Ultra-niskoszumny wzmacniacz mikrofonowy do komputera

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
daniel855
Ultra-niskoszumny wzmacniacz mikrofonowy do komputera

Post autor: daniel855 » sobota 26 lip 2008, 17:40

witam mam pytanie ktory z tych dwuch przedwzmacniaczy mam wziasc ten

http://www.cyfronika.com.pl/s/product_info.php?products_id=22000

czy lepiej kupić behringer mic100? (który raczej ma złe opinie wśród was) preamp potrzebny jest mi po to by sobie w domu rejestrować amatorsko dźwięk na dynamiku

Awatar użytkownika
preceli

Re: Ultra-niskoszumny wzmacniacz mikrofonowy do komputera

Post autor: preceli » sobota 26 lip 2008, 17:49

...preamp potrzebny jest mi po to by sobie w domu rejestrować amatorsko dźwięk na dynamiku ...

To dobry(!) kit. Jeśli tylko masz zacięcie elektronika (choćby w temacie zasilaczy) to go bierz. Jeśli zaś nie, to Behringer only.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » sobota 26 lip 2008, 17:52

...witam mam pytanie ktory z tych dwuch przedwzmacniaczy mam wziasc ten

http://www.cyfronika.com.pl/s/product_info.php?products_id=22000

czy lepiej kupić behringer mic100? (który raczej ma złe opinie wśród was) preamp potrzebny jest mi po to by sobie w domu rejestrować amatorsko dźwięk na dynamiku ...
nie wiem jaki jest Twój budżet, ale z takich tanich pudełeczek to polecam Presonus TubePre. jest spoko, napędzi raczej każdy mikrofon. Z tym ultraniskoszumny to nie kumam o co Ci chodzi. Pamiętaj że źródłem szumu może być też mikrofon, jeśli jest nie najlepszych lotów
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 26 lip 2008, 18:03

...Z tym ultraniskoszumny to nie kumam o co Ci chodzi....

Utarło się wśród elektroników:

- wzmacnicz niskoszumny (n.szumowy) to taki w którym jak rozkręcimy jego wzmocnienie na maksa bez zapięcia źródła sygnału to nic, ew. naprawdę prawie nic nie słychać. Czyli nie "gra" żadnym dźwiękiem (a broń Boże przydźwiękiem) sam z siebie .
[addsig]

daniel855

Post autor: daniel855 » sobota 26 lip 2008, 18:03

nie wiem jaki jest Twój budżet, ale z takich tanich pudełeczek to polecam Presonus TubePre. jest spoko, napędzi raczej każdy mikrofon. Z tym ultraniskoszumny to nie kumam o co Ci chodzi. Pamiętaj że źródłem szumu może być też mikrofon, jeśli jest nie najlepszych lotów ...
posiadam shura sm58 tyle mi zostało po rozpadu zespołu (wcześniej nagrywałem dźwięk na majku behringer b1 karta esi juli@ i preamp behringer mic 2200) - wiec raczej robię kiepska przesiadkę

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 26 lip 2008, 18:13

...posiadam shura sm58 tyle mi zostało po rozpadu zespołu (wcześniej nagrywałem dźwięk na majku behringer b1 karta esi juli@ i preamp behringer mic 2200) - wiec raczej robię kiepska przesiadkę ...

Niekoniecznie. Masz dobry mikrofon, a za równowartość kasy (za to, ile kosztował kiedyś sprzęt, o którym wspomniałeś), możesz sobie kupić dziś coś naprawdę wartościowego, ze zdecydowanie wyższej półki.
[addsig]

daniel855

Post autor: daniel855 » sobota 26 lip 2008, 18:15

......posiadam shura sm58 tyle mi zostało po rozpadu zespołu (wcześniej nagrywałem dźwięk na majku behringer b1 karta esi juli@ i preamp behringer mic 2200) - wiec raczej robię kiepska przesiadkę ...

Niekoniecznie. Masz dobry mikrofon, a za równowartość kasy (za to, ile kosztował kiedyś sprzęt, o którym wspomniałeś), możesz sobie kupić dziś coś naprawdę wartościowego, ze zdecydowanie wyższej półki.
...
zapewne bym tak zrobił jakby sprzedany sprzęt należał do mnie

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » sobota 26 lip 2008, 19:40

zapewne bym tak zrobił jakby sprzedany sprzęt należał do mnie ...
Wiesz, nie ma co szaleć. ja kiedyś dałem wokaliście SM 57 do łapy i efekt mi się baaardzo podobał Ja co prawda nie jestem elektronikiem, ale dla mnie niskoszumny przedwzmacniacz to taki co nie szu,i mna słuch i nie zniekształca, czyli taki przynajmniej w teorii jest każdy na rynku. Ja jestem z jednej strony zwolennikiem sprzetów z najwyższej połki ( gitary, bębny, wzmacniacze ) a z drugiej minimalistycznej ( swój "solowy" projekt robię w ... Cubase LE, tak się uparłem i jak na razie jest ok, brak możliwości zaje...nia kanału efektami paradoksalnie rozszerza horyzonty i zmusza do wbijania jak najlepszych partii. Moja rada taka - skoro już masz mikrofon, to kup sobie najprostszą kartę na usb z preamprem ( jakieś e-mu 0202 ) i sobie kombinuj. Jak już naprawdę opracujesz fajnie kawałki w domu, weź studio na 3 godziny i nagraj to na porządnym sprzęcie. Nie trzeba od razu kupować piekarni, żeby zjeść bułkę
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

djfarad

Post autor: djfarad » sobota 26 lip 2008, 21:29

preceli

Utarło się wśród elektroników:

- wzmacnicz niskoszumny (n.szumowy) to taki w którym jak rozkręcimy jego wzmocnienie na maksa bez zapięcia źródła sygnału to nic, ew. naprawdę prawie nic nie słychać. Czyli nie "gra" żadnym dźwiękiem (a broń Boże przydźwiękiem) sam z siebie .
...

Przy rozwartym wejściu każdy zaszumi, szumy zależą od impendancji źródła, wzmacniacze dla dynamików optymalizuje się dla małych impendancji

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 27 lip 2008, 12:24

Temat własnej roboty przedwzmacniaczy był wielokrotnie poruszany na forum np. tu.
Kit 2703 to bardzo dobra konstrukcja. Została również testowana i sprawdzona w warunkach profesjonalnych w laboratoriach Polskiego Radia ("Elektronika dla wszystkich" Nr 1/2004, opis: str. 13-17, test: str. 33)

ODPOWIEDZ