Jesli wartosc przyslki wraz z jej kosztami jest wyzsza niz 49.99$ to placi sie podatek VAT w uk 17.5% plus clo jesli dany produkt jest na liscie, wtedy tak jak ktos wspomnial placi sie nie wiecej jak 5%.
Jesli chodzi o gift to nie zawsze to prechodzi.
Nie zawsze rowniez wstrzymuja dostarczenie paczki. Ja np. dostalem paczke Fedex'em, a po tygodniu rachunek od nich do zaplacenia.
Najlepszym sposobem jest zanizenie wartosci produktu ale nie w sposob ze w paczce jest gitara a na deklaracji wpisane ze odtwarzacz dvd, bo i takie sa przypadki :)
Pamietaj tez o ubezpieczeniu przesylki i jej wartosci. Jesli podasz ze wartosc paczki to 100$ a ubezpieczysz na 1000$ to wiadomo ze cos jest nie tak.
Podsumowujac - dogadaj sie ze sprzedajacym, zaniz wartosc paczki, np. ostatnio kupilem sprzet za 2400$,a na deklaracji mialem okolo 400$. Fedex wyliczyl mi wartosc paczki na podstawie tej deklaracji 202.31f i w sumie zaplacilem 35.40 Vatu i 6.80 kosztow admin.
Z USA do UK
MacBook Pro 2.16, Apple Studio Desktop 17", Logic Studio 8, Motu 896HD, 2x Adam P11A, Novation Remote SL61, External HDD Lacie 360Gb
Re: Z USA do UK
Swojego czasu zamówiłem kilka rzeczy z USA (ok. 6 miesięcy temu) właśnie przez eBay.co.uk. Poza ceną produktu i przesyłki nie zostały pobrane żadne opłaty. Nic nie kombinowałem z obniżeniem ceny ani tym podobne. Po prostu kupiłem, zapłaciłem i otrzymałem po 6 dniach od wygrania aukcji.
Re: Z USA do UK
Mój kolega lata temu sprowadzał gitarę i komputer ze Stanów, pamiętam jak mówił że wysłał coś w stylu GIFT czy bez podania sensownej wartości paczki, i z ręką na ramieniu czekał aż dojdzie. Doszło, ale jakby NIE doszło? Jak kolega wyżej podał wartość 400 zamiast 2400 to te 400 plus Bóg zapłać jakieś by dostał... to też jest ważne;> Bo faktycznie, ubezpieczenia 500 czy 1000% nikt z ładne oczka nie da...