Analizatory widma VST dla korekcji

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
tkom
Analizatory widma VST dla korekcji

Post autor: tkom » niedziela 03 sie 2008, 15:55

Jakie polecacie analizatory widma na VST dla korekcji brzmień ? Chodzi mi głównie o symfoniczne, ale będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Sporo tego było w EIS, ale jestem ciekaw opinii forumowiczów. Pozdr. TK
Mam instrument (K2500) i trochę na nim rzeźbię. Interesuję się muzyką elektroniczną, szczególnie Tangerine Dream.

djfarad

Re: Analizatory widma VST dla korekcji

Post autor: djfarad » niedziela 03 sie 2008, 16:54

...Jakie polecacie analizatory widma na VST dla korekcji brzmień ? Chodzi mi głównie o symfoniczne, ale będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Sporo tego było w EIS, ale jestem ciekaw opinii forumowiczów. Pozdr. TK ...
myślę, że warto próbować opierać się wyłącznie na słuchu. stosunkowo łatwo jest wyćwiczyć zdolność zgrubnej analizy widmowej uchem, dającej informację które pasma należy korygować

Goddard

Post autor: Goddard » niedziela 03 sie 2008, 20:40

...Jakie polecacie analizatory widma na VST dla korekcji brzmień ? Chodzi mi głównie o symfoniczne, ale będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Sporo tego było w EIS, ale jestem ciekaw opinii forumowiczów. Pozdr. TK ...

Uzywam Voxengo SPAN. Dobry, prosty i darmowy. Czego chciec więcej?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 03 sie 2008, 21:01

......Jakie polecacie analizatory widma na VST dla korekcji brzmień ? Chodzi mi głównie o symfoniczne, ale będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Sporo tego było w EIS, ale jestem ciekaw opinii forumowiczów. Pozdr. TK ...
myślę, że warto próbować opierać się wyłącznie na słuchu. stosunkowo łatwo jest wyćwiczyć zdolność zgrubnej analizy widmowej uchem, dającej informację które pasma należy korygować...
a co z basami jesli moje odsluchy pracuja do 60 hz

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 03 sie 2008, 21:28

będziesz musiał je sobie wyobrazić

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » niedziela 03 sie 2008, 21:33

...będziesz musiał je sobie wyobrazić ...

zeczywiscie fachowa pomoc jakiej kolega sobie zyczył

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 04 sie 2008, 11:31

Możesz jeszcze sprawdzić ten, ten i jeszcze ten. Z darmowych oczywiście. Ale ja również wolę się opierać na własny słuch i dobre słuchawki w niższych rejonach.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 sie 2008, 12:30

słuchawki lubia przewalic i czasem ciezko to ogarnac - na sluchawkach jest super a na odsluchu zupelnie inaczej

ja wychodze z zalozenia ze jak juz to koniecznie sub - kiedys tak mi sie w PROSTO uslyszalo ns10 z subem i nie ma opcji - sub musi byc.....

mimo ze moje eventy tr8 schodza nisko to nie az tak....jak robimy cd d 20 do 20 to odsluch musi to pokryc

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 04 sie 2008, 12:35

...słuchawki lubia przewalic i czasem ciezko to ogarnac - na sluchawkach jest super a na odsluchu zupelnie inaczej

ja wychodze z zalozenia ze jak juz to koniecznie sub - kiedys tak mi sie w PROSTO uslyszalo ns10 z subem i nie ma opcji - sub musi byc.....

mimo ze moje eventy tr8 schodza nisko to nie az tak....jak robimy cd d 20 do 20 to odsluch musi to pokryc...
Racja. U mnie to już bardziej kwestia przyzwyczajenia, a ponieważ na sub nie mogę sobie pozwolić ze względu na sąsiadów, to muszę sobie radzić słuchawkami. I tu się zdążyłem przyzwyczaić do Beyerów DT770 pro. Nie jest to stuprocentowo zadowalające rozwiązanie, ale jak na razie, to jedyne i w moim przypadku całkiem niezłe.

ODPOWIEDZ