......Właśnie przed momentem wyczaiłem instrumencik cs1x
jakaś analogia do an1x?

...
Kup coś wreszcie !!!
Poszukaj, w necie jest milion stron na temat AN1X i CS1X wystarczy spojrzeć na specyfikacje obu.
Mówiłem Ci , że tak będzie ... zaraz znajdziesz jeszcze 10-15 innych i spytasz o każdy z osobna ? Każdy z nich jest inny i każdy nadaje się do elektronicznej muzyki w dowolnym gatunku.
Pomogę Ci i wymienię jeszcze kilka:
Nie spytałes jeszcze o Waldorfa Q, Micro Q, Microwave, Novation K-station, A station,KS-4, KS-5,Yamaha EX7 ( mówiono tylko o EX5

) Korg Z1, Qasimidi Raven, MicroKorg, MS2000, Alesis ION, Alesis Micron, Korg Radias, Yamaha CS2X, Yamaha CS6X, Obercheim OB 12, Supernova, Nova, Roland SH 32, Red Sound DarkStar ... Teraz bedzie łatwiej wybrać ?!?!
Przy okazji kupowanie sprzętu bo ktoś taki ma , albo że ponoć to czy tamto nadaje się do takiego gatunku ...
To tak jakbys poszedł do sklepu dla malarzy artystów i powiedział sprzedawcy:
Dzień dobry , coś tam w podstawówce rysowałem. Byłem wczoraj w muzeum a potem pooglądałem kilka albumów ... Wyczytałem , że Matejko używał farb olejnych a może akrylowych , a może ... Wie pan co , Poproszę takie farby, żeby wyszło mi tak samo !
Mniej więcej tak wyglądają Twoje pytania.
Kup cokolwiek !
...
Ta analogia do sklepu artystycznego jest absurdalna i kompletnie nietrafiona. Po prostu szukam pierwszego syntha i nie jest łatwo dokonać wyboru mając ograniczony budżet. Zadałem pytanie o podobieństwa i różnice pomiędzy tymi dwoma synthami, bo może ma ktoś o tym pojęcie (z angielskiej terminologii jestem jeszcze laikiem- na dyskusji na forum wyszło, że najlepiej kupić chyba omawianą EX5)
Waldorf- Blofeld mi pasuje ;)
Alesis- ION ma fajne brzmienia, śmigałem na nim i podoba mi się, jednak ma kiepawą klawiaturę
Novation- jakoś mi nie przypadło do gustu
I nie możesz też stwierdzić, że synth X nadaje się do każdego stylu muzycznego. Wątpię, żeby Virus miał towarzyszyć bluesowi, czy Kurzweil do Techno czy Hardcore
Jednak masz rację w jednym- im więcej synthów poznaję, tym ciężej dokonać wyboru

Spodobał mi się ten AN1X, ale ciężko go wydrapać