Wielościeżkowe nagranie MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Respectus
Wielościeżkowe nagranie MIDI

Post autor: Respectus » czwartek 24 lip 2008, 20:45

Mam taki problem. Mam jakis projekt midi, który odtwarzam z sequencera z KORG X3 podłączonego poprzez midi do 1212m. DAW do Cubase SX. Slady w X3 ustawione są tak aby sygnał był wysyłany poprzez midi na zewnątrz. W cubase tworzę sobie kilka śladów na które chce zgrywac jednoczesnie sygnały midi z X3. Przypisuję do kazdego śladu odpowiedni kanał midi odpowiadający kanałowi w X3. I tu problem... Po włączeniu nagrywania w cubase na wszystkich sladach nagrywają sie sygnały midi jakby zsumowane z wszytskich sladów w X3... Podejrzewam ze to wina jakiegos ustawienia w Cubase, czy któs moze mi pomóc? mam nadzieje, ze wyraziłem się wystarczająco zrozumiale... Pozdrawiam!

Zbynia

Re: Wielościeżkowe nagranie MIDI

Post autor: Zbynia » czwartek 24 lip 2008, 22:50

kazdy slad midi ma grac na innym kanale midi - pewnie jest omni

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » czwartek 24 lip 2008, 23:30

Zrób jeden ślad midi i zaznacz by nagrywał ANY - niech cała sekwencja zgra ci się na jeden ślad. Później zaznacz całość lokatorami w cubase kliknij lewym myszy na to co się nagrało, potem prawym myszy - > zakładka MIDI -. potem DISSOLVE PART -> potem SEPARATE CHANNELS

po tym rozbije ci całą sekwencje na poszczególne ślady wg kanałów MIDI. to chyba najwygodniejszy sposób

Acha - pamiętaj by później usunąć ten ślad co na początku był nagrany by nie było zdwojone wszystko bo poniżej będziesz i tak mial to samo tylko rozbite na ślady

Mam nadzieję ze udało sie to mi logicznie napisać ;)

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » piątek 25 lip 2008, 14:55

Dzieki velu za pomoc. Pytanie do Zbyni: O co chodzi z tym "omni"?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 25 lip 2008, 16:04

omni tak jak any - nagrywa wszystkie kanały na jeden ślad

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 25 lip 2008, 16:07

heh doczytałem sie właśnie - poszukaj w ustawieniach midi cubase czy cos nie jest poprzestawiane skoro mimo oddzielnych kanałów nagrywa ci wciąż wszystko
ewentualnie sprawdź w x3 czy sa prawidłowo ustawione

ODPOWIEDZ