Tani syntezator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
johny.b
Re: Tani syntezator

Post autor: johny.b » wtorek 12 sie 2008, 14:23

ja polecam klawiaturę sterującą i jakiś laptopik(barwy nieograniczone )
np. Axiom61 posiada wiele pokręteł,suwaków,sampler i można ją kupić w graicach 1000zł
właśnie a niej latam.pozdr.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 12 sie 2008, 14:38

...ja polecam klawiaturę sterującą i jakiś laptopik(barwy nieograniczone )

O ile nakupisz VST, samplery, ROMplayery...Powiedzmy jest sporo darmowych rzeczy. Odpuśćmy wydatek za soft. Do tego Axiom za ok. 1000 pln. Zostaje koledze 1500 na laptopa. Chyba raczej to nie da rady. To już właśnie ta Yamaszka, lub pozostaję nadal korg.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 12 sie 2008, 15:05

......ja polecam klawiaturę sterującą i jakiś laptopik(barwy nieograniczone )

O ile nakupisz VST, samplery, ROMplayery...Powiedzmy jest sporo darmowych rzeczy. Odpuśćmy wydatek za soft. Do tego Axiom za ok. 1000 pln. Zostaje koledze 1500 na laptopa. Chyba raczej to nie da rady. To już właśnie ta Yamaszka, lub pozostaję nadal korg....
Za 1500zł masz z laptopów Mediona (khem, khem), słabsze Acery albo przedpotopowe jednostki z P IV cy cuś...;P A do VST na poważnie trzeba mocny i STABILNY sprzęt...
Ja uważam że tylko hardware, soft jest dobry do studia i dla ludzi którzy wiedzą czego chcą, a darmowe wtyczki mogą nie wystarczyć...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 12 sie 2008, 15:13

Za 1500zł masz z laptopów Mediona (khem, khem), słabsze Acery albo przedpotopowe jednostki z P IV cy cuś...;P A do VST na poważnie trzeba mocny i STABILNY sprzęt...
Ja uważam że tylko hardware, soft jest dobry do studia i dla ludzi którzy wiedzą czego chcą, a darmowe wtyczki mogą nie wystarczyć......
Otóż to. Jest bardzo mało przydatnych darmowych instrumentów, aczkolwiek zdarzają się perełki. Sam mam 2-3 w użyciu. Ale do poważniejszych instrumentów typu Massive, emulacji typu Jupiter itd. potrzeba już konkretnego sprzętu. Ja mam Athlona X2 2x2.2GHz i ostatnio zapchałem procek jednym brzmieniem z Massiva.
Na scenę rzeczywiście będzie lepszy stabilny hardware.

Goddard

Post autor: Goddard » wtorek 12 sie 2008, 15:58

...ja szukam wśród tańszych raczej. a miał ktoś może rolanda d10?

Miałem D10, ale odradzam. Teraz mam D50. Gdybys chcial Rolanda serii D, to tak jak mówią koledzy - tylko D50. D10 to chudzinka, D50 jest tłusty, pełnopasmowy, a barwy z niego po prostu siedzą w miksie. No i, co też wazne, tych barw jest na sieci mnóstwo, ale ludzie ciagle robia nowe. Dobrego piana niestety nie ma. Ale pady, stringi, a nawet leady - jak najbardziej.

Problem z tymi starymi parapetami jest taki, że co jakiś czas trza czyścić klawiaturę, wymieniać styki itede, itepe. No ale to już urok 20-letnich gratów.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 12 sie 2008, 18:35

......ja szukam wśród tańszych raczej. a miał ktoś może rolanda d10?

Miałem D10, ale odradzam. Teraz mam D50. Gdybys chcial Rolanda serii D, to tak jak mówią koledzy - tylko D50. D10 to chudzinka, D50 jest tłusty, pełnopasmowy, a barwy z niego po prostu siedzą w miksie. No i, co też wazne, tych barw jest na sieci mnóstwo, ale ludzie ciagle robia nowe. Dobrego piana niestety nie ma. Ale pady, stringi, a nawet leady - jak najbardziej.

Problem z tymi starymi parapetami jest taki, że co jakiś czas trza czyścić klawiaturę, wymieniać styki itede, itepe. No ale to już urok 20-letnich gratów.

...
D50 wiecznie młody, jak powyżej i we wcześniejszych podstach, jeden z największych klasyków wszechczasów, za niedużą kasę;-). Ale ja myślę że taki sprzęt, w dobie komputerów i workstation'ów za ułamek tego ile kiedyś trzeba było zapłacić za profesjonalny sprzęt, to raczej dla miłośników (trzeba dbać o dziadka:)).

anhviet

Post autor: anhviet » środa 13 sie 2008, 16:21

to jak w koncu jest z tym KORG XD5 ?

- czy jest to cos takiego m.w jak D50 ?
(niestety przegralem licytacje)
ale jest na horyznocie XD5 ... wiec sie zastanawiam...
I'll never lose this pain.. www.myspace.com/athuoc - Psychodeliczny romans

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 13 sie 2008, 16:55

...to jak w koncu jest z tym KORG XD5 ?

ale jest na horyznocie XD5 ... wiec sie zastanawiam......

Z wszystkich instrumentów jakie się tutaj przewinęły na Twoim miejscu szukałbym Yamahy EX5. Naprawdę konkretny i niezniszczalny instrument. Swoją zajeżdżam od 1998 roku. od kilku lat jest to też mój master keyboard do kontroli innych instrumentów. NIEZNISZCZALNA !o ogromnych możliwościach.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 13 sie 2008, 19:50

......to jak w koncu jest z tym KORG XD5 ?

ale jest na horyznocie XD5 ... wiec sie zastanawiam......

Z wszystkich instrumentów jakie się tutaj przewinęły na Twoim miejscu szukałbym Yamahy EX5. Naprawdę konkretny i niezniszczalny instrument. Swoją zajeżdżam od 1998 roku. od kilku lat jest to też mój master keyboard do kontroli innych instrumentów. NIEZNISZCZALNA !o ogromnych możliwościach.

...
Mam tą Yamahę, chwalę sobie:D ale krótka piłka - jest za droga dla kolegi, cena podchodzi pod 3 tysiące +/-... Poza tym coraz rzadziej do dostania... Ale jeśli budżet odpowiada, to nie zawiedziesz się, Motif Classic czy KORG Triton wysiada w przedbiegach, gwarantuję;>

plajer

Post autor: plajer » poniedziałek 18 sie 2008, 16:09

pozwolę sobie jeszcze uzupełnić temat o jeden synth;) chciałbym spytać o Waszą opinię nt Yamahy s03. nowa stoi trochę ponad 1000. raczej używanej bym szukał. są duże możliwości edycji brzmienia? porównywalne jest toto do korga x5d np?
pozdro

ODPOWIEDZ