Sumowanie analogowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
winnicki
Re: Sumowanie analogowe

Post autor: winnicki » wtorek 15 lip 2008, 15:02

Magia, wiara, voodoo...

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 15 lip 2008, 15:03

swoimi przykladami sugerujesz, ze jesli przepuszczasz caly miks przez dwa kanaly 8816, to panorama gitar jest waska, natomiast jesli juz zrobisz solo ww. gitar, to neve sam cudownie rozszerza panorame z okolo 20% do 100%

na szczescie czesc ludzi, ktory tez przyklady wysluchala jest na tyle inteligenta, zeby wiedziec ze to jest niemozliwe
[addsig]

j.bravo

Post autor: j.bravo » wtorek 15 lip 2008, 15:07

Panowie, spokojnie

A nie ma w tym 8816 jakiegos Stereo Width, regulowanego albo ukrytego?
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 15 lip 2008, 15:22

...Panowie, spokojnie
A nie ma w tym 8816 jakiegos Stereo Width, regulowanego albo ukrytego?...
jest wyrazna roznica pomiedzy stereo width (ktory jest zwyklym mikserem sygnalow MS), a panoramowaniem - to co mamy w tym przykladzie to po prostu inna panorama, w przykladzie 1-16 mamy tez glosniejszy wokal

gdyby stereo width byl uruchomiony, to "stevelukather" powinien go miec rowniez wlaczonego na przykladzie neve1-2 - sednem porownania mialy byc dwa przyklady przepuszczone przez Neve 8816, ale jeden juz zsumowany w logicu przez dwa pierwsze kanaly, a drugi zsumowany przez wszystkie 16 wejsc 8816
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 15 lip 2008, 15:29

...Panowie, spokojnie

A nie ma w tym 8816 jakiegos Stereo Width, regulowanego albo ukrytego?...
Jest ale czy go uzywasz czy nie na 16 sladach czy na 2,efekt jest(powinien byc)ten sam,albo poszerza albo nie.ierzcie mi ze nie zrobilem tego miksu ze na 1-16 wlaczylem Width a na 1-2 wylaczylem zeby bylo gorzej,a Jacek nie odpowiedzial czy jego przyklad jest z 16 sladow osobno czy 2?
[addsig]

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » wtorek 15 lip 2008, 15:40

No dobra, ale wychodzi na to, że się tym niezabardzo umiesz posługiwać. Bez urazy, ale żeby wygłaszać kardynalne opinie to należy znać sprzęt (a w tym przypadku także soft) od deski do deski.

Zrób porządny test albo spasuj, bo taka różnica mnie osobiście nie zachwyca.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 15 lip 2008, 15:44

...No dobra, ale wychodzi na to, że się tym niezabardzo umiesz posługiwać. Bez urazy, ale żeby wygłaszać kardynalne opinie to należy znać sprzęt (a w tym przypadku także soft) od deski do deski.

Zrób porządny test albo spasuj, bo taka różnica mnie osobiście nie zachwyca....
Zadzwon do Music Toolz pozycz od Konrada Neve a nie zawracaj mi glowy bzdurami o znajomosci lub nieznajomosci sprzetu,nie pracuje na takich gratach rok ani piec.........sorry,ale juz mam dosc wiercenia dziury w brzuchu.Kazdy moze sie sam przekonac jesli chce,po co robic testy.
[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 15 lip 2008, 15:46

przyklad A/B to jest roznica pomiedzy sladami zsumowanymi cyfrowo, a sladami zsumowanymi przy pomocy 8816

teraz jeszcze raz dokladnie przesluchalem przykladu "stevelukathera"
poniewaz wypiera sie popelnienia bledu, najwyrazniej jest to oszustwo:

Zwroccie uwage na to, jak w przykladzie neve 1-2 jedna z gitar jest w panoramie mocno z lewej strony, a druga jest praktycznie na srodku. W przykladzie 1-16 gitara, ktora wczesniej byla prawie na srodku nagle cudownie jest ustawione skrajnie w prawa strone.

Zgodnie z tym co sugeruje "stevelukather" jesli na miksie przepuszczonym tylko przez 1-2 nagle zmutowalby wszystkie elementy miksu, zostawiajac gitary - te samoczynnie przesunelyby sie na skraj panoramy stereo, ze wzgledu na cudowne wlasciwosci analogowej stereofonii.
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 15 lip 2008, 15:55

Stevelukather: mam swoja teorie na ten temat od dawna, ale poki co milcze i jednak sklaniam sie do tego, ze bez sumatora zrobie to samo, choc moze i sumator cos ulatwi (i tylko tyle).
Czy mozesz przygotowac podobne testy ale_bez_ operowania na wysokich sygnalach? Chodzi o ustawienie: niski poziom z Logic i render tego i potem zgraine w Neve z nie podniesionymi czulosciami w sumatorze (albo i Neve na max, ale sygnal z Logic daleki od dojscia pikow do sufitu w Neve)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 15 lip 2008, 16:04

...Stevelukather: mam swoja teorie na ten temat od dawna, ale poki co milcze i jednak sklaniam sie do tego, ze bez sumatora zrobie to samo, choc moze i sumator cos ulatwi (i tylko tyle).
Czy mozesz przygotowac podobne testy ale_bez_ operowania na wysokich sygnalach? Chodzi o ustawienie: niski poziom z Logic i render tego i potem zgraine w Neve z nie podniesionymi czulosciami w sumatorze (albo i Neve na max, ale sygnal z Logic daleki od dojscia pikow do sufitu w Neve)...
Najpierw sugerowalbym, zeby stevelukather ogarnal kwestie stereofonii.
[addsig]

ODPOWIEDZ