Oktava MK 319
......a jest na wyposazeniu?...
zmartwie .... byl, jest i pewnie bedzie :>
tak samo jak tlumik -10 dB
...
alez nie martwi mnie to :) ciesze sie ze koledzy maja owe dobrodziesjtwa :)
ja wybralem mk220 rowniez dla charakerystyk dodatkowcyh (co akurat mnie sie przydalo, szkdoa ze nie mam go sparowanego z innym mikiem z osemka z ktroego korzystam)
zmartwie .... byl, jest i pewnie bedzie :>
tak samo jak tlumik -10 dB
...
alez nie martwi mnie to :) ciesze sie ze koledzy maja owe dobrodziesjtwa :)
ja wybralem mk220 rowniez dla charakerystyk dodatkowcyh (co akurat mnie sie przydalo, szkdoa ze nie mam go sparowanego z innym mikiem z osemka z ktroego korzystam)
Re: Oktava MK 319
Po pierwsze: Oczywiscie, że nawijam do majka z odpowiedniej strony, poprostu jest naprzeciwko mnie dokladnie na wysokosci ust, nawijam wprost do "logo" Oktavy.
Po drugie: 10-15 centymetrów to właśnie średnia odległość z jakiej "śpiewam".
Po trzecie: Pończocha? Czekam na swój pop-filterek ale raczej on nie zmieni całej charakterystyki brzmienia, pomoże w niewyłapywaniu wybuchowych zgłosek ale nie wydaje mi się żeby zmienił to brzmienie wokalu. Jeśli teraz mówię słowo "GRUBO" i brzmi to tak basowo, że aż dudni to nie sądze żeby po założeniu popa słowo "GRUBO" brzmiało choć trochę inaczej.
Po 4: Tak, moja Oktava ma 2 przełączniki: Pierwszy to tłumik 10 db, szczerze powiem, że niewiele on zmienia w przypadku mojego wokalu, jest ciutkę inny ale nadal problem występuje. Natomiast drugi przełącznik to właśnie chyba HPF o którym piszecie. Z tym, że po załączeniu go wokal "pierdzI", nie słychać tego podczas mowy na żywo, ale jak potem się odsłuchuje to basy faktycznie znikają, tylko ze soprany wtedy są tak wyczulone, że nawet mówiąc np. "SPIERDALAM" nie da sie tego powiedzieć tak żeby dźwięk był równy beż żadnych pierdzeń i skrzeczeń (a z tym filtrem nawijam do niego z jeszcze dalszej odległości właśnie ze względu na tą przypadłość). A kiedy załącze oba filtry naraz to jest chyba najlepszy efekt, ale wtedy mam takie przestery, że muszę uważać na preampa, lekko mu przesunę gałe i przestery rozpierdalają mi głowę...
Więc dalej proszę o jakieś podpowiedzi , za te które daliście jestem bardzo wdzięczny i na pewno dzisiaj sprawdzę wszystkie możliwości. Więc jeśli z samym hardwarem nie jest to taka prosta sprawa to proszę pomóc mi w doborze dobrych wtyczek do wokalu aby w ten sposób doprowadzić go do odpowiedniego stanu.
Potrzebowałbym wtyczek, które:
1. Elegancko obetną mu niskie częstotliwośći.
2. Elegancko podgłośnią wokal ale bez kompresji, ściskania go.
3. Doda ładny Reeverb, ale taki że go nie słychać tylko poprostu "czuć":)
4. Doda przestrzeni do mego wokalu tudzież rozłoży go ładnie w panoramie (to jedna z moich największych bolączek).
5. Jakaś wtyczka, która ładnie sklei mi wokal z bitem, poprostu wtyczka ogarniająca jakoś brzmienie w procesie Mixu.
Do dziś używam wtyczek:
PSP Vintage Warmer
Izotope Ozone 3
Yamaha Final Master
Yamaha Vocal Rack
T-Racks
Parametric Equalizer 2
Waves Doubler
Wtyczki są świetne ale ja chyba jestem za głupi skoro mając ich taki arsenał nie potrafie uzyskać takiego brzmienia jakbym chciał.
PS. BONUS - jeśli ktoś byłby w stanie mi podpowiedzieć to mogę podać przykład jaki RODZAJ wokalu chciałbym osiągnąć, oczywiście zdając sobie sprawę ze to niemożliwe, ale jakiś punkt odniesienia sobie wyznaczyłem więc jeśli macię chwilę to oblukajcie, może to wam nakreśli całe te moje starania. A ten wokal "idealny" to wokal z kawałka ŁONA i WEBBER , album "INSERT" i ostatni kawałek na nim czyli "NIE ZOSTAŁO NIC". Mimo, że wokal Łony wcale nie jest tu gruby i tłusty, wręcz jest bardziej krystaliczny niż zwykle to jednak brzmi on jak dla mnie mistrzowsko, proszę o pomoc:).
