Korg D888 + granie na zywo z samplami loopami

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
anhviet
Korg D888 + granie na zywo z samplami loopami

Post autor: anhviet » piątek 11 lip 2008, 20:07

Hej!

Mam pytanie do Was.
Od pewnego czasu grajac z zespolem na zywo uzywamy loopow ktore z braku kasy wgrane byly na zwyklego MD - problem jest tego typu ze to tylko 1 sciezka stereo - na lewo jest klik dla garowego i na prawej loopy + elektronika itp pierdoly.
Sygnal z lewego kanalu jest puszczony na sluchawki i przedwzmacniacz dla garowego a prawy sygnal leci na przody i do odsluchow.

Problem jest tego typu, ze loopy + elektronika ktorej jest dosc duzo jest sprowadzona do mono - wiec nie trudno wyobrazic sobie jak to brzmi na zywo.

Od pewnego czasu rozgladam sie za urzadzeniem, ktore pozwoli na odtwarzanie tych loopow w stereo + klik dla perkusisty.

1) rozwiazanie to laptop + karta dzwiekowa z paroma wyjsciami - ale znajac MS Windows i jego stabilke to juz wole sobie darowac.

2) Znalazlem Korg D888 ktory ma pare niezaleznych wyjsc - i jest wbudowany metronom, ktory mozna kierowac albo na wyjscie MASTER albo na sluchawkowe co jest bardzo dobrym rozwiazaniem.
I w UK kosztuje 2 razy taniej niz PL - mozna sprowadzic to rowniez ze stanow bo juz wysylaja statkiem i oplaty nie sa wysokie.
Troche to duze ten D888 ale ale jak nie ma inne opcji to trzeba brac ta co jest.

Ale tu rodzi sie pytanie czy loopy/samlpe zgrane z Nuendo w tempie powiedzmy 140 beda odpowiadaly tempu 140 na tym sprzecie ? slyszalem ze niektore urzadzenia plataja figle pod tym wzgledem.

Czy znacie moze jakies inne urzadzenie, ktore pozwoli kierowac sygnal ze sciezek na poszczegolne wyjscia ?

wystarczy by takie cos mialo conajmniej 1 kanal stereo + 1 mono, 2 wyjscia master stereo i np.sluchawki ,ale tak by sygnal stereo mozna bylo skierowac tylko na master albo na master i sluchawki natomiast mono tylko na sluchawki ... generalnie by byla mozliwosc ustawnienia OUT dla poszczegolnych sciezek ...

troche zamotalem ale dziekuje z gory z kazda pomoc i opinie.

[addsig]
I'll never lose this pain.. www.myspace.com/athuoc - Psychodeliczny romans

Awatar użytkownika
bean

Re: Korg D888 + granie na zywo z samplami loopami

Post autor: bean » piątek 11 lip 2008, 21:54

ja i wielu muzyków używamy laptopów z Win Xp i raczej cuda sie nie zdarzają, ryzyko zawsze jest ;) Tak wiec polecam, zwłaszcza ze zawsze mozesz pracowac na scenie na tym samym sofcie co w studio - pełna kompatybilność, komfort i duże możliwości.
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

anhviet

Post autor: anhviet » sobota 12 lip 2008, 02:34

...ja i wielu muzyków używamy laptopów z Win Xp i raczej cuda sie nie zdarzają, ryzyko zawsze jest ;) Tak wiec polecam, zwłaszcza ze zawsze mozesz pracowac na scenie na tym samym sofcie co w studio - pełna kompatybilność, komfort i duże możliwości....

