Sumowanie analogowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Feefrock
Re: Sumowanie analogowe

Post autor: Feefrock » piątek 11 lip 2008, 21:01

pluginy same z siebie nie graja, gwarantuje ze zespol nagral te plyte.
jesli chodzi o brzmienie, tak - dokladnie o to nam chodzilo i nie jest to dzielem przypadku tak jakbys chcial zeby bylo
...
Wiem że zespół nagrał te płytę, chodzi mi tylko o to brzmienie, które jest jaknajbardziej ok ale jednak za sterylne. Przy HPCM zamykam oczy i widzę muzyków grających, a przy nowej ich tylko słyszę. To jest magia analoga. Głębia, przestrzeń i to nietrzeszczące pasmo wysokiego środka.... No i ja wccale nie chcę, zeby jakakolwiek płyta Acidów była przypadkowa bo jestem ich wielkim fanem

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 11 lip 2008, 21:45

to nie "magia analoga" tylko magia nie przeprodukowania

dla mnie ostatni acidzi jak na razie (malo sluchalem ;) ) super sa, ale wlasnie troche zbyt plastikowi, skwantyzowani
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 12 lip 2008, 00:05

Przy HPCM zamykam oczy i widzę muzyków grających, a przy nowej ich tylko słyszę. To jest magia analoga. Głębia, przestrzeń i to nietrzeszczące pasmo wysokiego środka....
to jest kwestia innej eq, innej kompresji, zupelnie inaczej nagranych gitar (inne wzmacniacze, inny rodzaj przesteru) itp.

pare lat temu zdarzalo mi sie zrobic pare nagran, gdzie tez pare osob okreslilo je "magia analoga" i ludziom ciezko bylo uwierzyc ze nie byl uzyty ani magnetofon analogowy, ani mikser

jesli nie podoba ci sie nagranie, to zwal to na mnie, bo ja je miksowalem, a nie na brak "magii analoga"

wrocmy do koncepcji sumowania - chce zeby ktos, kto nie stoi po mojej stronie - czyli "stevelukather" przepuscil juz zsumowany miks przez dwa kanaly Neve'a 8816 i porownal go z tymi samymi sladami zsumowanymi na 8816 - do czego zmierzam: gdyby 8816 mial np. wyjscia direct, dzieki ktorym mozna byloby uzyc go jako insertow na kanalach DAW, efekt bylby prawdopodobnie taki sam lub lepszy (dodatkowa mozliwosc przesteru przetwornika AD)

zaskakujace jest to, z jakim uporem tak wielu z was broni sie przed uwierzeniem we wlasne ludzkie mozliwosci przypisujac mitologiczne wlasciwosci urzadzeniom dodajacym glebi, transparentnosci, szerokosci i cholera wie czego jeszcze

jestem w stanie wyzwac kazdego, kto wierzy w sprzet a nie w samego siebie, ze przez nastepne 10 lat bede robil lepsze miksy przy pomocy pluginow :) (oczywiscie nadal uzywajac do nagran dobrego sprzetu - mikrofonow i przedwzmacniaczy)

Jedynym technicznym czynnikiem, ktory faktycznie potrafi uczynic cuda jest prawidlowy odsluch - czyli swietna akustyka rezyserki.
[addsig]

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 12 lip 2008, 01:51

Jedynym technicznym czynnikiem, ktory faktycznie potrafi uczynic cuda jest prawidlowy odsluch - czyli swietna akustyka rezyserki.
...
AMEN

j.bravo

Post autor: j.bravo » sobota 12 lip 2008, 04:00

...Jedynym technicznym czynnikiem, ktory faktycznie potrafi uczynic cuda jest prawidlowy odsluch - czyli swietna akustyka rezyserki.
...
AMEN...
+1
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » sobota 12 lip 2008, 08:43