Po drugie: 10-15 centymetrów to właśnie średnia odległość z jakiej "śpiewam".
Po trzecie: Pończocha? Czekam na swój pop-filterek ale raczej on nie zmieni całej charakterystyki brzmienia, pomoże w niewyłapywaniu wybuchowych zgłosek ale nie wydaje mi się żeby zmienił to brzmienie wokalu. Jeśli teraz mówię słowo "GRUBO" i brzmi to tak basowo, że aż dudni to nie sądze żeby po założeniu popa słowo "GRUBO" brzmiało choć trochę inaczej.
Po 4: Tak, moja Oktava ma 2 przełączniki: Pierwszy to tłumik 10 db, szczerze powiem, że niewiele on zmienia w przypadku mojego wokalu, jest ciutkę inny ale nadal problem występuje. Natomiast drugi przełącznik to właśnie chyba HPF o którym piszecie. Z tym, że po załączeniu go wokal "pierdzI", nie słychać tego podczas mowy na żywo, ale jak potem się odsłuchuje to basy faktycznie znikają, tylko ze soprany wtedy są tak wyczulone, że nawet mówiąc np. "SPIERDALAM" nie da sie tego powiedzieć tak żeby dźwięk był równy beż żadnych pierdzeń i skrzeczeń (a z tym filtrem nawijam do niego z jeszcze dalszej odległości właśnie ze względu na tą przypadłość). A kiedy załącze oba filtry naraz to jest chyba najlepszy efekt, ale wtedy mam takie przestery, że muszę uważać na preampa, lekko mu przesunę gałe i przestery rozpierdalają mi głowę...
Więc dalej proszę o jakieś podpowiedzi , za te które daliście jestem bardzo wdzięczny i na pewno dzisiaj sprawdzę wszystkie możliwości. Więc jeśli z samym hardwarem nie jest to taka prosta sprawa to proszę pomóc mi w doborze dobrych wtyczek do wokalu aby w ten sposób doprowadzić go do odpowiedniego stanu.
Potrzebowałbym wtyczek, które:
1. Elegancko obetną mu niskie częstotliwośći.
2. Elegancko podgłośnią wokal ale bez kompresji, ściskania go.
3. Doda ładny Reeverb, ale taki że go nie słychać tylko poprostu "czuć":)
4. Doda przestrzeni do mego wokalu tudzież rozłoży go ładnie w panoramie (to jedna z moich największych bolączek).
5. Jakaś wtyczka, która ładnie sklei mi wokal z bitem, poprostu wtyczka ogarniająca jakoś brzmienie w procesie Mixu.
Do dziś używam wtyczek:
PSP Vintage Warmer
Izotope Ozone 3
Yamaha Final Master
Yamaha Vocal Rack
T-Racks
Parametric Equalizer 2
Waves Doubler
Wtyczki są świetne ale ja chyba jestem za głupi skoro mając ich taki arsenał nie potrafie uzyskać takiego brzmienia jakbym chciał.
PS. BONUS - jeśli ktoś byłby w stanie mi podpowiedzieć to mogę podać przykład jaki RODZAJ wokalu chciałbym osiągnąć, oczywiście zdając sobie sprawę ze to niemożliwe, ale jakiś punkt odniesienia sobie wyznaczyłem więc jeśli macię chwilę to oblukajcie, może to wam nakreśli całe te moje starania. A ten wokal "idealny" to wokal z kawałka ŁONA i WEBBER , album "INSERT" i ostatni kawałek na nim czyli "NIE ZOSTAŁO NIC". Mimo, że wokal Łony wcale nie jest tu gruby i tłusty, wręcz jest bardziej krystaliczny niż zwykle to jednak brzmi on jak dla mnie mistrzowsko, proszę o pomoc:).
A wykonałeś moda na swojej MK 319 ? Chodzi o usunięcie plastikowego "sita" z membranki.
[addsig]
[addsig]
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
...Po pierwsze: Oczywiscie, że nawijam do majka z odpowiedniej strony, poprostu jest naprzeciwko mnie dokladnie na wysokosci ust, nawijam wprost do "logo" Oktavy.
