Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: Soundscape » piątek 15 sie 2008, 09:13

Warto się więc wstrzymać z jego zakupem na jakieś pół roku? (Biorąc pod uwagę, że mam wielką ochotę go zakupić- brzmienie naprawdę mi się podoba)...
Jak odczekasz pół roku, to do zbierasz kasę na coś lepszego Swoją drogą ja czekam na kolejny update od firmy. Kiedy wyszedł nowy Cubase, czekałem aż zrobią conajmniej 2 update-y za nim go kupiłem

mh

Post autor: mh » piątek 15 sie 2008, 12:20

Mówiąc coś lepszego masz na myśli innego waldorfa czy Virusa Ti?
Psychomaniak

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 15 sie 2008, 12:31

...Mówiąc coś lepszego masz na myśli innego waldorfa czy Virusa Ti?...
Nic konkretnego, mówiąc lepsze. Ale (choć to inna kategoria trochę) właśnie wyszedł Plugiator od Use Audio, TI Snow...Nie mówiąc o takich instrumentach jak Evolver czy Prophet V8 od Dave`a Smith`a. Oczywiście wersje w module.

No, ale - Blofeld to Blofeld i sam chcę się do niego dorwać, ale coś mi zawsze to uniemożliwia

mh

Post autor: mh » sobota 16 sie 2008, 14:47

Wolałbym Blofka- ze względu na deisgn i brzmienie Waldorfowskie. Tylko jak będzie się toczyć kwestia softu
Psychomaniak

perfektsound

Post autor: perfektsound » sobota 16 sie 2008, 18:45

......Mówiąc coś lepszego masz na myśli innego waldorfa czy Virusa Ti?...
Nic konkretnego, mówiąc lepsze. Ale (choć to inna kategoria trochę) właśnie wyszedł Plugiator od Use Audio, TI Snow...Nie mówiąc o takich instrumentach jak Evolver czy Prophet V8 od Dave`a Smith`a. Oczywiście wersje w module.

No, ale - Blofeld to Blofeld i sam chcę się do niego dorwać, ale coś mi zawsze to uniemożliwia ...

A czy Plugiator moze obslugiwac wiecej niz jedna czesc na raz? Z tego co slyszalem, raczej jest to sprzet monopartial ;)
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 16 sie 2008, 21:11

..A czy Plugiator moze obslugiwac wiecej niz jedna czesc na raz? Z tego co slyszalem, raczej jest to sprzet monopartial ;)...

Dobrze słyszałeś. Tyle, że co Cię niby blokuje aby sprawdzić to u źródła?
Wszak czytać jadnak, jak widać, umiesz.
Więcej:
- Producent
- Plugiator w Polsce.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

mh

Post autor: mh » sobota 16 sie 2008, 21:48

A jak wygląda kwestia kontroli Blofelda z poziomu klawiatury sterującej?
Czy mogę przypisać niektóre parametry potencjometrom obrotowym czy raczej nie obędzie się bez komputera?
Psychomaniak

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 16 sie 2008, 22:11

...A jak wygląda kwestia kontroli Blofelda z poziomu klawiatury sterującej?

Czy mogę przypisać niektóre parametry potencjometrom obrotowym czy raczej nie obędzie się bez komputera?...

Pomyśl trochę, wszak wszystko zależy od tego jaką mocą programistyczną (jak dalece można ją zaprogramować) dysponuje sama klawiatura.

Mnóstwo parametrów Blofelda można kontrolować za pomocą standardowych komunikatów Control Change (wszystko masz w instrukcji), a jeszcze więcej za pomocą komunikatów System Exclusive (SysEx).

Niestety są moduły w Blofeldzie gdzie przypisanie wprost komunikatów SysEx bez zastosowania prostych warunków programistycznych (if/else) nie wystarczy, patrz blok Arpeggiator .

Więcej pewnie dopowie Redakcja po urlopie(?), bo ja aż tak mądry nie jestem .
[addsig]

mh

Post autor: mh » niedziela 17 sie 2008, 01:58

......A jak wygląda kwestia kontroli Blofelda z poziomu klawiatury sterującej?

Czy mogę przypisać niektóre parametry potencjometrom obrotowym czy raczej nie obędzie się bez komputera?...

Pomyśl trochę, wszak wszystko zależy od tego jaką mocą programistyczną (jak dalece można ją zaprogramować) dysponuje sama klawiatura.

Mnóstwo parametrów Blofelda można kontrolować za pomocą standardowych komunikatów Control Change (wszystko masz w instrukcji), a jeszcze więcej za pomocą komunikatów System Exclusive (SysEx).

Niestety są moduły w Blofeldzie gdzie przypisanie wprost komunikatów SysEx bez zastosowania prostych warunków programistycznych (if/else) nie wystarczy, patrz blok Arpeggiator .

Więcej pewnie dopowie Redakcja po urlopie(?), bo ja aż tak mądry nie jestem .
...
Niestety aż taki obyty w sprzęcie nie jestem i Blofeld w sumie byłby moim pierwszym sprzętowym synthem. Może jednak pomoże, gdy podam nazwę klawki- E-Mu Xboard 49
Psychomaniak

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 17 sie 2008, 02:09

...Może jednak pomoże, gdy podam nazwę klawki- E-Mu Xboard 49...

Nic nie pomoże dopóki nie napiszesz czym konkretnie chcesz nią sterować.

Niemniej jeśli chodzi o dostępne komunikaty CC (jest ich mnóstwo), a za którymi idą najczęściej wykorzystywane parametry z syntezy i inne pierdoły, to taka klawiaturka spokojnie wystarczy. A nawet znacznie więcej niż spokojnie .
[addsig]

ODPOWIEDZ