Przetwornik lo-fi
uszanowanie,mam taki mały problem, w zasadzie pytanie...mianowicie:
chodzi mi o jakis "sprzet" przez ktory moglbym przpuscic gotowy miks, przez cos co by zdegradowało brzmienie nadajac mu efekt jak te oldschoolowe maszynki sp1200 albo mpc60
brzmienia pochodza z emulacji vst roznych sid-o podobnych rzeczy, a bebny wbite na padach, pochodza z winyli, podcialem juz gore, bo chcialbym uzyskac ciemne brzmienie i wlasnie takie staralem sie wykrecic ale na pewnym etapie nie jestem juz w stanie nic wiecej zrobic i szukajac czegos natrafilem na artykul o przetwornikach 8 i 12bitowych stąd moje pytanie
czy jest cos wartego uwagi, cos co by przerysowalo brzmienie i nadalo mu tą specyficzna fakture charakterystyczna dla leciwych przetworników? a moze wogóle zle kombinuje.
przez moment mysalem o szpulowcu ale wszyscy z ktorymi rozmawialem mowia ze jesli nie stac mnie na cos naprawde dobrego to zal kasy nawet na takiego akai za 1,5k zł....
[addsig]
chodzi mi o jakis "sprzet" przez ktory moglbym przpuscic gotowy miks, przez cos co by zdegradowało brzmienie nadajac mu efekt jak te oldschoolowe maszynki sp1200 albo mpc60
brzmienia pochodza z emulacji vst roznych sid-o podobnych rzeczy, a bebny wbite na padach, pochodza z winyli, podcialem juz gore, bo chcialbym uzyskac ciemne brzmienie i wlasnie takie staralem sie wykrecic ale na pewnym etapie nie jestem juz w stanie nic wiecej zrobic i szukajac czegos natrafilem na artykul o przetwornikach 8 i 12bitowych stąd moje pytanie
czy jest cos wartego uwagi, cos co by przerysowalo brzmienie i nadalo mu tą specyficzna fakture charakterystyczna dla leciwych przetworników? a moze wogóle zle kombinuje.
przez moment mysalem o szpulowcu ale wszyscy z ktorymi rozmawialem mowia ze jesli nie stac mnie na cos naprawde dobrego to zal kasy nawet na takiego akai za 1,5k zł....
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski
Re: Przetwornik lo-fi
W przyszłości polecam zainwestować w Machinedrum SPS-1 UW. Ta maszyna perkusyjna posiada sampler z przetwarzaniem 12 bitowym i pięknie to brzmi, wiem bo sam sobie ostatnio sprawiłem używkę na Ebayu. Rewelacja !
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
ja mam amigę600 z samplerem stereo. dołączone do niego oprogramowanie (nie pamiętam teraz nazwy )pozwala na przepuszczanie sygnału zewnętrznego przez amigę i dodawanie efektów. ale przy odpowiednim ustawieniu częstotliowści próbkowania i pamiętając, że amiga jest komuterem 8 bitowym efekt jest niekiedy bardzo lo-fi, pięknie słychać "piach".
..... pamiętając, że amiga jest komuterem 8 bitowym efekt jest niekiedy bardzo lo-fi, pięknie słychać "piach"....
AMIGA jest zdecydowanie 16 i 32 bitowa (a nie wiem czy nawet jakieś RISCi 64 bit motorolli nie były na dodatkowych kartach)
AMIGA jest zdecydowanie 16 i 32 bitowa (a nie wiem czy nawet jakieś RISCi 64 bit motorolli nie były na dodatkowych kartach)
dźwięk jest 8 bitowy.
...ja mam amigę600 z samplerem stereo. dołączone do niego oprogramowanie (nie pamiętam teraz nazwy )pozwala na przepuszczanie sygnału zewnętrznego przez amigę i dodawanie efektów. ale przy odpowiednim ustawieniu częstotliowści próbkowania i pamiętając, że amiga jest komuterem 8 bitowym efekt jest niekiedy bardzo lo-fi, pięknie słychać "piach"....
z tego co pamietam amigo to 16 bit...
b bit to byl spectrum, amstrad, commodore 64, atsri 800xe i 65xl...
amiga i st to 16 bit:)
a odpowiadajac na pytanie - jesli masz kase - kup sobie sp12 turbo albo sp1200 ( troszke drogie...). zawsze mozesz kupic s950 akai ( okolo 200 dolarow max).
jesli chodzi o software - niestety nigdy nie uzyskasz tego 'sound'u a to za sprawa nie tylko algorytmu, ale przetwormnikow na IN i OUT, ktore koloryzuja sound.
sp ma 12 bit i 32 kHz o ile sie nie myle, sproboj w audio edytorze resamplowac slad audio do tej rozdzielczosci..... bedzie piasek lae nie bedzie to samo
jedna z opcji jest (budzetowych) akai s900 - tylko do przepuszczania sygnalu przez jego przetworniki, albo e-mu emax I (12 bit, a tak na prawde 8 bit) - trudny do dostania ale swietnie brzmiacy samplerek
pozdrawiam
z tego co pamietam amigo to 16 bit...
b bit to byl spectrum, amstrad, commodore 64, atsri 800xe i 65xl...
amiga i st to 16 bit:)
a odpowiadajac na pytanie - jesli masz kase - kup sobie sp12 turbo albo sp1200 ( troszke drogie...). zawsze mozesz kupic s950 akai ( okolo 200 dolarow max).
jesli chodzi o software - niestety nigdy nie uzyskasz tego 'sound'u a to za sprawa nie tylko algorytmu, ale przetwormnikow na IN i OUT, ktore koloryzuja sound.
sp ma 12 bit i 32 kHz o ile sie nie myle, sproboj w audio edytorze resamplowac slad audio do tej rozdzielczosci..... bedzie piasek lae nie bedzie to samo
jedna z opcji jest (budzetowych) akai s900 - tylko do przepuszczania sygnalu przez jego przetworniki, albo e-mu emax I (12 bit, a tak na prawde 8 bit) - trudny do dostania ale swietnie brzmiacy samplerek
pozdrawiam
........ pamiętając, że amiga jest komuterem 8 bitowym efekt jest niekiedy bardzo lo-fi, pięknie słychać "piach"....
...
koledzy troszke pomieszali pojecia ;)
dzwiek w amidze byl 8bitowy (4 kanały), natomiast procesor uzywany w amigach byl 16 lub 32 bitowy ;)
...
koledzy troszke pomieszali pojecia ;)
dzwiek w amidze byl 8bitowy (4 kanały), natomiast procesor uzywany w amigach byl 16 lub 32 bitowy ;)
...dźwięk jest 8 bitowy....
Fakt - sorki za zamieszanie
Fakt - sorki za zamieszanie
To może pora wrócić do pierwszego pytania:
...
Wogóle źle kombinujesz, żaden sprzęt Ci nic nie przerysuje za Ciebie.
Najpierw postaraj się precyzyjnie zdefiniować problem, to założę się, że tak naprawdę nikt nie wie co masz na myśli pisząc o "ciemnym" brzmieniu.
...
Wogóle źle kombinujesz, żaden sprzęt Ci nic nie przerysuje za Ciebie.
Najpierw postaraj się precyzyjnie zdefiniować problem, to założę się, że tak naprawdę nikt nie wie co masz na myśli pisząc o "ciemnym" brzmieniu.