Humanizer?
czyzby to o to chodzilo? hmmmmm
- Tasiorowski
Re: Humanizer?
jeśli idzie o humanicację to moge zdecydowanie polecić BFD. tam to po prostu śmiga niesamowicie. A z tego co wiem, to w BFD 2 gra to jeszcze lepiej. Zrobiłem pewien eksperyment - bębniarzowi, który jest zagorzałym przeciwnikiem samplowania bebnów ( wolałby polmuzy nagrywane w piwnicy na mikrofony THOMSONA do karaoke
) niż porzadnie zrobione bębny z sampli. Zrobiłem tak w miarę na szybko jakiś kawałek, i zrobiłem tam bebny w BFD. nie bawilem się w żadne przesuwanie nutek w edytorze Cubasa. Ot, po prostu w BFD to już samo działa. I się nie poznał. Zachwalał taaakie brzmienie, że jak ja to zrobiłem bo na ich płycie mi takie nie wyszło
Nadmieniam że BFD z dodatkiem DELUXE posiada nawet do 128 warstw na werbel, HI-HATY otwate w 1/4, 1/2 i 3/4
Ja jeszcze tego dodatku nie posiadam, posiadam BFD + dodatek XFL, ale im dłużej przy tym siedze, tym bardziej mi kopara opada. nie mam problemów ze stabilnością tego, jak niektórzy, więc mi służy
Zbieram aktualnie na upgrade do 2.0

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
No to jesli sampler BFD pozwoli na wciagniecie wlanych probke - to i ja nan spojrze ;)
Chodzi o to ze ja czasem lubie/potrzebuje brzmienia garów ktore nie brzmia jak te tam - jakby do popu
Poza tym wolalbym miec opcje elastycznosci (np. roznie strojone gary - dobre do tonacji D, Eb, Bb, F - w softach jest to robione jakims dziwnym pitchshiftem).
Pisalem o opcji Antimachin gum - w BFD rzeczywiscie ona smiga na werblu i hacie b.fajnie
128 warstw webla? ale po co?
Chodzi o to ze ja czasem lubie/potrzebuje brzmienia garów ktore nie brzmia jak te tam - jakby do popu
Poza tym wolalbym miec opcje elastycznosci (np. roznie strojone gary - dobre do tonacji D, Eb, Bb, F - w softach jest to robione jakims dziwnym pitchshiftem).
Pisalem o opcji Antimachin gum - w BFD rzeczywiscie ona smiga na werblu i hacie b.fajnie
128 warstw webla? ale po co?
- Tasiorowski
...No to jesli sampler BFD pozwoli na wciagniecie wlanych probke - to i ja nan spojrze ;)
128 warstw webla? ale po co?...
nie wiem po co 128, albo dla marketingu albo dla zboczeńców. Jeśli idzie o inne bębny - to z tego co kojarze z ostatniej estrady ( tam jest opis BFD 2 - nasz typ
)to tam już można wkładać "swoje" sample. Ale ja się pytam po co ? Masz tyle zestawów do wyboru, do tego od groma blach i jeszcze więcej werbli, że się nawet nie połapiesz. Ja teraz zamiast kupować nowe gary do studia, po prostu bede kupował dodatki do tego, chciałbym mieć dodatek PERCUSSION ( różne etniczne bębny, przeszkadzajki itp. ) i JAZZ KITS - zestawy grane miotełkami , stricte jazzowe brzmienia. Jak to usłyszałem, jak to gra, to ja już nie wiem po co nagrywać żywe bębny
nie wiem po co 128, albo dla marketingu albo dla zboczeńców. Jeśli idzie o inne bębny - to z tego co kojarze z ostatniej estrady ( tam jest opis BFD 2 - nasz typ

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
Po to, żeby wyeliminować efekt machine gun. Może ilość warstw trochę przesadzona (spokojnie wystarczyłaby połowa), ale to jest to, czego znacznej większości bibliotek brakuje - warstw lub wariantów uderzeń w tym samej dynamice (tzw. round robin). Zwłaszcza w górnej dynamice, bo te duszki to się jakoś jeszcze przemyci, ale jak masz 2 i 4 brzmiące za każdym razem tak samo, to trochę lipa.
