Witam. Mam monitory Tannoy Reveal, ktorych zwykle sluchalem na konsumenckim wzmacniaczu Yamaha (mon. sa pasywne). Kupilem jednak ostatnio wzmacniacz Hafler TA1600, uzywany. Po podlaczeniu zaczalem sie zastanawiac czy wzmacniacz ten nie jest popsuty :O
Konkretnie - dzwiek straszliwie wali gora a basu ma bardzo malo, nie jestem pewien czy tak powinno byc (z racji ze to sprzet do odsluchu studyjnego) czy cos jest nie tak ze wzmacniaczem. Wlasciwie to gora niemilosiernie kuje a basu prawie wcale nie slysze w tym wszystkim :)
Dodatkowo podlaczajac sluchawki dzwiek z monitorow dalej leci.
Ktos mial podobny problem? Oczywiscie wiem, ze monitory studyjne maja bardzo przejrzysta gore, ale zarowno moje Tannoye wczesniej tak nie graly, a nie narzekalem na nie, wlasciwie bylem w niebo wziety bo mimo ze sa tanie - slysze bardzo szczegolowo mixy, jak i Adamy a7 , Genelec i inne monitory jestem przekonany, ze tak nie graly kiedy ich sluchalem. Napewno wszystkie z wyzej wymienionych mialy wiecej basu i ogolnie byly bardziej wyrownane.
Co moze byc tego przyczyna?Slyszalem juz zbasowane wzmaki, ale zeby bylo odwrotnie, tak kujaca, to jeszcze nie slyszalem :)
Jest jeden plus - teraz to spokojnie slysze ponad 20khz :D Powaznie :D
Prosze o pomoc, wzmacniacz popsuty i mam go oddac (to chyba i tak zrobie) czy taki po prostu jest? W koncu to hafler, studyjny wzmacniacz, powinien grac bardzo dobrze..
Hafler TA1600 - popsuty?
Re: Hafler TA1600 - popsuty?
Jeszcze dodam ze podlaczony jest poprawnie, kable sa w miare dobre, a przynajmniej nie jakies badziewiaste, wszystko z takim samym setupem gralo dobrze na Yamaszce (chociaz nie bylo tak dokladnie w gorze - no ale bez jaj jakbym gore podbil wtedy tak mocno to tez bym slyszal kazdy szumik ) no i ogolnie szumi dosc mocno. Dziwi mnie to, czyzby np rozwalone kondensatory czy jakiekolwiek inne czesci sprawily ze wzmacniacz wali gora i ma malo basu? Jeszcze troche i zaczne wierzyc ze tak ma byc...
...Jeszcze dodam ze podlaczony jest poprawnie, kable sa w miare dobre, a przynajmniej nie jakies badziewiaste, wszystko z takim samym setupem gralo dobrze na Yamaszce (chociaz nie bylo tak dokladnie w gorze - no ale bez jaj jakbym gore podbil wtedy tak mocno to tez bym slyszal kazdy szumik ) no i ogolnie szumi dosc mocno. Dziwi mnie to, czyzby np rozwalone kondensatory czy jakiekolwiek inne czesci sprawily ze wzmacniacz wali gora i ma malo basu? Jeszcze troche i zaczne wierzyc ze tak ma byc......
Czy to co definiujesz jako góra to nie jest czasem środek? Konsumenckie wzmaki grają konturem - wywalona góra i dół a cofnięty środek. Jesli się przesiadłeś na profesjonalny amp to środek może być bardziej z przodu. Dźwięk robi się bardziej suchy, ostry i surowy. Możesz to odbierać jako przewaloną, górę. Przeanalizuj to na spokojnie.
Przeanalizuj też kable ale sygnałowe (nie głośnikowe) - z kompa do końcówki.
I porównaj wszystko z słuchawkami a nie ze starym ampem.
Hafler to zacny sprzęt. Wydaje mi się, że jak by był rąbnięty to by w ogóle nie chodził. Ale aż tak się nie znam więc mogę się mylić.
Czy to co definiujesz jako góra to nie jest czasem środek? Konsumenckie wzmaki grają konturem - wywalona góra i dół a cofnięty środek. Jesli się przesiadłeś na profesjonalny amp to środek może być bardziej z przodu. Dźwięk robi się bardziej suchy, ostry i surowy. Możesz to odbierać jako przewaloną, górę. Przeanalizuj to na spokojnie.
Przeanalizuj też kable ale sygnałowe (nie głośnikowe) - z kompa do końcówki.
I porównaj wszystko z słuchawkami a nie ze starym ampem.
Hafler to zacny sprzęt. Wydaje mi się, że jak by był rąbnięty to by w ogóle nie chodził. Ale aż tak się nie znam więc mogę się mylić.
