Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
typek - Posty:27
Re: Tanie, niewielkie i dobrej jakości monitory studyjne
autor: typek » czwartek 17 lip 2008, 09:53
W PRZEDZIALE CENOWYM 1500 - 4000 ZL ?
...
Przepraszam temat jest o tanich , znalazlem wiec takie modele przykladowo :
Roland DS- 5 = 1600 zl
M-Audio BX10s = 1300 zl
ADAM A5 = 2100 zl
Czy zawsze jest tak ze cena swiadczy o sprzecie ?

Czym sie sugerowac przy zakupie ? Kupic najtansze z mysla o tym ze kiedys sobie kupie te superowe ?
-
bean
autor: bean » czwartek 17 lip 2008, 09:55
Stary najlepiej to weś jakieś dobre, osłuchane CD, znajomego nagraniowca (tylko nie takiego z domu kultury czy remizy) wyszukaj sobie kilka najbardziej polecanych modeli w tej cenie i jedźcie to wszystko osłuchać potem przemyśl to, wybierz np. 2 czy 3 zestawy, odsłuchaj ponownie i wybierz te które tobie najlepiej pasują. To oczywiste że porady typu ja mam X i jest ok to i ty wez X są bez sensu bo kolega co ma X pewnie nawet nie slyszal Y tylko juz sie osłuchał na swoich i pracuje.
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]
-
TeeR - Posty:380
autor: TeeR » czwartek 17 lip 2008, 09:59
Monitory musisz dopasować do swoich potrzeb, np:
- wielkość głośnika niskotonowego (bardzo mały pokój - 5cali, średni - 6,5, duży pokój - 10cali, choć nie jest to regułą)
- gdzie jest bas-reflex (z przodu - monitory mogą stać blisko ściany, z tyłu - muszą stać w odległości od ściany)
- do jakiej muzyki ich będziesz używał - wiadomo, elektronika - duże monitory, muzyka akustyczna - małe, pop-rock - 6,5 cala, klasyka (z driverem wstęgowym), itd.
Warto poczytać stare numery EiS - było dużo testów. Niektóre monitory są ok inne nie.
I jak to w życiu bywa ze wzrostem ceny idzie wzrost jakości (ale logarytmicznie).
-
Soundscape
-
Kontakt:
autor: Soundscape » czwartek 17 lip 2008, 10:03
...Stary najlepiej to weś jakieś dobre, osłuchane CD, znajomego nagraniowca (tylko nie takiego z domu kultury czy remizy) wyszukaj sobie kilka najbardziej polecanych modeli w tej cenie i jedźcie to wszystko osłuchać potem przemyśl to, wybierz np. 2 czy 3 zestawy, odsłuchaj ponownie i wybierz te które tobie najlepiej pasują.
Otóż to.
A z wymienionych to o M-Audio i Roland zapomnij. W okolicach 1.5k patrz w kierunku KRK RP6. Tu posłuchaj też Generację 2-ą jak będzie to możliwe. W okolicach 1.1k Fostex PM0.5. Do 4k masz APS IO, M-Audio EX66.
Ale jak kolega wyżej napisał. Wypatrz sobie, posłuchaj, wybierz.
Pozdrawiam!
-
autor: typek » czwartek 17 lip 2008, 10:10
I tak wlasnie zrobie , wezme stara plyke Daft Punk - Home work i Underworlda , zarzuce na odtwarzacz i do sklepu .
ps. ostatnio bylem u przedstawiciela Rolanda w Rzeszowie gdzie obecnie mieszkam i kolesie mieli 1 pare monitorow na sklepie

buee
pzdr !
-
Soundscape
-
Kontakt:
autor: Soundscape » czwartek 17 lip 2008, 10:23
...I tak wlasnie zrobie , wezme stara plyke Daft Punk - Home work i Underworlda , zarzuce na odtwarzacz i do sklepu .
Weź też płytę z muzyką akustyczną i taką też gdzie masz wokal żeński. Potrafi to bardzo wiele pokazać.
-
autor: typek » czwartek 17 lip 2008, 10:26
......I tak wlasnie zrobie , wezme stara plyke Daft Punk - Home work i Underworlda , zarzuce na odtwarzacz i do sklepu .
Weź też płytę z muzyką akustyczną i taką też gdzie masz wokal żeński. Potrafi to bardzo wiele pokazać.
...
Soundscape troszke zmienie temat ale prepraszam chyba co do monitorow jzuwszystko jasne a nie bede nowego tematu tworzyl . Powiedz mi gdzie moge zaszyc informacji (moze ksiazka) o podstawach dziwkow , tworzeniu barw itd .
Czuje ze nie mam wiedzy w tym temacie i chce to nadrabiac .
-
Soundscape
-
Kontakt:
autor: Soundscape » czwartek 17 lip 2008, 10:39
Soundscape troszke zmienie temat ale prepraszam chyba co do monitorow jzuwszystko jasne a nie bede nowego tematu tworzyl . Powiedz mi gdzie moge zaszyc informacji (moze ksiazka) o podstawach dziwkow , tworzeniu barw itd .
Czuje ze nie mam wiedzy w tym temacie i chce to nadrabiac .

...
Kliknij na kopertę po prawej i napisz mi maila co Cię konkretnie interesuję.
-
swiezak - Posty:82
autor: swiezak » czwartek 17 lip 2008, 15:39
Mnie na monitory nie stać, ale ponieważ uświadomiono mnie jak bardzo są ważne postawiłem na rozwiązanie alternatywne: słuchawki i wzmacniacz słuchawkowy.
Słuchawki wybrałem Beyerdynamic 770Pro. Mają bardzo dobrą opinię. W Polsce jakieś 550PLN, w Anglii ok.80funtów.
Wzmacniacz (DIY) na high-endowych podzespołach używanych w bardzo drogich wzmacniaczach z górnej półki kupiłem na allegro za 250PLN.
Słuchawek jeszcze nie kupiłem, ale to już niedługo. Muszę dozbierać.
W świecie MIDI zielony jak szczypiór...
-
TeeR - Posty:380
autor: TeeR » czwartek 17 lip 2008, 15:44
...Mnie na monitory nie stać, ale ponieważ uświadomiono mnie jak bardzo są ważne postawiłem na rozwiązanie alternatywne: słuchawki i wzmacniacz słuchawkowy.
Słuchawki wybrałem Beyerdynamic 770Pro. Mają bardzo dobrą opinię. W Polsce jakieś 550PLN, w Anglii ok.80funtów.
Wzmacniacz (DIY) na high-endowych podzespołach używanych w bardzo drogich wzmacniaczach z górnej półki kupiłem na allegro za 250PLN.
Słuchawek jeszcze nie kupiłem, ale to już niedługo. Muszę dozbierać....
A za 499zł masz pasywne monitory ALESIS MONITOR ONE. Na Allegro często chodzą studyjne końcówki mocy po 300-400zł. Kasa ta sama i miałbyś monitory...