Tani syntezator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Caroozo
Re: Tani syntezator

Post autor: Caroozo » poniedziałek 11 sie 2008, 10:55

......" a jak wypada naśladowanie akustycznych instr w tym dx7(piano, smyki)?"

słabo,to w końcu synteza FM
...

Własnie synteza FM jest najlepsza w brzmieniach akustycznych/realnych...
Haha, dobre;] Pokaż mi chociaż jeden instrument oparty na syntezie FM który ma lepsze pianinko czy smyki niż przeciętny romplayer, nie mówię o instrumentach z modelowaniem fizycznym... Mam SY-35 (on posiada dodatkowo AWM), grałem na DX-7, kręciłem syntezą FM na instrumentach VST i... FM (Frequency Modulation) jest dobre raczej do padów, leadów, hałasów, "dzwonów", "brzdęków", niż do dobrych brzmień akustycznych.
Z całym szacunkiem, ale chyba nie masz racji;) Albo ja czegoś nie wiem...?
Pozdro

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 11 sie 2008, 11:00

Z całym szacunkiem, ale chyba nie masz racji;) Albo ja czegoś nie wiem...?
Pozdro...
Wiesz dobrze Wystarczy choćby przypatrzeć się z bliska np. FM8. Pianinek i smyczków toto nie potrafi A przynajmniej nie tak jak właśnie przeciętny romplayer.

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » poniedziałek 11 sie 2008, 16:34

Koledze Beanowi chodziło zapewne o brzmienia "organiczne" (cokolwiek to może znaczyć) a nie akustyczne w syntezie FM.
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » poniedziałek 11 sie 2008, 18:48

SPRAWDZ
YAMAHA MM6
dla mnie top-notch w tej cenie
I <3 MUSIC

2ms

Post autor: 2ms » poniedziałek 11 sie 2008, 19:06

......" a jak wypada naśladowanie akustycznych instr w tym dx7(piano, smyki)?"

słabo,to w końcu synteza FM
...

Własnie synteza FM jest najlepsza w brzmieniach akustycznych/realnych...

chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz...
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 11 sie 2008, 19:57

...SPRAWDZ
YAMAHA MM6
dla mnie top-notch w tej cenie...
Właśnie MM6 NIE polecam, bo to mało że wykastrowany romplayer to na dodatek keyboard... Czemu? Praktycznie brak edycji! Minimalna korekcja parametrów, to wszystko, zapomnij o własnych patchach, za to masz kartę pamięci na midówki, bo GeneralMidi obsługuje.
Ale z drugiej strony, jak ktoś szuka solidnych brzmień i nie jest eksperymentatorem... czemu nie? Ja tam lubię pokombinować, ale może ktoś ma inne zdanie na ten temat:)
Prawda jest taka że MM6 ma niemalże takie same brzmienia jak Motif, ale ja i tak bym brał w tej cenie X50, mimo wszystko, nie będziesz sobie potem pluł w brodę że coś Cię ogranicza.

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » poniedziałek 11 sie 2008, 20:25

no nie wszystkie brzmienia akustyczne, oczywista fortepianu to sie nie wykreci, moze troche za mocno powiedzialem, ale flety, deciaki, dzwonki jak najbardziej. O ile sie orientuje T Love uzywali DX7 a w starszych piosenkach duzo jest wlasnie violin, i deciaków
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 12 sie 2008, 09:12

Prawda jest taka że MM6 ma niemalże takie same brzmienia jak Motif, ale ja i tak bym brał w tej cenie X50, mimo wszystko, nie będziesz sobie potem pluł w brodę że coś Cię ogranicza....
Właśnie - "niemalże". Moim skromnym zdaniem jedzie plastikiem. X50 będzie o wiele lepszym wyborem. Nie dość, że brzmi lepiej, to ma spore możliwości jeśli chodzi o edycję.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 12 sie 2008, 09:13

...no nie wszystkie brzmienia akustyczne, oczywista fortepianu to sie nie wykreci, moze troche za mocno powiedzialem, ale flety, deciaki, dzwonki jak najbardziej.
Jeżeli chodzi o ich "syntetyczne" wersje, to tak

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 12 sie 2008, 12:27

O, Yamaha EX7 był do dostania chyba nawet poniżej 2 tysięcy na Allegro;). Ja mam osobiście EX5, czyli starszego brata, i szczerze w tym sektorze nawet Motif czy Triton, ba, chyba nic tak nie potrafi zagadać;> (starsze wersje oczywiście;)) Ostatnio na próbie jej nie wziąłem i grałem na PC2X Kurzweila, który jednak ma brzmienia bardziej jazzowe (o taaak:)) a nie rockowe (graliśmy Toto - Jake To The Bone - jak ja się nawkurzałem "gdzie są TE brzmienia kurrrrde?? :P) i... wolę jednak Yamaszkę:D KOSMOS jeśli chodzi o edycję i możliwości, EX7 ma mniej klawiszy (61 zamiast 76), zamiast 128głosów tylko (tylko??) 64 głosy polifonii, i nie ma jednego typu syntezy (modelowanie fizyczne). A tak masz syntezę AWM2 (czyli standard Yamahy, do 4 próbek na głos), AN (virtual analog), FSDP (unikat, gitarki czy electropiana brzmią obłędnie :-D) i sampler...
Instrument w myśl zasady "stare ale jare", polecam, może się skusisz;) Mogę podesłać próbki brzmień z EX5, gdyż to niemal identyczny sprzęt - a nie przeczytasz o nim za dużo w necie bo to taki zakopany skarb na dnie morza - tylko dla niewielu, którzy docenią, bo reszta poleciała na "nówki":(

ODPOWIEDZ