Jaka wiec karte dzwiekowa polecasz ? chodzi tez o sterowanie i otwieranie projektow w czasie koncertu w przerwie miedzy numerami, a to moze zajmowac parenascie sekund - gorzej jak komp zlapie zwieszke.

widzialem jednak ze zespoly uzywaja jakis sprzetow ale nie mam bladego pojecia co jest - byl jakis AKAI 1000 cos tam sampler - ale nie wiem czy to to o co mi chodzi...

richtig

Post autor: richtig » sobota 12 lip 2008, 09:29

Jaka wiec karte dzwiekowa polecasz ? chodzi tez o sterowanie i otwieranie projektow w czasie koncertu w przerwie miedzy numerami, a to moze zajmowac parenascie sekund - gorzej jak komp zlapie zwieszke.
Karta każda z minimum 4ma wyjściami; co do otwierania projektów między numerami - po co? Nie lepiej zgrać wszystkie utwory i mieć je w 1 projekcie?
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » sobota 12 lip 2008, 09:51

Dokładnie zgranie wszyzstkich projektów do jednego to najlepszy patent, przynajmniej sie nie zawiesi i nie trzeba czekac. Karta również tak jak kolega napisał, dobrze jest gdy masz laptoka z fire wire.
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

anhviet

Post autor: anhviet » piątek 25 lip 2008, 19:41

...Dokładnie zgranie wszyzstkich projektów do jednego to najlepszy patent, przynajmniej sie nie zawiesi i nie trzeba czekac. Karta również tak jak kolega napisał, dobrze jest gdy masz laptoka z fire wire....

Ciezko sie zdecydowac - duzo moich znajomych twierdzi ze nie ma co na kompa liczyc na koncertach bo to zwieszka ktos piwem pierdyknie albo jeszcze cos a laptop to dosc delikatna rzeczy do tego zewnetrzna karta itp - ponoc reocordery sa lepsze i mniej zawodne ..

Kupilem ostatnio BOSS BR-600 trafilem na promocje i kupilem to za 560zl ...w przeliczeniu w Belfascie - nowiutki w sklepie ..ale mniejsza o to ... fajna sprawa naprawde - szkoda tylko, ze nie da rady zrovbic wlasnie tego tricku zeby miec wybor z kierowaniem sygnalu ze sciezek na MASTER badz na wyjscie sluchawkowe lub na obydwa ....naprawde takie cos rozwiazalo by problem na max... dziwi mnie dlaczego producenci nie pozostawiaja takiej mozliwosci .... chyba ze jest gdzies dostepny jakis software, ktory by to umozliwil choc nie jestem pewnien czy to nie kwestia ukladow znajdujacych sie w srodku urzadzenia.

Nie mniej jednak moja decyzja pada na D 888 - mozna to kupic za jakies 1600zl nowy w UK ... ze stanow mozna sprowadzic to za troche mniejsza cene ....

stg

Post autor: stg » piątek 25 lip 2008, 21:11

Nie mniej jednak moja decyzja pada na D 888 - mozna to kupic za jakies 1600zl nowy w UK ... ze stanow mozna sprowadzic to za troche mniejsza cene ....
...

Nie wiem czy to dobry pomysł kupować tego korga tylko po to żeby puszczać z niego loopy... to w końcu rejestrator, który metronom ma tylko w bonusie. Rozwiązanie z laptopem wydaje się dużo bardziej korzystne. Ja sam używam lapka i ani razu mi się na scenie nie zawiesił. Dobrze skonfigurowany XP działa naprawde stabilnie (zwłaszcza jak załozysz sobie osobny system do zastosowań audio - mi tak poradzili tutejsi forumowicze - za co btw wielkie dzięki - i lapek chodzi idealnie). Zresztą, odtwarzanie sampli dla każdego współczesnego laptopa nie powinno stanowić zadnego problemu. (ja od mojego żądam więcej)
Laptop jest tez dużo bardziej rozwojową inwestycją - wiele na nim można zrobic fajnego. Nie mówiąc już o tym, że wszytsko lepiej na nim widać.

Do tego wystarczy zwykła karta zewnętrzna. Nie musi mieć nawet kilku osobnych wyjść analogowych (tańsze karty rzadko miewają takowe). Wystarczy wyjście optyczne (ma je np EMU 0404 - tania i bardzo dobra karta). Piszesz, że macie MD. Jesli ten MD ma wejście optyczne (a podejrzewam, że ma) to możecie przez niego przepuścić metronom.

