Tani syntezator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
2ms
Re: Tani syntezator

Post autor: 2ms » wtorek 05 sie 2008, 23:17

" a jak wypada naśladowanie akustycznych instr w tym dx7(piano, smyki)?"

słabo,to w końcu synteza FM
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

greengo

Post autor: greengo » wtorek 05 sie 2008, 23:33

...ja szukam wśród tańszych raczej. a miał ktoś może rolanda d10? myślę też nad yamaha dx7. to chyba jeszcze starsze. czy można powiedzieć że jest to w miarę uniwersalny(że ujdzie w tłoku?) sprzęt na dziś pod względem brzmienia? barw można zrobić dużo, to ogłądnąłem se na youtube, od takich ze "Zmienników;)" po współcześnie spotykane. a jak wypada naśladowanie akustycznych instr w tym dx7(piano, smyki)?
thx, pozdr...
D-10 ja posiadam. Mało jest w nim dzwięków na czasie ale czasem cos ciekawego można znaleźć bądź ukręcić. Bodajże album NUN został m.in zrobiony przy użyciu D-10.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 06 sie 2008, 02:55

......ja szukam wśród tańszych raczej. a miał ktoś może rolanda d10? myślę też nad yamaha dx7. to chyba jeszcze starsze. czy można powiedzieć że jest to w miarę uniwersalny(że ujdzie w tłoku?) sprzęt na dziś pod względem brzmienia? barw można zrobić dużo, to ogłądnąłem se na youtube, od takich ze "Zmienników;)" po współcześnie spotykane. a jak wypada naśladowanie akustycznych instr w tym dx7(piano, smyki)?
thx, pozdr...
D-10 ja posiadam. Mało jest w nim dzwięków na czasie ale czasem cos ciekawego można znaleźć bądź ukręcić. Bodajże album NUN został m.in zrobiony przy użyciu D-10. ...
Na module D-110 Future Sound Of London tworzył, i chyba Orbital;) Naturalne barwy - bieda, ale syntetyki bardzo fajne... a i tak z serii D polecam tylko i wyłącznie D50 - poniżej tysiaka dostaniesz i masz super maszynę uniwersalną - wejdź na vintagesynth.com i zobacz ile zespołów na nim grało:-)

plajer

Post autor: plajer » niedziela 10 sie 2008, 11:47

Znacie na pewno stronę www.synthmania.com ? Sporo próbek brzmień różnych synthów jest. Co sądzicie o Korg'u x5d? używany można pewnie dostać za podobną cenę jak powyższe 'starocie';) a brzmienia np piana wydają się lepsze niż w np korg m1 czy roland d50. Tylko mały jest, jak zabawka wygląda ;).

co jeszcze mi gdzieś tam mignęło to kawai k4

dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdr

Drexciyan

Post autor: Drexciyan » niedziela 10 sie 2008, 12:04

polecam Yamahę An1x.

2ms

Post autor: 2ms » niedziela 10 sie 2008, 12:32

...polecam Yamahę An1x....
rzeczywiście zajebiste brzmienia pianin akustycznych można ukręcic
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » niedziela 10 sie 2008, 17:59

Kolega Plajer powinien uściślić czy szuka sprzętu opartego o syntezę subtraktywną, czy rompler, ewentualnie czy powinien być multitimbralowy czy nie. Inaczej w doradzaniu panuje zupełny bałagan.
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 10 sie 2008, 19:06

...Kolega Plajer powinien uściślić czy szuka sprzętu opartego o syntezę subtraktywną, czy rompler, ewentualnie czy powinien być multitimbralowy czy nie. Inaczej w doradzaniu panuje zupełny bałagan. ...
Po co chłopakowi to, ja z góry wiem że po ciula mu multitimbral i synteza, chce mieć gotowe brzmienia albo sobie patche załadować.
Co do X5D, FAKTYCZNIE, zapomniałem o nim:D To jest poprzednik X50, bardzo przyzwoite barwy, bierz bierz:-). Jak na początek, rewelacja;)
Na pewno będzie bardziej uniwersalny niż D50, chociaż oba mają coś w sobie.
X5 i X5D (ten drugi z tego co pamiętam ma więcej polifonii) są tanimi uniwersalnymi syntezatorami, ale na pewno będą lepsze niż Kawai K4 bo to troszkę starszy instrument. A że były popularne, to i patchy sporo do nich jest w internecie:)
Zawsze mogę Ci odsprzedać yamahę SY-35 jak budżet przyciśnie, będziesz zadowolony;) hehe:D

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 10 sie 2008, 19:46

...Znacie na pewno stronę http://www.synthmania.com ? Sporo próbek brzmień różnych synthów jest. Co sądzicie o Korg'u x5d? używany można pewnie dostać za podobną cenę jak powyższe 'starocie';) a brzmienia np piana wydają się lepsze niż w np korg m1 czy roland d50. Tylko mały jest, jak zabawka wygląda ;).

co jeszcze mi gdzieś tam mignęło to kawai k4

dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdr ...
A to że mały to docenisz, a że wygląda jak zabawka cóż... trzeba było ciąć koszta, stąd materiały są troszkę słabsze:) Ale to jest popularny syntezator, wieeele kapel go używało, był/jest popularny, więc ta taniość nie odbija się na komforcie użytkowania, chociaż Kurzweil to nie jest

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » poniedziałek 11 sie 2008, 10:30

..." a jak wypada naśladowanie akustycznych instr w tym dx7(piano, smyki)?"

słabo,to w końcu synteza FM
...

Własnie synteza FM jest najlepsza w brzmieniach akustycznych/realnych
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

ODPOWIEDZ