Cubase 4 czy Sonar 7?
- Soundscape
- Kontakt:
Do Sonara robiłem parę podejść jeszcze w dawnych czasach (Sonar 1 i 2 i 3).... i jakoś we współpracy z VSTi nigdy nie wydawal mi się komfortowy.
Na pewno w wersji 5 nie było jeszcze takiego komfortu co w Cubase. Jestem ciekaw jak jest w wersji 7.
Na pewno w wersji 5 nie było jeszcze takiego komfortu co w Cubase. Jestem ciekaw jak jest w wersji 7.
Re: Cubase 4 czy Sonar 7?
od wersji 5 to przedewszystkim duże zmiany na plus
z 7 nie ma żadnych kłopotów - a to co czytam o cubase od paru lat to woła o pomstę do nieba - same drętwe problemy
midi - nie wiem co jest tak superowego w midi w cubase ale to co miałem w sonarze do większości zastosowań zupełnie wystarcza
(mimo że częsciej korzystam z niego jako z multitracka a nie nagrywania vsti i midi)
no i świetne wtyczki już na sam początek
cubase nie brałbym nawet pod uwagę obecnie
z 7 nie ma żadnych kłopotów - a to co czytam o cubase od paru lat to woła o pomstę do nieba - same drętwe problemy
midi - nie wiem co jest tak superowego w midi w cubase ale to co miałem w sonarze do większości zastosowań zupełnie wystarcza
(mimo że częsciej korzystam z niego jako z multitracka a nie nagrywania vsti i midi)
no i świetne wtyczki już na sam początek
cubase nie brałbym nawet pod uwagę obecnie
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:00 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:00 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
......Również lubie Cubase za względu na midi. Gdyby Reaper miał taką obsługę midi, to bym kompa nie wyłączał :)...
Powiedz, czego Ci na polu MIDI w Reaperze brakuje, a napiszę jak to zrobić:
link.
...
Już lecę na forum.
Powiedz, czego Ci na polu MIDI w Reaperze brakuje, a napiszę jak to zrobić:

link.
...
Już lecę na forum.

Czy mogę poprosić Admina, aby wykasował moją głupią wypowiedż na temat Reapera i midi. Dziękuję.
Cyt.- Również lubie Cubase za względu na midi. Gdyby Reaper miał taką obsługę midi, to bym kompa nie wyłączał.
Cyt.- Również lubie Cubase za względu na midi. Gdyby Reaper miał taką obsługę midi, to bym kompa nie wyłączał.
Czyli co - Sonar lub Reaper? O Cubase śłyszałem, że jest niestabilny, a nie mogę sobie pozwolić na to, żeby kupić sobie program za grubą kasę, który mi się będzie wywalać. Mam Cubase 1.0LE, wiem że to dinozaur, ale on właśnie mi się wywala. Nie wiem, jak nowsze wersje.
W świecie MIDI zielony jak szczypiór...
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy...
Dlaczego piszecie wszyscy ze sonar ma problemy z VSTi?? Przeciez wiekszosc pluginow jest teraz pisana pod wszystkie platformy...
Wiec jesli uzywamy Sonara ktory pracuje na plaformie DX to instalujemy wlasnie taka wersje pluginow... i nie ma zadnych problemow...
Sonar ma "midi fx", czyli wspomniane tutaj atrybuty Cubasa... od czasow kiedy Sonar nazywal sie jeszcze Cakewalk Pro Audio... wiec jesli to mialay byc te lepsze funkcje Cubasa, to mamy remis...
Dlaczego piszecie wszyscy ze sonar ma problemy z VSTi?? Przeciez wiekszosc pluginow jest teraz pisana pod wszystkie platformy...
Wiec jesli uzywamy Sonara ktory pracuje na plaformie DX to instalujemy wlasnie taka wersje pluginow... i nie ma zadnych problemow...
Sonar ma "midi fx", czyli wspomniane tutaj atrybuty Cubasa... od czasow kiedy Sonar nazywal sie jeszcze Cakewalk Pro Audio... wiec jesli to mialay byc te lepsze funkcje Cubasa, to mamy remis...
Patrząc pod koątem Vst/Vsti to imo Cubase w wersji 4 wypada na prawdę przyzwoicie. Sam często i gęsto używam Prologue, Halionone , Embracera i innych wtyczki ; etki efektowe też ma solidnie wykonane (choć tutaj poleci zapewne lawina że tak nie jest - ja na własne potrzeby testowałem i nie stwierdziłem odchyłów in minus a raczej in plus).
Dodatkowym plusem mozę być cena - aktualnie po zniżkach można kupicgo na prawde nie drogo.
Pozdr.
[addsig]
Dodatkowym plusem mozę być cena - aktualnie po zniżkach można kupicgo na prawde nie drogo.
Pozdr.
[addsig]
...Nie rozumiem tylko jednej rzeczy...
nie chodzi o problemy w sensie zawieszeń czy błędów programu. Chodzi po prostotę i intuicyjnosc obsługi, a co za tym idzie - szybkość pracy z VSTi. Moze to kwestia przyzwyczajenia, ale wolę Cubase w tym względzie. Od wyboru VSti do zagrania pierwszej nuty - 3 sekundy.
nie chodzi o problemy w sensie zawieszeń czy błędów programu. Chodzi po prostotę i intuicyjnosc obsługi, a co za tym idzie - szybkość pracy z VSTi. Moze to kwestia przyzwyczajenia, ale wolę Cubase w tym względzie. Od wyboru VSti do zagrania pierwszej nuty - 3 sekundy.