Drugą opcją jest podłączenie do karty jakiegoś zewnętrznego metronomu wyposażonego w wejście MIDI i zsynchronizowanie go z clockiem w sekwencerze. To nawet lepsza opcja, bo jeszcze bardziej odciąża system.

A jak na korga wylejesz browara, to też raczej tego nie wytrzyma

anhviet

Post autor: anhviet » wtorek 29 lip 2008, 18:24

...
...

Nie wiem czy to dobry pomysł kupować tego korga tylko po to żeby puszczać z niego loopy... to w końcu rejestrator, który metronom ma tylko w bonusie. Rozwiązanie z laptopem wydaje się dużo bardziej korzystne. Ja sam używam lapka i ani razu mi się na scenie nie zawiesił. Dobrze skonfigurowany XP działa naprawde stabilnie (zwłaszcza jak załozysz sobie osobny system do zastosowań audio - mi tak poradzili tutejsi forumowicze - za co btw wielkie dzięki - i lapek chodzi idealnie). Zresztą, odtwarzanie sampli dla każdego współczesnego laptopa nie powinno stanowić zadnego problemu. (ja od mojego żądam więcej)
Laptop jest tez dużo bardziej rozwojową inwestycją - wiele na nim można zrobic fajnego. Nie mówiąc już o tym, że wszytsko lepiej na nim widać.

Do tego wystarczy zwykła karta zewnętrzna. Nie musi mieć nawet kilku osobnych wyjść analogowych (tańsze karty rzadko miewają takowe). Wystarczy wyjście optyczne (ma je np EMU 0404 - tania i bardzo dobra karta). Piszesz, że macie MD. Jesli ten MD ma wejście optyczne (a podejrzewam, że ma) to możecie przez niego przepuścić metronom.

Drugą opcją jest podłączenie do karty jakiegoś zewnętrznego metronomu wyposażonego w wejście MIDI i zsynchronizowanie go z clockiem w sekwencerze. To nawet lepsza opcja, bo jeszcze bardziej odciąża system.

A jak na korga wylejesz browara, to też raczej tego nie wytrzyma ...
Duzo prawdy w tym co piszesz ale - polacznienie tego wszystkiego to troche magia - szczegolnie jak gramy koncerty w malych klubach czasem - perkusita z zalozenia steruje tym - Md raczej nie ma wejscia optycznego nie wiem nawet ale to jakies stare dziadostwo - szczerze mowiac to malo sie znam jak puscic metronom przez wejscie optyczne i jak to wszystko zsynchronizowac ...hehehe... to brzmi dla mnie troche magicznie poki co ...teraz jesli polaczyc Laptop + karte i plus ew. zewnetrzny metronom jeszcze to juz w ogole :D , mam laptopa i rzeczywiscie ta wersja z karta bylaby najtanasza - z drugiej strony KORG przydalbysie do nagrywania rowniez... no i generalnie jest jakby prosciej w obsludze...
jescze jedno jesli to zwykla karta zewnetrzna z jednym wyjsciem rozumiem to jak zrobic by metronom nie wydostawal sie masterem i byl powiedzmy slyszalny tylko dla perkusisty - to juz mi cos nie gra chyba ze owa karta zezwala na "kierowanie" sygnalem..... wydaje mi sie za duzo kombinacji choc wiadomo ze projektowo z laptopa byloby o wiele latwiej ....ehhhh
no nic w kazdym badz razie dzieki za pomoc - trzeba jeszcze raz przeanalizowac sprawe - musialbym podpatrzec jak to ma sie w praktyce...widzialem kiedys jakies urzadzenie z ktorego korzytsa T.LOVE - ale niestety nie przypatrzylem sie co to bylo - wlasnie oni posiadali cos takiego do loopow - bylo to wlasnie jakis recorder...

ODPOWIEDZ