Kompresja pasmowa?

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
ula
Re: Kompresja pasmowa?

Post autor: ula » piątek 12 wrz 2003, 10:20

...PS. Panowie - promocja tylko dla kobiet ...

se założe nowe konto z damsko-brzmiacym nikiem

a na poważnie to sam z chęcia bym "rzucił uchem" na twórczość Przedstawicielki Płci Pięknej tegoż Forum ...

Z miła chęcia :)
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 12 wrz 2003, 10:25

Jednak wracajac do tematu :) czekam na dalsza pomoc..... zwiazana z kompresja pasmową :)

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 12 wrz 2003, 11:20

...Jednak wracajac do tematu :) czekam na dalsza pomoc..... zwiazana z kompresja pasmowa˛ :)...

Jak baba sie uprze...

Nie wiem co Cie opetalo z ta kompresje wielopasmowa , ale musze sie zgodzic z poprzednimi postami zalecajacymi ostroznosc w jej stosowaniu. Nie wiem tez w jakim celu konkretnie chcesz ja zastosowac; czy chodzi o osiagniecie zamierzonego efektu czy tez o naprawienie lub poprawienie czegos w nagraniu ale pare uwag natury ogolnej ponizej moga byc pomocne w obu wypadkach. Jako "nie nowicjusz" pewnie juz to (a moze i wiecej) wiesz, ale...

Kompresor wielopasmowy "obrabia" dzwiek (kompresja, lub tez z dodanym limiterem) dzielac uprzednio sygnal na pasma. Zaleta tego ze kompresor nie musi pracowac w pelnym pasmie jest np unikniecie "pompowania" dzwieku w nagraniach z duzym "dolem". Kompresja wielopasmowa pozwala tez na zmaksymalizowanie poziomu w kazdym z pasm, ktore pozniej zmiksowane powtornie daja nagranie o poziomie tak wysokim jak to jest praktycznie mozliwe w kazdym z nich. Nalezy tu jednak uwazac, gdyz cena zaplacona za poziom sygnalu moze byc "przewalona" korekcja, nad ktora sie pewnie sporo przedtem pracowalo. O wplywie na korekcje moze swiadczyc tez ze kompresory wielopasmowe okreslane sa tez przez niektorych producentow mianem korektorow dynamicznych (np. BSS DPR-901 II dynamic euqalizer).

Uzywanie kompresji pasmowej radzilbym jedank zostawic dla przypadkow, z ktorymie nie mozna sie uprzednio uporac przy pomocy korektora i "normalnego" kompresora.

Jest na rynku sporo urzadzen typu "procesor masteringowy" (jak TC Finalizer) i wiele z nich oferuje gotowe presety jako gotowa pigulke "likwidujaca bol" (nie zawsze z najlepszymi rezultatami).

Oprocz masteringu innym (i chyba najpowszechniejszym) zastosowaniem jest zapewnienie ustalonego poziomu sygnalu w stacjach radiowych, majacych do czynienia z niezliczona liczba nagran o roznych poziomach srednich.

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 12 wrz 2003, 11:46

Dziekuej Dog Head ..... za wpis do tegoz forum :0 no widzisz jak baba sie uprze... oczywscie to oczym napisałes w sporej mierze było dla mnie wiadome... ale troche mijasz sie z moim zapytaniem... w sumie wszyscy daja mi definicje co to jest kompresor... Moje pytanie brzmiało jak ustawic czestotliwosci pam ktore chce kompresowac, Efek jaki chce uzyskac , jest raczej oczywsty .. polepszyc brzmienie znormalizowac dynaminie całosc ...odnosze wrazenie ze wszyscy tutaj uciekaja od kompresji pasmowej ? a przeciez jest to nie uniknione, 99% pokusiła bym sie ze nawet o stwerdzenie ze 100 % produkcji muzycznych jest finalizowana w ten sposob... wiec w czym problem. ja sie zapytowywuje jak mam odnalesc pasma ktore chce kompresowac, definicje tego co to urzadzenie robi i skutki znam....

dziekuje ........... za uwage :) pozdrawiam Urszulka :)

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 12 wrz 2003, 11:49

takl szybko pisałasm ze pozjadałm Literki przepraszam :)

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » piątek 12 wrz 2003, 12:08

Ja rowniez bede uparty i uwazam, ze idealnie trafilem z moja odpowiedzia w to o co pytalas. Z calym szacunkiem, ale to tak jak bym sie zapytal np. "jakie zrobic pudelko?" nie wpisujac do czego, jakich rozmiarow itd. Skad my mozemy wiedziec. Nie ma recepty! Wszystko jest uzaleznione od tego jask to brzmi i czy rzeczywiscie zastosowanie wielopasmowej kompresji jest potrzebne.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

rt

Post autor: rt » piątek 12 wrz 2003, 12:34

... no to napiszę coś od siebie - często cały utwór puszczam przez czteropasmowy kompresor. W tym wypadku jest to C4 Waves. Zajmuję się głównie undergroundowym techno ... chociaż nie wiem czy to jest trafne określenie ale nie to ma być tematem postu. Dzięki wielopasmowej kompresji udaje mi się podnieść dynamikę, wyrównać ładnie poziomy, wpłynąć na całe pasmo utworu. Wiem, że nie zawsze jest tak jak powinno być ale to brak prawdziwych monitorów odsłuchowych.

Ostatnio metodą prób i błędów doszedłem do fajnych efektów związanych z finalną dynamiką: poziom wyjściowy(gain) wszystkich pasm ustawiam na około -6 db, range (pewnie zakres dynamiki) na około 10 do 13 .. nie wiem w jakich jednostkach ale pewnie w też db, Threshold na około -50 db (to nie pomyłka !!). Dla tego, że jest to muzyka z pod znaku techno dla wszystkich pasm attack mam maxymalny a relase na minimum. I jest bardzo fajnie. Po tym kompresorze daje jescze limiter L2 co by ni było przesterów i w sumie gra muzyka ... W wavelab'ie puszczam to jeszcze przez spectralizer (takie coś od wysokich albo średnich tonów) i hej. Jakie to przynosi efekty: <a href=\"http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/3526.html\"> moja strona</a>. Trzy ostatnie numery w ten sposób zgrałem.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 12 wrz 2003, 12:36

Drogi Zone. ja napisałam w poscie nr. 4 mniej wiecej co mam na mysli , nie jest to oczywscie dokladny opis , ale tak MAS O MENOS jak mawiaja hiszpanie czyli Mniej wiecej :)

Pozdrawiam Urszulka

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 12 wrz 2003, 12:46

RT z tego co ja zrozumiałam. to ty chyba traktujesz biednego WAVSA jako Dekompresor a nie kompresor, moge sie mylic, ale takie odnosze wrazenie , a od C4 milszy dla ucha jest LinMb jest to 5 pasmowy komp. takze wavsa

rt

Post autor: rt » piątek 12 wrz 2003, 12:50

a niech ma za swoje :) ... tylko ten linmb jest trochę prockożerny ... 1440934 na gg - jestem w pracy on line jak by co ...

ODPOWIEDZ