Windows Vista a nagrywanie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: Windows Vista a nagrywanie

Post autor: szkudlik » wtorek 24 cze 2008, 14:21

1. Patrząc ze strony producentów sprzętu, to Vista jeszcze ma za male wymagania, co do mozliwości ich produktów i z tego powodu miedzy innymi ta niechęć do visty i opóźnienie z pisaniem pod nią sterów (taki protest)

a na Euro Polska nie wyszla z grupy w proteście przeciw zbyt niskiemu poziomowi drużyn przeciwnych

2. Przydzisiejszych cenach pamięci to niewiem czy dokupienie 1 lub 2GB był takim problemem
Ano, jest. Nie widzę żadnego powodu dla którego mam marnować 1GB tylko dlatego że jest tańszy niż był rok temu
O obciążeniu procesora nie wspomnę
Poza tym pamiętajmy o powtarzającym sie co chwile tutaj ograniczeniu 3GB dla 32bit, a nie wszystko pracuje dobrze na 64bit

3. obojętnie jaki następny system wejdzie, wymagania co do sprzętu będą rosły, bo i sprzet jest coraz lepszy, wiec nie ma sie co oglądac wstecz, bo teraz wystarczy mi tyle a tyle.
Nieprawda. Że sprzęt jest lepszy to się cieszę - znaczy że mogę uruchomić np. więcej instancji PSP MasterQ. Tym czasem... nie mogę bo nadwyżkę mocy zjada system. To co to za interes dla mnie?

4. Co do wymiany przez firmy systemu, to płytki argument. Oni dopiero nir mają cisnienia wymiany sprzetu, ajk inastalowali go niedawno nowy
Jakoś powiem że widzę niektóre sprawy od "środka" - i znam sprawę jednego dużego banku który zupełnie niedawno wymienił 100% komputerów. Dostali je z Vista, przeistalowali co do jednego na XP.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 24 cze 2008, 14:42

1. Patrząc ze strony producentów sprzętu, to Vista jeszcze ma za male wymagania, co do mozliwości ich produktów i z tego powodu miedzy innymi ta niechęć do visty i opóźnienie z pisaniem pod nią sterów (taki protest)
Trudno jest pisac stery pod system ktory jest tak zakrecony ze sam producent nie moze dojsc z nim do ladu

Czytalem kiedys artykul w jakiejs gazecie komputerowej... wymieniono tam pare dziwnych zachowan Visty... Jedno ktore mnie najbardziej rozbawilo - podczas odtwarzania muzyki (czymkolwiek: Media Player, Winamp itd...) wydajnosc polączenia sieciowgo spadala o polowe

tofurman2

Post autor: tofurman2 » wtorek 29 lip 2008, 03:55

...vista tak samo zasmiecona jak xp w laptopowych instalkach
tylko o ile bierzesz pierwsza lepsza instalke xp i jedziesz o tyle z vista nie ma szans
zwyczajnie nie przyjmie klucza bo sie zasady licencjonowania zmienily - instalka dla laptopa ma zaszyte jakies badziewie rozpoznajace ze to akurat instalka do laptopa firmu powiedzmy asus i nie ruszysz jej na innej - podobnie ze zwykla instalka oem - nie pojdzie na laptopowym kluczu...
aha zapomnialem dodac - napewno tyczy sie to acera i chyba toshiby
nie wiem jak z reszta
podobno tez lenovo asus i hp
To prawda, ale np z Asusem dostajesz 2 płytki. Pierwsza, to specjalnie spreparowana płytka z systemem Windows Vista, a druga to sterowniki i wszelkie badziewie typu jakieś tam programiki i bardzo zasobożerny Norton Antyvirus.
W takim przypadku da się wywalić wszelkie badziewie, ale trzeba najpierw tę drugą płytkę zgrać na twardy dysk i później wywalić co nie potrzebne.
Wywalać należy nie tylko katalogi z tymi badziewiami, ale także dotyczące nich wpisy w plikach X:\\i386\\startnet.d i x:\\startnet.e (Dotyczy Asusa, ale może funkcjonować na laptopach innych firm)
Po tej operacji nagrać płytkę i przy reinstalacji jej użyć jako drugiej.
Sprawdziłem to na moim Asus A8Sc i dodam, że tak można też dodać jakieś potrzebne programy, żeby się instalowały już razem z systemem.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 29 lip 2008, 07:18

...Zapomnialem dodac ze:
System mozna postawic nawet na pendrivie... ale to nie z kazdym sprzetem jest mozliwe...
Mozna tez spreparowac plyte CD/DVD z systemem... ale to juz wiecej zabawy...

