Tanie monitory w 2008 roku

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
jordan
Kontakt:
Tanie monitory w 2008 roku

Post autor: jordan » wtorek 29 lip 2008, 17:06

Witam !
Wiem, że temat był wałkowany i kilkadziesiąt postów w tym temacie już poczytałem ale ceny się zmieniają czyli jakby reguły gry Potrzebuje w miarę dobre pasywne monitory (mam w sumie w PC 3 karty dźwiękowe i w miarę dobry stary wzmacniacz Kenwooda KA 3050 R z source direct , łatwiej mi to ogarnąć tym wzmakiem ) którym ewentualnie będę mógł zmusić po pracy te kolumienki do bardziej przyjemnego odtwarzania muzyki. Nie jestem żadnym zawodowcem, coś tam czasami zrobię dla siebie, czasem coś dla innych... Generalnie jestem muzykiem - gitarzystą a z hobby realizatorem. Na oku mam 3 propozycje:
- Alesis M1 M1 Monitor One MK 2 (o których dużo było pisane - czasem dobrze, czasem źle) - za 450 zł (nówki)
- Behringer Truth B2030P za 550 zł
i Behringer Truth B2031P za 650 zł.
Co z nich oferuje najlepszy stosunek cena/jakość ? Generalnie te 650 zł to maks mojego budżetu który na to przeznaczyłem

[addsig]
Pozdrawiam !
Adam Szaruga

TeeR

Re: Tanie monitory w 2008 roku

Post autor: TeeR » wtorek 29 lip 2008, 19:30

ALESIS MONITOR ONE

Mam je; są rewelacyjne!

DZ1

Post autor: DZ1 » wtorek 29 lip 2008, 23:10

...ALESIS MONITOR ONE

Mam je; są rewelacyjne! ...
słyszałem je - tragedia... jakby ktos kocem przykrył kolumny hifi...

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » wtorek 29 lip 2008, 23:12

...ALESIS MONITOR ONE

Mam je; są rewelacyjne! ...
Padaczka... Lepiej miksowac na hi-fi z wieży...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

DZ1

Post autor: DZ1 » środa 30 lip 2008, 00:16

Dodam, ze mam 2031 aktywne; moim zdaniem rewelacyjny stosunek cana/jakosc, ogromny zapas mocy i przedewszystkim 'niepokrzywiony' i nie nadmiernie uwydatniony bas jak w Alesisach. Jesli Twoj wzmacniacz ma okolo 80W rms/kanał to zatrzęsiesz sredniej wielkosci pokojem w razie potrzeby .
W mniejsze 2030 niema co sie pakowac no chyba ze masz mały pokoik.

Swoją drogą jesli kupowałbym pasywne zastanawiałbym sie zeby ustrzelic gdzies nieprodukowane chyba juz pasywne KRK ST8 albo ST6 jesli mały pokój.

BTW mysle o zmianie odsłuchu wlasnie na KRK RP6-G2 + sub RP10 - ciekawe jaka bedzie rórnica miedzy monitorami z 8,75calowym wooferem a monitorami z 6calowym wooferem + subem 10cali

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » środa 30 lip 2008, 02:25

Mówisz o trumnach B2031A Berka ? Sam posiadam ten zestaw - już chyba drugi rok, kupiłem je bo w takim przedziale cenowym najbardziej mi odpowiadały (słuchając innych w tej cenie) , pracowało mi się na nich ( i póki co jeszce pracuje) ok, aczkolwiek z czasem pracując to tu to tam, nosząc swoje materiały to tu to tam z odsłuchami z wyższej półki zacząłem słyszeć różnicę. Generalnie rzecz biorąc dla mnie te trumny w tym przedziale cenowym są najlepsze - po osłuchaniu się z nimi naprawdę nieźle mi się na nich pracowało. Ale wymagania rosną - teraz przymierzam się do tych aktywnych Eventów SP 8 :>
Ale jeśli mówimy o konkretnym przedziale cenowym to 2031a to dobry wybór - a jeszcze taniej coś aktywnego? - aż takim desperatem nie byłem wiec tu nie pomogę :>
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » środa 30 lip 2008, 02:33

Ale jeśli mówimy o konkretnym przedziale cenowym to 2031a to dobry wybór - a jeszcze taniej coś aktywnego? - aż takim desperatem nie byłem wiec tu nie pomogę :>...
Sorka za burdello - Aktywnych nie znam - bo nie słuchałem żadnych zestawów poniżej tej kwoty - o pasywnych trumnach bera też niewiele powiem - bo w życiu ich nie słyszałem -aczkolwiek jakby grały podobnie "sensownie" jak aktywne B2031A to bym brał - One chyba są oznaczone jako B2031P (coś koło 700zł), ale najlepiej jakbyś ich posłuchał ze wzmakiem którym dysponujesz.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
jordan
Kontakt:

Post autor: jordan » środa 30 lip 2008, 08:21

...Ale jeśli mówimy o konkretnym przedziale cenowym to 2031a to dobry wybór - a jeszcze taniej coś aktywnego? - aż takim desperatem nie byłem wiec tu nie pomogę :>...
Sorka za burdello - Aktywnych nie znam - bo nie słuchałem żadnych zestawów poniżej tej kwoty - o pasywnych trumnach bera też niewiele powiem - bo w życiu ich nie słyszałem -aczkolwiek jakby grały podobnie "sensownie" jak aktywne B2031A to bym brał - One chyba są oznaczone jako B2031P (coś koło 700zł), ale najlepiej jakbyś ich posłuchał ze wzmakiem którym dysponujesz....
Niestety w żadnym wypadku nie mam możliwości ich posłuchania, po prostu zamawiam i mam - dlatego też i ceny są dobre Ewentualnie mogę wsiąść w autko, kopsnąć się do RNR Katowice i posłuchać "na czymś" w sklepie Alesisów. Generalnie jeśli to tylko 200 zł różnicy to chyba wejdę w te większe pasywne Behringerki
[addsig]
Pozdrawiam !
Adam Szaruga

TeeR

Post autor: TeeR » środa 30 lip 2008, 08:25

słyszałem je - tragedia... jakby ktos kocem przykrył kolumny hifi......

Chyba sobie jaja robisz! To może je słyszałeś na amplitunerze Tonsila i z popalonymi tweeterami. ALESIS MONITOR ONE mają maksymalnie wywalony środek i uwypukloną górę. Przebasowany dół, który zarzuca im większość u mnie nie występuje. Faktem jest, że stoją z 60cm od ściany. Te monitory naprawdę dużo pokazują.

Zarzut, że brzmią jak HI-FI jest bezpodstawny. HI-FI to kontur - wywalona góra i dół a środek cofnięty. Tu jest odwrotnie. Warto ich posłuchać na profesjonalnej końcówce mocy.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 30 lip 2008, 08:33

Zarzut, że brzmią jak HI-FI jest bezpodstawny. HI-FI to kontur - wywalona góra i dół a środek cofnięty. Tu jest odwrotnie. Warto ich posłuchać na profesjonalnej końcówce mocy....

A właśnie tu pytanko - Jaką masz końcówkę mocy? Sam planuję jeden lub dwa zestawy pasywne i szukam obecnie odpowiedniej końcówki.

ODPOWIEDZ