Płyta główna pod AMD X2 na AM2

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Płyta główna pod AMD X2 na AM2

Post autor: Soundscape » poniedziałek 18 sie 2008, 08:42

Witam!

Na początku chciałem prosić o nie usuwanie tematu, bo jest dla mnie ważny.

Problem w tym, że wczoraj moje łącze Firewire na płycie Asus M2NE-SLI odmówiło posłuszeństwa...Karta łapie łączność a po 5-u sekundach ją traci i tak w kółko. Z laptopem nie mam tego problemu, więc to nie wina ani kabla, ani karty. Po prostu coś nie tak z przesyłaniem danych.

I tu problem. Wszystkie tematy podobne na forum dotyczą platform intelowskich, a ja nadal pracuję na AMD. Jeśli ktoś potrafi mi doradzić jaką płytę główną kupić pod AMD X2 na AM2, to będę wdzięczny.

Tymczasem jestem zmuszony kupić kontroler na PCI, bo mam projekt na głowie...

Zgóry dzięki za podpowiedzi!

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Płyta główna pod AMD X2 na AM2

Post autor: Caroozo » poniedziałek 18 sie 2008, 09:29

...Witam!

Na początku chciałem prosić o nie usuwanie tematu, bo jest dla mnie ważny.

Problem w tym, że wczoraj moje łącze Firewire na płycie Asus M2NE-SLI odmówiło posłuszeństwa...Karta łapie łączność a po 5-u sekundach ją traci i tak w kółko. Z laptopem nie mam tego problemu, więc to nie wina ani kabla, ani karty. Po prostu coś nie tak z przesyłaniem danych.

I tu problem. Wszystkie tematy podobne na forum dotyczą platform intelowskich, a ja nadal pracuję na AMD. Jeśli ktoś potrafi mi doradzić jaką płytę główną kupić pod AMD X2 na AM2, to będę wdzięczny.

Tymczasem jestem zmuszony kupić kontroler na PCI, bo mam projekt na głowie...

Zgóry dzięki za podpowiedzi!...
Po pierwsze podejrzewam problem na poziomie softu, bo skoro wszystko poza tym działa, to chyba od strony sprzętowej jest ok... Jednak jeśli nie, no to moja rada będzie prozaiczna - jako że FW na płycie jest zintegrowane z chipsetem, a takowe z wydajnością na bakier, radzę oszczędzenie sobie nerwów i kłopotów i zakup interfejsu FireWire na PCI - szybko, niedrogo, uniwersalnie - taka karta ma pełną wydajność (o ile nie jest tzw. win-kartą, jak np. niektóre sieciówki czy muzyczne - duża część funkcji realizowana spod poziomu procesora - unikaj takich rozwiązań, to to samo co zintegrowana karta;]).
Polecam uznanych producentów, zadowolenie na lata, odpada wymiana płyty głównej:)
Chyba że wymiana płyty jest w planach mimo wszystko, to wtedy doradzimy...:)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 18 sie 2008, 09:35

Polecam uznanych producentów, zadowolenie na lata, odpada wymiana płyty głównej:)
Chyba że wymiana płyty jest w planach mimo wszystko, to wtedy doradzimy...:)...
Wymiana płyty tak czy siak nastąpi, bo nawet USB nie działa nieraz tak jak powinno. Kontroler muszę kupić, bo stoję w miejscu. A wina napewno nie lerzy po stronie softu. Przez pół roku nie miałem żadnych problemów. Podejrzewam więc, że coś nie tak w gniazdku FW...Płyta jeszcze na gwarancji, więc jak skończę projekt dam ją na przegląd, ale komputer i tak muszę mocniejszy zrobić.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 18 sie 2008, 09:53

...Polecam uznanych producentów, zadowolenie na lata, odpada wymiana płyty głównej:)
Chyba że wymiana płyty jest w planach mimo wszystko, to wtedy doradzimy...:)...
Wymiana płyty tak czy siak nastąpi, bo nawet USB nie działa nieraz tak jak powinno. Kontroler muszę kupić, bo stoję w miejscu. A wina napewno nie lerzy po stronie softu. Przez pół roku nie miałem żadnych problemów. Podejrzewam więc, że coś nie tak w gniazdku FW...Płyta jeszcze na gwarancji, więc jak skończę projekt dam ją na przegląd, ale komputer i tak muszę mocniejszy zrobić. ...
Jak siada nawet USB, na bank ALBO soft (problem z chipsetem płyty) albo kurczę faktycznie sprzęt. Jak wymiana, ja polecam naprawdę Intela, sam byłem zwolennikiem AMD ale od kiedy kupiłem laptopa na Intelu nie mam ŻADNYCH problemów, co na laptopach nie zdarza się często;). Stacjonarny ma troszkę lepiej.
Mówisz że nie miałeś problemów pół roku, jak system stoi pół roku ciągle ten sam, to jest z nim problem, Windows taki śmietnik robi w rejestrze że się tam cuda dzieją, więc czasami takie kwiatki są. Proponuję świeżą instalację Windowsa, z driverami albo tymi starymi (Czasem starsze lepsze, serio) albo z najnowszymi - jak dalej jest kaszana, hardware i tyle:(.
Jak będziesz stał przed wyborem już-teraz, daj znać, bo sytuacja na rynku zmienić się potrafi w tydzień:)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 18 sie 2008, 10:25