Poza tym wydaje mi się, że do gry na ddrumach akurat ilość warstw jest bardzo istotna.
- Piotr
Po to, żeby wyeliminować efekt machine gun. Może ilość warstw trochę przesadzona (spokojnie wystarczyłaby połowa), ale to jest to, czego znacznej większości bibliotek brakuje - warstw lub wariantów uderzeń w tym samej dynamice (tzw. round robin). Zwłaszcza w górnej dynamice, bo te duszki to się jakoś jeszcze przemyci, ale jak masz 2 i 4 brzmiące za każdym razem tak samo, to trochę lipa.
Poza tym wydaje mi się, że do gry na ddrumach akurat ilość warstw jest bardzo istotna.
- Piotr
wlasnie - Round Robin - spotkalem sie z tym w opisach scriptow do Kontakta - jako uzupelnienie do Random
Co to?
a co do ilosci - ja sie zgadzam ze im wiecej layer tym lepiej - ale mysle ze 20 warstw a w kazdej po 5-6 alternatywnych sampli zalatwia sprawe! :)
Mozna importowaxc do BFD 2.0? Musze to zobaczyc!
Co to?
a co do ilosci - ja sie zgadzam ze im wiecej layer tym lepiej - ale mysle ze 20 warstw a w kazdej po 5-6 alternatywnych sampli zalatwia sprawe! :)
Mozna importowaxc do BFD 2.0? Musze to zobaczyc!
Tasiorowski - rzeczywiscie jest mozliwosc importu wlasnych sampli!
Czuje ze nabieram wiatru w skrzydla (ciekaw jestem jak soie poradza w tej wersji ze szczotkami) - jeszcze trzeba nabrac cos do portfela. Ale specyfikacja probek do wciagania w BFd jest juz opisana - wiec mozna sprobowac to powoli szykowac.
A co do strojenia - poki co nie widzialem w zadnym z softow ktore znam, dobrze dzialajacej tej opcji (szczegolnie przy garach ktorych nie zamierzam bramkowac). Zalezy mi przede wszystkim na stopach - bo bas sie z nia zre jesli nie jest wystrojona, reszta... no coz, od biedy - zawsze jakos....
Czuje ze nabieram wiatru w skrzydla (ciekaw jestem jak soie poradza w tej wersji ze szczotkami) - jeszcze trzeba nabrac cos do portfela. Ale specyfikacja probek do wciagania w BFd jest juz opisana - wiec mozna sprobowac to powoli szykowac.
A co do strojenia - poki co nie widzialem w zadnym z softow ktore znam, dobrze dzialajacej tej opcji (szczegolnie przy garach ktorych nie zamierzam bramkowac). Zalezy mi przede wszystkim na stopach - bo bas sie z nia zre jesli nie jest wystrojona, reszta... no coz, od biedy - zawsze jakos....
- Tasiorowski
...
A czy do "strojenia" zwykły pichshifter nie wystarczy ? poza tym wydaje mi się, że w tych próbkach już jest wszystko ze sobą zestrojone, tomy ze stopą i werblem. Ot, jeśli się gryzie z basem stopa, to chyba raczej korekcją, albo jak to jest w BFD... inną stopę podrzucić
Swoją drogą, bardzo fajnie wychodzi porównanie na przykład moich garów w srudiu, powiedzmy pojedyncze uderzenie werbla i uderzenie w BFD. Dzięki temu dopiero mnie "oświeciło" co to znaczy dobrze nagrana perkusja. No ale jeśli tam na overheadach położyli 2x C12, ambiensy to 2x U 87 a wszystko idzie w modyfikoweane preampy API no to... sami rozumiecie
...
A czy do "strojenia" zwykły pichshifter nie wystarczy ? poza tym wydaje mi się, że w tych próbkach już jest wszystko ze sobą zestrojone, tomy ze stopą i werblem. Ot, jeśli się gryzie z basem stopa, to chyba raczej korekcją, albo jak to jest w BFD... inną stopę podrzucić