Sumowanie analogowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
DZ1
Re: Sumowanie analogowe

Post autor: DZ1 » piątek 11 lip 2008, 11:10

zgadzam sie, ze to jest kwestia gustu
8816 wplywa na brzmienie, natomiast dla mnie znacznie wiecej dobrego (wg. mojego gustu) daje wlaczenie na sume i poszczegolne slady czegos co generuje znieksztalcenia harmoniczne

po prostu znalazlem swoj idealny sposob pracy, przez lata sprawdzalem co najbardziej mi pasuje pod katem tego co chce osiagnac, odkrylem ze najdrozszy sprzet nie robi niczego za mnie i ze pluginy sa w porzadku :)

...
Jakich pluginów uzywa Pan do dodania zniekształcen harmonicznych?

P.S. Nigdy nie byłem przekonany do pluginów i ale gdy kiedys usłyszałem np paczke efektów 'lampowych' Nomad Factory Blue Tubes Bundle albo symulator pieca Amplitube zmieniłem zdanie. Chciałbym isc dalej w tym kierunku.

Ciekaw jestem jakich wogle uzywa Pan pluginów (jak mnie sie wydaje 'lampowych')? Co jest godne polecenia?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 11 lip 2008, 13:36

Zapewne chodzi o Acid drinkers. No cóż, świetna robota, tyle tylko, że słychać, że tu grają pluginy a nie zespół. Zespół grał na HIghproof cosmic milk. No chyba że o to teraz chodzi w brzmieniu. Dla mnie wygląda to jak słabo zarejestrowane slady reanimowane potem wtyczkami....
A o jaką płyte Acid Drinkers dokładnie chodzi? Bo coś mi sie zdaje że HIghproof cosmic milk była nagrana w 1998. A jak wiemy wtedy pluginy to raczej w fazie odkrywczym były.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 11 lip 2008, 15:36

Zapewne chodzi o Acid drinkers. No cóż, świetna robota, tyle tylko, że słychać, że tu grają pluginy a nie zespół. Zespół grał na HIghproof cosmic milk. No chyba że o to teraz chodzi w brzmieniu. Dla mnie wygląda to jak słabo zarejestrowane slady reanimowane potem wtyczkami....
pluginy same z siebie nie graja, gwarantuje ze zespol nagral te plyte.
jesli chodzi o brzmienie, tak - dokladnie o to nam chodzilo i nie jest to dzielem przypadku tak jakbys chcial zeby bylo
[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 11 lip 2008, 15:41

Jakich pluginów uzywa Pan do dodania zniekształcen harmonicznych?
P.S. Nigdy nie byłem przekonany do pluginów i ale gdy kiedys usłyszałem np paczke efektów 'lampowych' Nomad Factory Blue Tubes Bundle albo symulator pieca Amplitube zmieniłem zdanie. Chciałbym isc dalej w tym kierunku. Ciekaw jestem jakich wogle uzywa Pan pluginów (jak mnie sie wydaje 'lampowych')? Co jest godne polecenia?...
psp mixsaturator2, cranesong phoenix, oxford inflator
[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 11 lip 2008, 16:01

słychać, że tu grają pluginy a nie zespół. Zespół grał na HIghproof cosmic milk.
jesli juz dokladamy ideologie prawdziwosci, to najnowsza plyta jest w 100% prawdziwa, a HPCM ma probki na bebnach :)
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 11 lip 2008, 16:09

Niedawno byla dyskusja na temat jednego sumatorow na pl.rec.muzyka.bin (temat: Sumator TLAudio - jaki sens?)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 11 lip 2008, 16:11

A o jaką płyte Acid Drinkers dokładnie chodzi? Bo coś mi sie zdaje że HIghproof cosmic milk była nagrana w 1998. A jak wiemy wtedy pluginy to raczej w fazie odkrywczym były. ...

Jesli dobrze kojarze, (moge mylic 2-3 produkcje Acidow z tego okresu) bylo nagrywane w analogu, cos kojarze ze Jacek Chraplak korzystal z mocno rozkreconego kompresora vari-mu Manley

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 11 lip 2008, 16:40

Jesli dobrze kojarze, (moge mylic 2-3 produkcje Acidow z tego okresu) bylo nagrywane w analogu, cos kojarze ze Jacek Chraplak korzystal z mocno rozkreconego kompresora vari-mu Manley...
Jacek jest wielbicielem analogowych urzadzen:
http://www.laronermma.com/
http://www.myspace.com/laronermma - tutaj drugi kawalek jest wlasnie z high proof cosmic milk

a wlasnie przyklad rozkreconego kompresora vari-mu jest dobry do naszego tematu - bo wlasnie cos takiego wplynie na miks znacznie bardziej niz jakiekolwiek sumowanie analogowe

tutaj prosba do "stevelukather": wypusc slady na wszystkie wejscia swoje 8816, a nastepnie zsumuj je w logicu i wypusc tylko na wejscia 1-2 8816 - wysterowujac na tyle mocno, zeby uzyskac to nasycenie o ktorym wczesniej pisales

porownaj efekty i daj nam znac
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 11 lip 2008, 17:11

...Jacek Chraplak korzystal z mocno rozkreconego kompresora vari-mu Manley...
Jacek jest wielbicielem analogowych urzadzen:

aczkolwiek ostatnio mu troche przeszlo ;)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 11 lip 2008, 19:03

aczkolwiek ostatnio mu troche przeszlo ;)
sumuje w Logicu :)
[addsig]

ODPOWIEDZ