...
płytke z systemem to sobie mozesz poogladać a nie pracować na niej !!!

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 29 lip 2008, 07:25

...vista tak samo zasmiecona jak xp w laptopowych instalkach

tylko o ile bierzesz pierwsza lepsza instalke xp i jedziesz o tyle z vista nie ma szans

zwyczajnie nie przyjmie klucza bo sie zasady licencjonowania zmienily - instalka dla laptopa ma zaszyte jakies badziewie rozpoznajace ze to akurat instalka do laptopa firmu powiedzmy asus i nie ruszysz jej na innej - podobnie ze zwykla instalka oem - nie pojdzie na laptopowym kluczu...
piepszysz

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 29 lip 2008, 07:54

Dla debili informacja : preinstalowany system to zainstalowany w fabrycznie nowym kompie , jest też zainstalowane wiele zbędnych programów . Trzeba mieć 2 systemy , jeden do internetu z antywirusami itp. a drugi tylko do muzyki ze sterownikami chipsetu , grafiki , k. muzycznej i tyle.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 29 lip 2008, 08:50

tak mr.x pieprze - sprawdź najpierw ok?

vista w wersji oem jest przypisana do producenta - jej klucza z systemem w wersji nieprzypisanej nie połączysz - niepoprawny klucz
próbowałem na dwóch laptopach

co do płyt instalacyjnych to warto spróbować stworzyć własną programem nlite(dla xp) lub vlite (dla visty)

śmiechu nie czytaj tych śmieci - wszystko chodzi jak nalezy i nie ma takich dziwadeł
kiedyś był bardzo obszerny art o zabezpieczeniach DRM w viscie - jak to spdif nie będzie chodził ,hdcp i tym podobne badziewia
być może coś w tym jest ale jeszcze nie natrafiłem na moment w którym to DRM dałoby znać o sobie

szkudlik 4 giga ramu to 200 pln....nie kupic na system tylko kupic dla własnej wygody(oczywiście tu mamy problem ciągnący się od dobrych 3 lat - praktycznie brak oprogramowania 64 bitowego) - szczególnie z nowym komputerem nie warto brać poniżej 4 giga
to będzie bardzo aktualne bo intel pod koniec roku zmienia podstawkę i mam nadzieję że nie uprze się na ddr3
amd najprawdopodobniej też

co do visty - zużywa 2 razy więcej ramu - przy 4 giga mam 3 wolnego
procek?te 2% obciążenia nie robi jakiejkolwiek różnicy
wydajność bardzo dobra - żadnych dropów zwisów bsodów restartów
emu1212 śmiga jak rakieta ale patchmix nie przezyje hibernacji
sonar w 64 bitach dziaqła przepieknie

mamy jakąś alternatywe?
tak piracki 64 bitowy xp chyba że ktoś zarzuci 4 giga i oleje te pół którego nie będzie w stanie wykorzystać
ale co za rok albo dwa?
SP2 do visty i będzie dobrze(już jest dużo lepiej jak po sp1 dla xp)

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 29 lip 2008, 09:58

Czyżby plytę oem z wistą kupowało sie do określonego modelu komputera wg. ciebie ? jest przeciez różnica między systemem preinstalowanym w nowym np. laptopie a kupionym oem -em w sklepie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 29 lip 2008, 17:31

ale ty nie trybisz - wiekszosc laptopow nie ma plyty oem tylko obecnie przygotowane specjalne plyty z calym firmowym syfem albo ukryta partycje z systemem

tak robia te firmy o ktorych pisalem
sprawdz przekonaj sie sam - numery oem sa podzielone na partie - jesli bedzie to partia asusa do laptopow to mozesz zapomniec o instalacji na stacjonarce

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 29 lip 2008, 19:26

jesli kupujesz laptopa z systemem to instalka jest na partycji FAT albo plycie o tym kazdy wie. ja kupiłem HP bez systemu i zainstalowałem linuxa i XP oem bez żadnych problemów. sterowniki ściągnałem ze strony producenta. z niczym nie miałem problemów i jak czytam twoje wywody nie moge sie powstrzymac od śmiechu.

ODPOWIEDZ