Wyjście XLR z symulacją A.I.R

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
LoMax
Wyjście XLR z symulacją A.I.R

Post autor: LoMax » środa 23 lip 2008, 11:35

Taka opcja w piecyku basowym to się w sytuacjach homerecordingowych dużo lepiej sprawdzi niż normalne wyjście liniowe?
(Mam na myśli piecyk LowDown 110)
Sprzedawcy Line 6 zachwalają, że technologia L6 A.I.R. stała się standardem w studiach. Naprawdę się stała czy nieco przesadzają?
Kompresor optyczny LA-2A jest też "studyjnym standardem" czy to chwyt marketingowy?
Próbował ktoś tak nagrywać sam bas bez uzycia dibixa i mikrofonu?
Drum and Bass in Dub

TeeR

Re: Wyjście XLR z symulacją A.I.R

Post autor: TeeR » środa 23 lip 2008, 12:57

Próbował ktoś tak nagrywać sam bas bez uzycia dibixa i mikrofonu?...

Bas nagrany bes di-boxu lub mikrofonu wbrew swojej nazwie nie ma w sobie basu.

Paweł

Post autor: Paweł » środa 23 lip 2008, 13:10

Bas nagrany bes di-boxu lub mikrofonu wbrew swojej nazwie nie ma w sobie basu. ...
Zależy. Jeśli masz przyzwoitej jakości aktywną elektronikę, to nie ma już takiego znaczenia.

Zawsze byłem przeciwnikiem nagrywania basu z linii, jednak teraz ponieważ akurat mój preamp lepiej brzmi niż ten co mam w piecu, stosuję metodę nazwijmy ją "hybrydową". Mianowicie nagrywam sobie po cichu w domu (za co moja Pani jest mi niezmiernie wdzięczna ;) ) bas przez linię, a potem jadę z komputerem do jakiegoś dobrego pomieszczenia i przepuszczam sygnał przez końcówkę mocy>paczkę>mikrofon>preamp. Dodatkowo później zależnie od pożądanego efektu, mogę domiksować linię. W efekcie brzmi to ciekawiej niż jak dawniej nagrywałem tylko prosto z pieca przez mikrofon.

Paweł

Post autor: Paweł » środa 23 lip 2008, 13:13

Acha i jeszcze jedno - z symulacji, które czasami stosuję do jakichś drobnych robótek polecam Ampega od Ik multimedia, ale to pewnie rzecz gustu i współpracy z gitarą o określonym brzmieniu.

TeeR

Post autor: TeeR » środa 23 lip 2008, 14:04

Zależy. Jeśli masz przyzwoitej jakości aktywną elektronikę, to nie ma już takiego znaczenia.

Przy aktywnym basie to faktycznie nie ma tak dużego znaczenia (ale ma).
Przy pasywnym jest tragedia

LoMax

Post autor: LoMax » środa 23 lip 2008, 21:28

No, niestety jestem fanem Jazzów i tylko pasywnych. Gram na meksykańskim fretlessie albo na japońskiej piatce. Oba pasywne. Dysponuje za to urzadzeniem ART Tube Pac http://www.artproaudio.com/products.asp?type=79&cat=1&id=2 .
Faktycznie aktywny bas ułatwiałby sprawę, ale niestety nie lubię :(

A co uważacie na temat tego XLR z A.I.R. ?
Drum and Bass in Dub

Paweł

Post autor: Paweł » środa 23 lip 2008, 22:02

...A co uważacie na temat tego XLR z A.I.R. ?...
Tu nie pomogę. Ne miałem z tym wynalazkiem styczności.

paul

Post autor: paul » środa 23 lip 2008, 22:16

Dysponuje za to urzadzeniem ART Tube Pac http://www.artproaudio.com/products.asp?type=79&cat=1&id=2 .

I jak sie sprawuje to urzadzenie? Poszukuje preampu do basu z kompresorem do podlaczenia sie do P.A. Czy ART da rade?

LoMax

Post autor: LoMax » czwartek 24 lip 2008, 08:24

Daje redę spokojnie. Jest bardzo uniwersalny; i jako preamp, i jako kompresor, i jako dibox. Poza tym jest całkiem tani. Przeczy stereotypowi, że : "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" ;)
Natomiast jego charakterystyka mi sie brzmieniowo nie do końca podoba, jest taka jakby zbyt "mikrofonowa". Koleś ma Tube MP Studio V3 http://www.artproaudio.com/products.asp?type=79&cat=1&id=58 i tamten, zdaniem wielu znajomych, z basem brzmi o wiele lepiej.

No to bawił sie wreszcie ktos ta "technologią A.I.R.? Czy to jakas ściema? ;)
Drum and Bass in Dub

LoMax

Post autor: LoMax » czwartek 24 lip 2008, 08:39

Chociaż do grania z PA to IMHO stanowczo najlepszy jest Soundman PreBass http://www.soundman.pl/index.php?mode=wzmacniacze-produkt&show=wbas&id=8&PHPSESSID=a4147e7ef9caf45548a828dccd3d815e , a jak nie to jeszzce ewentualnie Taurus TX-Cross http://www.taurus-amp.pl/index.php?p=opisy/tx_cross .
Soundman gwarantuje przeprofesjonalne brzmienie i całkowite panowanie nad nim. Taurus jest ma przyjazny "interfejs uzytkownika" i parę fajnych bajerków. Natomiast ta jego lampka jest IMHO zdecydowanie przereklamowana i nie ma się co sugerować jej obecnością.
Soundman ma kompresor/sustainer a Taurus kompresor/limiter.
Na scenę oba się świetnie nadają, ale jak chcesz użyć także w studio, to Soundman będzie wszechstronniejszy.
W ogóle oprócz tych dwóch preampów (z kompresorem) to nie polecam raczej niczego innego :)
No, chyba że Sansampa, ale to jak ktos już musi koniecznie grac na przesterze... ;)
Drum and Bass in Dub

ODPOWIEDZ