To z tym srodkiem mozliwe - w kazdym razie jest niezwykle dokladnie, ale na tyle ze dzwiek jest strasznie kujacy, jak troche zglosnie to nie moge tego sluchac. Byc moze okazalo sie ze monitory tak graja z tym wzmakiem, jednak wczesniej nawet na konsumenckim wzmaku graly bardzo dokladnie, mimo ze sa dosc tanie.
Stwierdzilem ze to co slysze mogloby mi sie przydac do niektorych rzeczy, ale musialbym miec drugi wzmak i jakis system dzieki ktoremu moglbym miec ten sam sygnal i kolumny a 2 wzmacniacze - na tym drugim sluchalbym muzyki i mixowal, a na haflerze czasami mixowal zeby uslyszec co jest nie tak.
To by sie sprawdzilo przy zalozeniu ze nic ze wzmakiem nie jest i tak po prostu gra, ale jak juz mowilem - sluchalem juz wielu zestawow i wiem jak monitory graja a tym razem jestem bardzo zdziwiony, wydaje mi sie to nienaturalne. Zakleilem tweetery 2 warstwami papieru toaletowego :D i jest troche lepiej ale dalej niektore kawalki strasznie kuja.
Pozatym wpinajac sluchawki zauwazylem ze : dzwiek jest tak samo kujacy i dzwiek dalej leci przez monitory. To chyba nie jest fabryczne wykonanie tego wzmacniacza ze wpinajac do niego sluchawki graja i monitory i sluchawki?? No i szumi dosc wyraznie, ale trudno sie dziwic skoro ma taki kujacy dzwiek :)
Stwierdzilem ze to co slysze mogloby mi sie przydac do niektorych rzeczy, ale musialbym miec drugi wzmak i jakis system dzieki ktoremu moglbym miec ten sam sygnal i kolumny a 2 wzmacniacze - na tym drugim sluchalbym muzyki i mixowal, a na haflerze czasami mixowal zeby uslyszec co jest nie tak.
To by sie sprawdzilo przy zalozeniu ze nic ze wzmakiem nie jest i tak po prostu gra, ale jak juz mowilem - sluchalem juz wielu zestawow i wiem jak monitory graja a tym razem jestem bardzo zdziwiony, wydaje mi sie to nienaturalne. Zakleilem tweetery 2 warstwami papieru toaletowego :D i jest troche lepiej ale dalej niektore kawalki strasznie kuja.
Pozatym wpinajac sluchawki zauwazylem ze : dzwiek jest tak samo kujacy i dzwiek dalej leci przez monitory. To chyba nie jest fabryczne wykonanie tego wzmacniacza ze wpinajac do niego sluchawki graja i monitory i sluchawki?? No i szumi dosc wyraznie, ale trudno sie dziwic skoro ma taki kujacy dzwiek :)
Ja też mam pasywne monitory - ALESIS MONITOR ONE. Dźwięk na nich nie jest ładny ale surowy i z wywalonym środkiem. Muzyki się miło ale pracuje sie na nich rewelacyjnie. Dlatego uważam to za zaletę.
Zmiksuj jakiś kawałek i posłuchaj na innym sprzęcie. Jak Ci się wszystko zgodzi to znak, że tak ma być i to jest prawdziwe brzmienie monitorów.
Zmiksuj jakiś kawałek i posłuchaj na innym sprzęcie. Jak Ci się wszystko zgodzi to znak, że tak ma być i to jest prawdziwe brzmienie monitorów.
cos jest nie tak....
moze (b.spekuluje) tam jakis crossover jest - moze na niskotonowce idzie zbyt maly sygnal i jada tylko tweetery - ktore zrobiles glosniej zeby wylazlo troche muzy?
nie mam doscwiadczenia z pasywnymi poza auratonami - ale nie przypominam sobie takich problemow
moze (b.spekuluje) tam jakis crossover jest - moze na niskotonowce idzie zbyt maly sygnal i jada tylko tweetery - ktore zrobiles glosniej zeby wylazlo troche muzy?
nie mam doscwiadczenia z pasywnymi poza auratonami - ale nie przypominam sobie takich problemow
Nie bardzo, wg producenta nie ma tu takich bajerów.
No ok nawet jesli tak ma grac (kurde, powoli sie przyzwyczajam, ale naprawde basu na tym slysze malo, nie jest na tym latwo go kontrolowac w przeciwienstwie do wzmaka Yamaha - a gora czy tam srodek albo oba, strasznie kuja, ma to swoje zalety, ale wydaje mi sie to przesadzone) to co z tymi sluchawkami? Nie widzialem jeszcze wzmaka, ktory napedza monitory i sluchawki po wlozeniu jacka w gniazdo sluchawkowe.. dziwi mnie to bardzo, a w manualu nic o tym nie pisza.