Jak będziesz stał przed wyborem już-teraz, daj znać, bo sytuacja na rynku zmienić się potrafi w tydzień:)...
Właśnie nie mogę postawić systemu od nowa jeszcze z 2-3 tygodnie, bo będę do tyłu z projektem...Zobaczymy. Narazie kontroler FW, potem zmiana podzespołów. Ale chciał bym nadal pozostać przy AMD, bo lubię I dlatego się pytam o płytę główną pod AM2

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 18 sie 2008, 10:36

...Jak będziesz stał przed wyborem już-teraz, daj znać, bo sytuacja na rynku zmienić się potrafi w tydzień:)...
Właśnie nie mogę postawić systemu od nowa jeszcze z 2-3 tygodnie, bo będę do tyłu z projektem...Zobaczymy. Narazie kontroler FW, potem zmiana podzespołów. Ale chciał bym nadal pozostać przy AMD, bo lubię I dlatego się pytam o płytę główną pod AM2 ...
Rozumiem przywiązanie do marki, ja np. uwielbiam sprzęt SONY i Panasonica;D i... nie narzekam;-) A z komputerów to ja lubię dobre o:D bo miałem w życiu masę komputerów, i sentyment do ATI i AMD jest, ale ja potrzebuję niestety wydajności, toteż teraz muszę polubić Intela i nVidię;).
Patrzyłem na ceny, taniej wyjdzie wydajniejszy zestaw płyta + Intel Q6600 niż płyta+Phenom 9550 nie mówiąc o 9600, tyle ceny. Co do płyt, na pewno znajdzie się jakaś dobra. O ile chcesz wymienić płytę, ważna jest szybka magistrala i współpraca z szybkim ramem, do muzyki chyba najważniejsze:). A dodatkowych GHz nigdy dość;D. Nie muszę pisać o stabilności...
No to daj znać za te parę tygodni, pod koniec lata, na jesieni zawsze jakieś nowości wchodzą, Intel miesza w 45nm więc może się wysypie procesorów=spadną ceny obecnych=konkurencja->amd staniejewypuści nowy produkt, a stary i tak stanieje;D

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 18 sie 2008, 10:43

Właśnie się tak zastanawiałem czy warto się pakować w QuadCore...Ale to inny temat. bo komputer nieraz służy też do grania, jeśli chce się odpocząć od tworzenia.
Ale jak rozumiem, to tymczasowo kontroler FW powinien załatwić sprawę?

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 18 sie 2008, 10:58

...Właśnie się tak zastanawiałem czy warto się pakować w QuadCore...Ale to inny temat. bo komputer nieraz służy też do grania, jeśli chce się odpocząć od tworzenia.
Ale jak rozumiem, to tymczasowo kontroler FW powinien załatwić sprawę?...
Testy i ceny są bezwzględne, Q6600 jest lepszy od Phenoma, a aktualnie procesory o podobnych zegarach są mniej więcej w tej samej cenie... Jednak jak mówię, sytuacja na rynku zmienia się bardzo szybko:).
Kontroler, o ile dobry, rozwiąże sprawę pernamentnie, będzie działać wszędzie i zawsze, bo to zewnętrzna karta PCI w 100% hardware'owo rozwiązująca komunikację interfejsu z komputerem. Jednak jaką dokładnie kartę wziąść, to niestety nie wiem bo sam jeszcze takowej dla siebie nie brałem, na pewno nie żałować i brać sprawdzone rozwiązania:)

Tak wtrącając, ja się zajmowałem komputerami w czasach gdzie o zintegrowanych układach można było pomarzyć, dzisiaj to standard żeby wszystko upychać na płytę. Ale zawsze karta zewnętrzna to było "to", jak kiedyś komputer kosztował 5000zł a zarabiało się z 800zł to karta za parę stów dawała kopa że hej:). Teraz sprawę rozwiązuje chipset all-in-one za 10 dolarów, stąd dużo problemów ze sprzętem, konflikty, problemy ze sterownikami, dropami itd:/

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 18 sie 2008, 11:01

...Właśnie się tak zastanawiałem czy warto się pakować w QuadCore...Ale to inny temat. bo komputer nieraz służy też do grania, jeśli chce się odpocząć od tworzenia.
Nie ma sie nad czym zastanawiac... bo wiekszosc dzisiejszych gier swoja wydajnosc i tak opiera o karte grafiki... a Quad w zastosowaniach pro-audio to na prawde swietna sprawa, jesli chodzi o wydajnosc i komfort pracy...

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 18 sie 2008, 11:09

......Właśnie się tak zastanawiałem czy warto się pakować w QuadCore...Ale to inny temat. bo komputer nieraz służy też do grania, jeśli chce się odpocząć od tworzenia.
Nie ma sie nad czym zastanawiac... bo wiekszosc dzisiejszych gier swoja wydajnosc i tak opiera o karte grafiki... a Quad w zastosowaniach pro-audio to na prawde swietna sprawa, jesli chodzi o wydajnosc i komfort pracy......
To fakt, te 8MB cache'u i architektura rozwiązują pięknie sprawę, a procek kosztuje nówka 400 z wąsem;].
Ja mam w laptopie T5550 (wziąłem słabszy żeby się nie grzał bo graficzna dużo daje;]) i GeForce 8600GT 512MB i gry chodzą mi lepiej niż koledze na Quadzie 6600 i GeForce 8400GT 256MB :)

ODPOWIEDZ