadło do gustu

I nie możesz też stwierdzić, że synth X nadaje się do każdego stylu muzycznego. Wątpię, żeby Virus miał towarzyszyć bluesowi, czy Kurzweil do Techno czy Hardcore

Jednak masz rację w jednym- im więcej synthów poznaję, tym ciężej dokonać wyboru Spodobał mi się ten AN1X, ale ciężko go wydrapać
Psychomaniak

ODPOWIEDZ