Sonar 7 Producer czy Studio Edition?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
radealfa
Re: Sonar 7 Producer czy Studio Edition?

Post autor: radealfa » poniedziałek 04 sie 2008, 13:48

...Wybacz to pytanie.
Czy jak zainstaluje Absynth 4 w komputerze to Absynth 4 będzie od razu widziany w Sonarze tam gdzie jest mały przycisk "rack" na pasku zadań na górze?
Nie pamiętam dokładnie, bo Sonara na oczy ostatni raz widziałem ze 2 lata temu...Ale teoretycznie powinien być widoczny. Pamiętam jeszcze opcję, że można było zobaczyć dostępne instrumenty i efekty na liście podobnej do Fruity Loops-owej, ale to był Sonar 5...

Tu musi pomóc ktoś kto go posiada lub instrukcja. ...
Aha szukałem w Sonarze na pasku zadań na górze małego przycisku " rack " i znalazłem" synth rack". Czy to o to Ci chodziło? Ten przycisk jest nazwany dopiero jak się najedzie na niego strzałką.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 04 sie 2008, 13:57

Aha szukałem w Sonarze na pasku zadań na górze małego przycisku " rack " i znalazłem" synth rack". Czy to o to Ci chodziło? Ten przycisk jest nazwany dopiero jak się najedzie na niego strzałką.

...
Tak. Teraz i ja pamiętam To jest właśnie ten przycisk. Potem na ścieżce midi zaznaczasz w odpowiednim miejscu instrument i jedziesz.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 sie 2008, 15:30

pewnie tak (ps podpowiedzi zawsze sie tak pokazuja po ewnym czasie)
ja to wchodze przez menu z prawokliku na kanalach midi
ale to jest to

pedzel

Post autor: pedzel » poniedziałek 04 sie 2008, 16:25

...i Dithering i wałasnie co tam wybrać- jest 6 mozliwych do wyboru opcji:
---None---
Rectangular
Triangular
Pow-r 1
Pow-r 2
Pow-r 3
Jest to wybor charakterystyki ditheringu przy odtwarzaniu na zywo... Opcji tej uzywa sie jesli rozdzielczosc bitowa projektu jest wyzsza od rozdzielczosci bitowej przetwornikow D/A na twojej karcie...
Opcje ogolne "general preferences" => zakladka "audio data" sa ustawienia postepowania sonara co do rozdzielczosci bitowej plikow...
Zazwyczaj sie tego nie uzywa ze wzgledu na oszczednosc procesora, dithering dodaje sie dopiero przy masteringu, kiedy schodzimy ostatecznie do 16bitow... a czym jest dithering i do jakiej muzyki stosuje sie poszczegolne charakterystyki poszukaj sobie w necie... albo chciaz przeczytaj lipcowe EiS......
Witam!
Dziękuje za odp..
Mam jeszcze takie pytanie
Wyczytałem na forum ze uzycie której kolwiek z charakterystyk ditherinu w sonarze obciąza procesor - natomiast umnie jest dosc dziwna sprawa mianowiciw mam zapisany projekt na 40 sciezkach 24bit/44,100 karta jaką uzywam to RME FF800 i przy nieaktywowanym dethringu (ustawienie na NONE) występuja dropy (procesor warjuje") natomiast gdy wybiore ktorąś z opcji dethringu projekt odtwarza sie bezproblemowo jak to ma sie w koncu z tym procesorem-czy moze mam cos w ustawieniach nie tak?
prosze o odpowiedz

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 04 sie 2008, 17:51

Wybacz to pytanie.
Czy jak zainstaluje Absynth 4 w komputerze to Absynth 4 będzie od razu widziany w Sonarze tam gdzie jest mały przycisk "rack" na pasku zadań na górze?

...
też już nie używam sonara ale powinieneś jeszcze uruchomić przegląd katalogu z vsti przez sonara bo inaczej absynth nie będzie widoczny. Masz na to osobną ikonkę która powinna być w katalogu 'cakewalk' (nie pamiętam jak się dokladnie nazywa ale coś w stylu 'vst search')
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 04 sie 2008, 19:07

Trzeba uruchomić VST adapter i wskazać katalog w którym jest zainstalowany dany instrument / plug-in. (przynajmniej tak było do Sonara 5, potem nie wiem)

undereason

Post autor: undereason » poniedziałek 04 sie 2008, 19:18

...Trzeba uruchomić VST adapter i wskazać katalog w którym jest zainstalowany dany instrument / plug-in. (przynajmniej tak było do Sonara 5, potem nie wiem)...
w S7 wystarczy uruchomić Tools-Cakewalk Plugin Manager- tam jest wszystko.
chyba, że masz ustawione skanowanie przy starcie sonara - wówczas, jeśli nie zainstalowałeś instrumentu w kosmosie, sonar zobaczy go z daleka

Awatar użytkownika
resbit

Post autor: resbit » wtorek 05 sie 2008, 17:56

a ja mam taki problem, że nie grzebałem w ustawieniach jak już ustawiłem to co chciałem, a teraz zaczął wczytywać pliki audio i są one troszkę "zwolnione" w stosunku do tych oryginalnych

gdzie szukać przyczyny?
ww.myspace.com/resbit

Awatar użytkownika
resbit

Post autor: resbit » czwartek 07 sie 2008, 23:42

...a ja mam taki problem, że nie grzebałem w ustawieniach jak już ustawiłem to co chciałem, a teraz zaczął wczytywać pliki audio i są one troszkę "zwolnione" w stosunku do tych oryginalnych

gdzie szukać przyczyny?...

podbijam temat, bo jest to dla mnie ważna sprawa, sprawdzałem różne ustawienia i nadal plik jest wczytywany jako zwolniony o dziesiętne sekundy, co przy całym utworze daje 4-5 sekund zmiany

karta jest ustawiona na 44,1kHz projekt i główne w programie też, plik również ma 44, w czym może być problem ?

następuje po prostu delikatny efekt stretch, jednak zauważalny
ww.myspace.com/resbit

Awatar użytkownika
resbit

Post autor: resbit » piątek 08 sie 2008, 02:26

zauważyłem teraz taką rzecz, że jedne pliki wav wczytuje dobrze, a inne mogą ulec rozciągnięciu... w obu przypadkach 16bit 44,1kHz

ww.myspace.com/resbit

ODPOWIEDZ