Tani syntezator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
2ms
Re: Tani syntezator

Post autor: 2ms » poniedziałek 18 sie 2008, 16:29

...pozwolę sobie jeszcze uzupełnić temat o jeden synth;) chciałbym spytać o Waszą opinię nt Yamahy s03. nowa stoi trochę ponad 1000. raczej używanej bym szukał. są duże możliwości edycji brzmienia? porównywalne jest toto do korga x5d np?
pozdro...

yamaha niby nowsza,ale rewelacja to nie jest,za to ciekawym instrumentem dla ciebie byłaby Yamaha S30,miałem kiedyś i bardzo ją polecam,czasem można ją wypatrzyc na aukcjach za ok. 1500zł...
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

mh

Post autor: mh » poniedziałek 18 sie 2008, 17:07

To ja się zapytam też o tani synth do tworzenia muzyki psychedeli trance/goa

Zastanawiałem nad Blofeldem albo Virusem A.
Polecicie coś?
Psychomaniak

mh

Post autor: mh » poniedziałek 18 sie 2008, 17:10

...To ja się zapytam też o tani synth do tworzenia muzyki psychedeli trance/goa

Polecicie coś?...
Co do lapka- kupiłem swojego za 1400 i nie narzekam. Ładuję fls (jak na razie), pakuję parę dobrych wtyk i chodzi bez problemu (chociaż z kwestii na tymczasowy brak dobrej karty dźwiękowej/interfejsu audio mam tam latencję na 60-80 ms)
Nie wiem, jak by się to zachowywało na abletonie, bo na razie jestem w trakcie trawienia zasad jego działania :)
Psychomaniak

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 18 sie 2008, 20:08

Co do lapka- kupiłem swojego za 1400 i nie narzekam. Ładuję fls (jak na razie), pakuję parę dobrych wtyk i chodzi bez problemu (chociaż z kwestii na tymczasowy brak dobrej karty dźwiękowej/interfejsu audio mam tam latencję na 60-80 ms)
Nie wiem, jak by się to zachowywało na abletonie, bo na razie jestem w trakcie trawienia zasad jego działania :)...
Wiesz co, powiem Ci szczerze, zaczniesz narzekać;] FLS jest akurat mało zasobożerny, a Ableton jak się rozpędzi to mocną komfigurację stacjonarną w zakłopotanie może wprawić. Co do latencji, ekhm, ekhm, wypowiedz się jak już kupisz profesjonalną kartę, bo na latencji 80ms to ja spokojnie śmigałem B4 czy MinimoogV na Celeronie 500MHz;>
Niemniej nie twierdzę że Twoja maszyna jest zła, po prostu nie wierzę że za 1400zł można mieć porządne przenośne studio, chyba że do MIDI:)

mh

Post autor: mh » poniedziałek 18 sie 2008, 22:14

...polecam roland sh 201 super synth i niedrogo ...
SH 201 jest niewarty uwagi. Ot co, VSTI w pudełku. Gorszy od VSTI Vanguard... Szkoda kasy na niego
Psychomaniak

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 19 sie 2008, 09:33

Do Trance to będziesz potrzebował jakąś nowszą maszynę, bo raczej do każdego brzmienia nie kupisz osobnego urządzenia, a jeśli chcesz wszystko w jednym, wybór TANIEGO syntezatora będzie ciężki. Specjalistą w tym kierunku nie jestem, myślę że z Bloefelda byś wycisnął co trzeba, a jak myslisz o graniu na żywca, to już będzie ciężko... No nie wiem;] Na razie polecam komputer, mimo wszystko lepsze brzmienia osiągniesz, bez kombinacji.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 19 sie 2008, 09:49

Na razie polecam komputer, mimo wszystko lepsze brzmienia osiągniesz, bez kombinacji....
Use Audio Plugiator. Sam poluję na to. Samodzielny instrument i dużo dobrze brzmiącego VST w jednym. Do tego bardzo dobra cena.

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » wtorek 19 sie 2008, 14:43

...To ja się zapytam też o tani synth do tworzenia muzyki psychedeli trance/goa

Polecicie coś?...
polecam AN1X,która sam uzywam do psy trance
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 19 sie 2008, 16:17

SH 201 jest niewarty uwagi. Ot co, VSTI w pudełku. Gorszy od VSTI Vanguard... Szkoda kasy na niego...

A skąd te wywody ? Gorszy bo co ... i dlaczego VSTi w pudełku ? Zdaje się , że nie bardzo wiesz o czym piszesz

Ktoś pisze o AN1X , również polecam. W zachodniej europie bez problemu można znaleźć za 200 euro.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

mh

Post autor: mh » wtorek 19 sie 2008, 20:12

...
SH 201 jest niewarty uwagi. Ot co, VSTI w pudełku. Gorszy od VSTI Vanguard... Szkoda kasy na niego...

A skąd te wywody ? Gorszy bo co ... i dlaczego VSTi w pudełku ? Zdaje się , że nie bardzo wiesz o czym piszesz

Ktoś pisze o AN1X , również polecam. W zachodniej europie bez problemu można znaleźć za 200 euro.

...
Miałem okazję grac na nim i na początku się napaliłem, bo nie miałem wtedy komputera i byłem odcięty od wszelakich programów. Na forum psytrance.pl jak wyraziłem chęć jego zakupu, to spotkałem się ze spontaniczną opozycją forumowiczów. Powiedzieli, że to jest Vanguard w pudle i z diodami na podczerwień. Jak się dorwałem do Vanguarda to, o dziwo zrozumiałem co maja na myśli. Ponadto ten sh nie ma wyświetlacza, co dla mnie jest bardzo dużą wadą.
Psychomaniak

ODPOWIEDZ