wrocmy do koncepcji sumowania - chce zeby ktos, kto nie stoi po mojej stronie - czyli "stevelukather" przepuscil juz zsumowany miks przez dwa kanaly Neve'a 8816 i porownal go z tymi samymi sladami zsumowanymi na 8816 - do czego zmierzam: gdyby 8816 mial np. wyjscia direct, dzieki ktorym mozna byloby uzyc go jako insertow na kanalach DAW, efekt bylby prawdopodobnie taki sam lub lepszy (dodatkowa mozliwosc przesteru przetwornika AD)
Jacek,probowalem to na poczatku zrobic,i efekt jest zaden puszczajac dwa slady do 8816,naprawde slychac roznice po wyslaniu wszystkiego osobno,ale zrobie jescze raz to i wysle ci do porowniania.Jesli chodzi o 8816 to jesli masz go z FaderPack to wlasnie z FP ma direct out,tyle ze na DB25,wiec trzeba sobie kabelki zrobic.Ja nie jestem przeciwnikiem pluginow,ja wszystko miksuje w Logicu(EQ i DYN z Duende,poglosy i delay z Logica) w Neve wszystkie fadery mam ustawione na MAX i proporcje ustawiam w DAW.
[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 12 lip 2008, 10:34

zaskakujace jest to, z jakim uporem tak wielu z was broni sie przed uwierzeniem we wlasne ludzkie mozliwosci przypisujac mitologiczne wlasciwosci urzadzeniom dodajacym glebi, transparentnosci, szerokosci i cholera wie czego jeszcze

jestem w stanie wyzwac kazdego, kto wierzy w sprzet a nie w samego siebie, ze przez nastepne 10 lat bede robil lepsze miksy przy pomocy pluginow :) (oczywiscie nadal uzywajac do nagran dobrego sprzetu - mikrofonow i przedwzmacniaczy)

...
Od zawsze jestem zwolennikiem tego sposobu myslenia. Jest mi najbliższy gdyż odkąd pamietam moja praca zawsze opierała się na partyzanckim sposobie pracy, z braku środków. Nawet pomieszczenia da sie nauczyć. Ale to prawda - dobre pomieszczenie i przyzwoity odsłuch może zdziałać bartdzo wiele.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 12 lip 2008, 23:26

jesli nie podoba ci sie nagranie, to zwal to na mnie, bo ja je miksowalem, a nie na brak "magii analoga"
#########################

Z realizatorskiego punktu widzenia to nie ma się do czego przyczepić, wręcz nalezy pochwalić to nagranie bo jest świetnie zrobione, ale jeden lubi lody waniliowe drugi pistacjowe.

########################
... przypisujac mitologiczne wlasciwosci urzadzeniom dodajacym glebi, transparentnosci, szerokosci i cholera wie czego jeszcze

to nie mitologiczne właściwości, tylko natura ludzkiego ucha. Sugerujesz ze jestem głuchy, albo mam omamy słuchowe tylko dlatego, że słyszę znaczącą różnicę przepuszczając swój miks przez graty np TL audio? Czyli to że miks nabiera spójności, głębi, to tylko wytwór mojej wyobraźni?
I nic takiego nie ma miejsca i tylko mi sie to wydaje?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 12 lip 2008, 23:37

Sugerujesz ze jestem głuchy, albo mam omamy słuchowe tylko dlatego, że słyszę znaczącą różnicę przepuszczając swój miks przez graty np TL audio? Czyli to że miks nabiera spójności, głębi, to tylko wytwór mojej wyobraźni?
I nic takiego nie ma miejsca i tylko mi sie to wydaje?...
a czy poza swoim świętym przekonaniem, że tak jest, masz jakiś obiektywnie weryfikowalny argument? Na przykład wyniki podwójnie ślepego testu odsłuchowego z odpowiednio dużą liczbą przykładów?

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 12 lip 2008, 23:54

a czy poza swoim świętym przekonaniem, że tak jest, masz jakiś obiektywnie weryfikowalny argument?...
A czy Ty masz jakiś argument na to, że telewizor kolorowy jest lepszy od czarnobiałego? Albo, że odsłuchy Adam p33 są lepsze od głosniczków komputerowych za 40 zł?

ODPOWIEDZ