Czy homerecording daje radę?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Czy homerecording daje radę?

Post autor: Pan_Jabu » piątek 22 sie 2008, 12:17

I to nie jest wina gratów.

Ale wątek IMHO jest o gratach?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 22 sie 2008, 12:21

Sorry. Nie ma porównania. Live is brutal. I to nie jest wina gratów. Mam zawodowy tor do gitary i wokalu, włącznie z Neumannem U87, no preamp zaledwie RME ale z Avalonem nie byłoby lepiej. Bo na efekt składa się wiele dużo ważniejszych czynników, które opisałem w poprzednich postach, a na które mnie nie stać i jestem jeszcze za słaby jako muzyk, a z Nieba nie dostałem gardła Marca Broussarda. I to dotyczy 99,99% domowych nagrań jakie słyszałem.

Oczywiscie, efekt synergii jest zwykle dobrze slyszalny, ale przeciez nie tylko. Rownie mocno poruszyc moze jeden wokalista z gitara - bez mega produkcji i wspolpracujacych megamuzykow. Albo sie ma cos do powiedzenial albo nie. Jak sie nie ma, to zadna kasa nie pomoze, jak sie ma, to wprawdzie nie zaszkodzi, ale i nie jest niezbedna.

minimax

Post autor: minimax » piątek 22 sie 2008, 12:22

Tak podsumowując - sorry jeśli komuś podcinam skrzydła. Dla mnie homerecording o jakim rozmawiamy na tym forum jest tylko zabawą, formą rozrywki w rodzaju majsterkowania. I dla takich majsterkowiczów powstał nowy rynek, powstały nowe firmy, biznes, "studyjne" mikrofony za 600 zł - wyglądają jak prawdziwe! Biblioteki sampli prosto z kalifornijskich wytwórni hitów! Ale nie mylić z Show Businessem. To inna branża.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 22 sie 2008, 12:33

...Tak podsumowując - sorry jeśli komuś podcinam skrzydła. Dla mnie homerecording o jakim rozmawiamy na tym forum jest tylko zabawą, formą rozrywki w rodzaju majsterkowania.
Rozumiem, że mowa jest tylko o gatunkach typu rock, blues...i tych gdzie instrumenty typu gitara, perkusja grają rolę...

minimax

Post autor: minimax » piątek 22 sie 2008, 12:37

Rownie mocno poruszyc moze jeden wokalista z gitara - bez mega produkcji i wspolpracujacych megamuzykow. Albo sie ma cos do powiedzenial albo nie. Jak sie nie ma, to zadna kasa nie pomoze, jak sie ma, to wprawdzie nie zaszkodzi, ale i nie jest niezbedna....

Masz rację ALE - obraz w oprawie i odpowiednim oświetleniu zwyczajnie działa lepiej :) Moim zdaniem nawet dobra sekcja rytmiczna + smyki w rękach dobrego producenta mają dużo większe znaczenie niż oprawa obrazu.

minimax

Post autor: minimax » piątek 22 sie 2008, 12:53

Rozumiem, że mowa jest tylko o gatunkach typu rock, blues...i tych gdzie instrumenty typu gitara, perkusja grają rolę......

Mam na myśli też radiowy pop.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 22 sie 2008, 13:00

...Rozumiem, że mowa jest tylko o gatunkach typu rock, blues...i tych gdzie instrumenty typu gitara, perkusja grają rolę......

Mam na myśli też radiowy pop.
...

Ale na w/w gatunkach muzyka się nie kończy, więc nadmierne generalizowanie jest IMHO nie na miejscu.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 22 sie 2008, 13:01

Ale na w/w gatunkach muzyka się nie kończy, więc nadmierne generalizowanie jest IMHO nie na miejscu.
...
A no właśnie

minimax

Post autor: minimax » piątek 22 sie 2008, 13:23

Wydawało mi się że wątek jest o tym:

Przez ostatnie lata żyłem w przekonaniu, że [...] można we własnym domu stworzyć porządny utwór, który z powodzeniem może trafić do radia na czołówki list przebojów.

Ufffff! Po krótkiej przerwie Bonamassa znów zapętlony. Chyba zwariowałem. Też tak macie?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 22 sie 2008, 13:30

Wydawało mi się że wątek jest o tym:

Przez ostatnie lata żyłem w przekonaniu, że [...] można we własnym domu stworzyć porządny utwór, który z powodzeniem może trafić do radia na czołówki list przebojów.

A odpowiedź brzmi tak. Zależy to od tego co nazywamy pożądnym utworem.

ODPOWIEDZ