Logic Audio, KX i przystawka emulujaca Logic Control...
- filipgolarz
Witajcie... Mam zainstalowane Kx'y ( SBlive player 5.1) oraz Logic Audio 5.5.1 oraz podlaczona przystawke do logica udajaca transport (cycle, replace, drop,stop,play,rec,rew,ff, oraz jog´wheel) ,ktora sam zrobilem na procesorku at89c2051 i emuluje jakby Logic Control bez suwakow, tylko sam transport. Przejde do konkretow. Otoz aparacik dziala dobrze tylko czasem mi wyskakuje komunikat 'overflow asio...' czy jakos tak a przed pojawieniem sie sa trzaski , pojawia to sie wtedy jak za szybko krece Jog-Whelem z opcja scrube tz, jak krece to slychac muzyke (moge przewijac do przodu i wtyl) . Tylko ten komunikat dosc czesto sie pojawia i nie wiem od czego to moze zalezec, zmienialem tez latencje i nic nie pomoglo, mam procesor 2Ghz. POMOCY!!!
Lubię majsterkować
Re: Logic Audio, KX i przystawka emulujaca Logic Control...
Ogolnie biorac sprawe , Logic czasami wysyła ten komunikat , U mnie takze...... z wyjatkiem trzaskow , nie przejmuje sie tym ... zwiekszam w taki przypadku Latencje . Ale chyba pomoc Ci nie jestem w stanie gdyz Moj Logic działa " prawie "" Idealnie...
moze sprobuj odłączyc przystawke własnej konstrukcji .... zobacz co bedzie sie wtedy działo . ale to chyba nie jest jakas błyskotliwa Mysl .
Czy masz moze schemat tego urzadzonka? U mnie 5.5.1 dziala miodnie, tylko ze karta inna :) Zdarzalo mi sie tak czasami na karcie YAMAHA (taka tania) w tej chwili z Delta nie mam zadnych problemow.
Pozdrawiam/Zone
Pozdrawiam/Zone
Sanok
- filipgolarz
Tz. Bez przystawki i z przystawka, dziala ok, tylko jak krece kolkiem do przewijania (jogwheel) to jak zbyt dlugo i za szybko krece to jest wtedy ten komunikat tak jak by buffor sie przeladowal , ale to moze byc wina ASIO od kx'ow. Ale jak nie mialem KX'ow to i bez przystawki przy samym otwarzaniu sie pojawial komunikat. Wiec jest to wina albo Logica albo Kx, tz ja mam kx3533, jeszcze nie wgrywalem nowszych.
Schemat mam bo sam go projektowalem, to jest taki maly kontroler midi ale tylko na wysylanie komunikatow midi, i wysyla takie same komunikaty co Logic Control. (http://www.emagic.de/products/hw/control/index.php?lang=EN) sciagnij sobie plik pdf tam jest opis komend jakie wysyla i odbiera. Co do schematu to nie udostepniam , poza tym jeszcze trzeba zaprogramowac procesorek programem ktory sam tez napisalem. Z oczywistych wzgledow nie moge dac swojej pracy za darmo. Moze najwyzej schemat blokowy ale o sofcie do procka nie ma mowy.
Schemat mam bo sam go projektowalem, to jest taki maly kontroler midi ale tylko na wysylanie komunikatow midi, i wysyla takie same komunikaty co Logic Control. (http://www.emagic.de/products/hw/control/index.php?lang=EN) sciagnij sobie plik pdf tam jest opis komend jakie wysyla i odbiera. Co do schematu to nie udostepniam , poza tym jeszcze trzeba zaprogramowac procesorek programem ktory sam tez napisalem. Z oczywistych wzgledow nie moge dac swojej pracy za darmo. Moze najwyzej schemat blokowy ale o sofcie do procka nie ma mowy.
Lubię majsterkować
- filipgolarz
Przyczyna leży w kiepskiej jakości interfejsu MIDI wbudowanego w SBLive. Ta karta ma bardzo mały bufor na odebrane komunikaty i nie radzi sobie z dużymi strumieniami danych, tym bardziej, że obsługa MIDI sprowadza się do okresowego odpytywania portu przez system. Szczególnie Logic ma tutaj duże kłopoty ze współpracą na karcie SBLive z urządzeniami generującymi intensywny strumień MIDI.
Rozwiązaniem jest zmiana karty, albo przeprogramowanie sterownika "przystawki", tak aby generował mniej obfity strumień. Możesz np. posłużyć się MTC z przyrostami zależnymi od prędkości kręcenia kółkiem jog, choć wymaga to rozpracowania algorytmu gwarantującego w miarę płynne pozycjonowanie.
Rozwiązaniem jest zmiana karty, albo przeprogramowanie sterownika "przystawki", tak aby generował mniej obfity strumień. Możesz np. posłużyć się MTC z przyrostami zależnymi od prędkości kręcenia kółkiem jog, choć wymaga to rozpracowania algorytmu gwarantującego w miarę płynne pozycjonowanie.
- filipgolarz
moze i masz racje, wczesniej mialem inny komunikat wlasnie zwiazany z midi , ze midi buffer is full czy jakos tak i wlasnie przeprogramowalem procedure do krecenia. Teraz nie ma tego komunikatu. Ale jak dam znow za wolne wysylanie komunikatow to ruch odbywal by sie po obrocie czy dwoch.No nie wiem. Bede kombinowal. Moze i to wina karty ale nie stac mnie na lepsza . Bo cale te kolko (whell) jest zrobine na bazie starej myszki tz optycznego kolko z transoptorem i satego potencjometru zrobilem wlasnie jogwheel.
Lubię majsterkować