Mam kolumny - jaką końcówkę mocy
-
- Kontakt:
Witam. Mam pytanko odnośnie sprzętu. Posiadam kolumny WHARFEDALE LX15 (na góre) i LX18MB (na doły ) napędzam to Powermiskerem JBSYSTEM PMD12 2 x 350 W .Teraz chciałbym dokupić końcówke mocy z crossoverem aby oddzielić pasmo żeby na doły szły tylko niskie tony. Ale … i tu mam problem ,,,gramy na żywo wesela i takie tam imprezy i jest perkusja i bas itd. I czy kolumna górna nie dostanie zbytnio po membranie jeśli na górę dam całe pasmo z mojego powermiksera ( uderzenie perkusyjnej stopy i basu )…Niby jest to kolumna szerokopasmowa głośnik 15” 40-20Khz 400W…czy może jednak powinienem mieć drugą końcówkę która obetnie niskie tony…Nie wiem czy dobrze i zrozumiale napisałem pytanie mam nadzieje ze tak…Jeśli ktoś jest w temacie to może podpowie mi tez jakiej firmy końcówkę warto kupić…Na pewno nie chce kupić najtańszej opcji za ok 1000 zł .Chciałbym w miarę dobry sprzęt…Jeśli ktoś odpowie to dziekuje
-
- Kontakt:
Re: Mam kolumny - jaką końcówkę mocy
Kurcze chciałem dopisac ze kolumna dolna ma parametry głośnik 18" 38-1,5 kHZ i 800W mocy ...A tego co nizej wskoczyło nie umiem usunąć
Przy graniu z zestawem aktywnym, konieczny crossover, albo dwie końcówki z crossem, czy filtrem przynajmniej 100Hz (nie chodzi o subsonic). Polecam końcówki QSC PLX2, w Twoim wypadku model 3602, 2x775W/8R. Mozna też bas śmiało dać w mostku na 4Ohm i kolumny basowe połączyć równolegle. Do nadstawek konieczne jest odcięcie niskich częstotliwości, w przypadku Twoich LX15, będzie to 100Hz lub 80Hz, z uwagi na 15" głośnik w satelicie.
Oprócz QSC może być Powersoft DIGAM (ale drogi) i np. Jolly Roger A20, CREST CC4000, LD PA1600 itd...
Zależy ile masz na to kaski.
Jak chcesz to podpowiem na GG 7237623
Oprócz QSC może być Powersoft DIGAM (ale drogi) i np. Jolly Roger A20, CREST CC4000, LD PA1600 itd...
Zależy ile masz na to kaski.
Jak chcesz to podpowiem na GG 7237623
czy kolumna górna nie dostanie zbytnio po membranie jeśli na górę dam całe pasmo z mojego powermiksera ( uderzenie perkusyjnej stopy i basu )
Witam. A do tej pory jakie pasmo dostawala gorna kolumna? Bo z opisu nie wynika zeby dostawala inne niz cale.
Poza tym koncowka 350W do kolumny 400W bez problemu, ale pytanie czy te dane sa przy jednakowej impedancji?
I jeszcze jedno - system 2-drozny koniecznie trzeba stosowac z crossoverem i to nie ze wzgledu na moce i takie tam, czy kolumna wytrzyma... Jesli bas zagra dolem a gora zagra calym pasmem to dolny zakres zmuli sie strasznie i dzwieku fajnego to tam w dole nie bedzie...
czy kolumna górna nie dostanie zbytnio po membranie jeśli na górę dam całe pasmo z mojego powermiksera ( uderzenie perkusyjnej stopy i basu )
Witam. A do tej pory jakie pasmo dostawala gorna kolumna? Bo z opisu nie wynika zeby dostawala inne niz cale.
Poza tym koncowka 350W do kolumny 400W bez problemu, ale pytanie czy te dane sa przy jednakowej impedancji?
I jeszcze jedno - system 2-drozny koniecznie trzeba stosowac z crossoverem i to nie ze wzgledu na moce i takie tam, czy kolumna wytrzyma... Jesli bas zagra dolem a gora zagra calym pasmem to dolny zakres zmuli sie strasznie i dzwieku fajnego to tam w dole nie bedzie...
-
- Kontakt:
Do tej pory jak była mała sala to gralismy dosc cicho tylko na górach stopa była tylko dla wyrównania sciany dzieku a bas szedł przez piec.A jak były duze sale to mam takie swojej roboty zwrotnice ( z powermiksera na zwrotnice i dopiero sygnał szedł na kolumny ale to nie zdaje egzaminu )..Czyli co powinienem miec dwie koncówki z crossoverem tak pewnie najlepiej co ? A moze ktos poleci mi cos dobrego ok 2000
...
Do tej pory jak była mała sala to gralismy dosc cicho tylko na górach stopa była tylko dla wyrównania sciany dzieku a bas szedł przez piec.A jak były duze sale to mam takie swojej roboty zwrotnice ( z powermiksera na zwrotnice i dopiero sygnał szedł na kolumny ale to nie zdaje egzaminu )..Czyli co powinienem miec dwie koncówki z crossoverem tak pewnie najlepiej co ? A moze ktos poleci mi cos dobrego ok 2000...
okolo 2000 na calosc?!
jednak koncowka JR to okolo 1800 zl
Do tej pory jak była mała sala to gralismy dosc cicho tylko na górach stopa była tylko dla wyrównania sciany dzieku a bas szedł przez piec.A jak były duze sale to mam takie swojej roboty zwrotnice ( z powermiksera na zwrotnice i dopiero sygnał szedł na kolumny ale to nie zdaje egzaminu )..Czyli co powinienem miec dwie koncówki z crossoverem tak pewnie najlepiej co ? A moze ktos poleci mi cos dobrego ok 2000...
okolo 2000 na calosc?!
jednak koncowka JR to okolo 1800 zl
www.klub.agaton.pl
-
- Kontakt:
okolo 2000 na calosc?!
jednak koncowka JR to okolo 1800 zl...
Nie własnie szukamy jednej jakies dobrej koncówki z crpssoverem
tylko jaką wybrac co to jest JR ??
Końcówka 350W do kolumny 400W, to tak jakby do mercedesa wsadzł silnik od malucha. Minimalna moc końcówki to 1:1, pod warunkiem, że jest to dobry sprzęt i moce nie są oszukane, a do basu powinno się dawać ok. 1,5:1, wtedy jest najlepsza dynamika i najbardziej wydolna paczka.
Przykład QSC PLX2 3602, o mocy 2x775W/8R najlepiej stosować w/g producenta do paczek ok.500W/8R - zawodostwo i tak znana firma nie ściemnia. A chińczyki maja oszukane moce niekiedy i wtedy co ?
Przykład QSC PLX2 3602, o mocy 2x775W/8R najlepiej stosować w/g producenta do paczek ok.500W/8R - zawodostwo i tak znana firma nie ściemnia. A chińczyki maja oszukane moce niekiedy i wtedy co ?
Końcówka 350W do kolumny 400W, to tak jakby do mercedesa wsadzł silnik od malucha. Minimalna moc końcówki to 1:1, pod warunkiem, że jest to dobry sprzęt i moce nie są oszukane, a do basu powinno się dawać ok. 1,5:1, wtedy jest najlepsza dynamika i najbardziej wydolna paczka.
-
- Kontakt:
CZYLI KOŃCÓKA POWINNA BYC MOCNIEJSZA NIZ KOLUMNY TAK ? A CZY KOLUMNY NIE BEDĄ WTEDY NARAZONE NA WYWALENIE GŁOSNIKÓW ?