A nie pomyslales... ze moze Ty po prostu masz taka barwe glosu??
moze w to trudno uwierzyc ale mi tez sie wydawalo ze mam fajny glos do pooki sie nie nagralem
Oczywiscie to taki kawal... bez obrazy...
A probowales nagrywac jakies inne zródla dzwieku?? Moze twoj model jest po prostu uszkodzony??
A nie pomyslales... ze moze Ty po prostu masz taka barwe glosu??

Oczywiscie to taki kawal... bez obrazy...
A probowales nagrywac jakies inne zródla dzwieku?? Moze twoj model jest po prostu uszkodzony??
...A wykonałeś moda na swojej MK 319 ? Chodzi o usunięcie plastikowego "sita" z membranki.
...
Witam!
A czy usunięcie "sita" poprawi brzmienie mikrofonu ?
...
Witam!
A czy usunięcie "sita" poprawi brzmienie mikrofonu ?
...t mówiąc np. "SPIERDALAM" nie da sie tego powiedzieć tak żeby dźwięk był równy beż żadnych pierdzeń i skrzeczeń ...
moze zamiast spierdalam, powiedziec
ide sobie;)))
i problem zniknie
peace
moze zamiast spierdalam, powiedziec
ide sobie;)))
i problem zniknie
peace
- Coś tu jest albo nie tak ze źródłem albo z mikrofonem. Kurcze dysponując takimi narzędziami jak kombajn Ozone 3 i kozacki Vwarmer możesz mieć Ciepły tłusty szeroki wokal no problem. Możesz sobie go odfiltrować (I to konkret) i co tam jeszcze chcesz - te narzędzia które posiadasz to wysoka półka (jeśli chodzi o soft) i można na nich naprawdę wiele dobrego ukręcić.
- Co do Moda, ja sito zdjąłem jakieś 2-3 miechy od zakupu MK 319 i zauważyłem że dolne częstotliwości są bardziej klarowne no i nieco (delikatnie) rozjaśniło mi OKTAVE (mikrofon jednak nadal jest charakterystycznie "ciemny", lecz delikatnie pojaśniał).
[addsig]
- Co do Moda, ja sito zdjąłem jakieś 2-3 miechy od zakupu MK 319 i zauważyłem że dolne częstotliwości są bardziej klarowne no i nieco (delikatnie) rozjaśniło mi OKTAVE (mikrofon jednak nadal jest charakterystycznie "ciemny", lecz delikatnie pojaśniał).
[addsig]
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
tu jest link apropo modów do mikrofonów Oktava Klik
[addsig]
[addsig]
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
...no właśnie panowie słyszałem tzn czytałem gdzieś na jakimś forum(ze względu na to że przymierzam się do kupna oktavy mk 319), że trzeba mieć szczęście, żeby trafić na dobry egzemplarz i podobno tylko na novamusic ma się pewność, że kupujesz sprawdzony sprzęt. Czy to prawda ze mk 319 są wadliwe? no i może takie dodatkowe pytanie: Może lepiej żebym kupił sobie MXL 770 - zamiast oktavy? pozdrawiam...
Ja kupiłem moją oktave uuuu ze 2 lata temu z górką. Brałem przez Novamusic - bez strachu - egzemplarz sprawny w stu procentach - nie wiem jak teraz może są rożne wydania tej oktavy mk 319 i trzeba uważać - wtedy było jedno i sprawdzone :> Szczerze polecam - mikrofon bardzo solidny na pewno się nie zawiedziesz - Co do MXLa miałem parę dni i odsprzedałem - nie podobał mi się.
Ja kupiłem moją oktave uuuu ze 2 lata temu z górką. Brałem przez Novamusic - bez strachu - egzemplarz sprawny w stu procentach - nie wiem jak teraz może są rożne wydania tej oktavy mk 319 i trzeba uważać - wtedy było jedno i sprawdzone :> Szczerze polecam - mikrofon bardzo solidny na pewno się nie zawiedziesz - Co do MXLa miałem parę dni i odsprzedałem - nie podobał mi się.
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
Nada się - to bardzo przyjazny mikrofon - co prawda jest dość ciemnym typem (za co kocham te mikrofony), ale fajnie układa się w miksie. Zresztą wiesz jak jest jak ktoś potrafi śpiewać zabrzmi dobrze i na najbardziej badziewnym mikrofonie, ktoś potrafi rapować to zaparuje kozacko na badziewiu - mimo wszystko oktava MK 319 to bardzo dobry solidny mikrofon, który mogę szczerze polecić (zresztą nie tylko ja na tym forum a całkiem spora grupa).
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA