Cubase 4 czy Sonar 7?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Cubase 4 czy Sonar 7?

Post autor: Soundscape » czwartek 10 lip 2008, 14:46

...Potrzebuję program do produkcji muzyki, ale przy użyciu instrumentów VST. Prawdopodobnnie wyłącznie VST. Zależy mi na stabilności i prostocie obsługi najbardziej....
Cubase jest prosty w obsłudze. Ma jednak nieraz problemy ze stabilnością. Za to obsługa midi i VST jest genialna według mnie.

U mnie akurat działa w 95% (Cubase Studio 4) przypadków normalnie, ale jak przeczytasz opinie na forum, to się dowiesz, że potrafi się też ciągle sypać. Aczkolwiek i tak nie jest źle po ostatnich update-ach.

Stabilniejszy będzie może Sonar (miałem do czynienia tylko z wersją 5) lub Acid. Ale tu gorzej z rozbudowaną obsługą VST, bo jej nie ma teoretycznie. No i możesz przetestować Reapera. Sam się do tego przymierzam.

A może Ableton Live? Mam wersję Lite, ale i tak programik jest dla mnie sympatyczny

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » czwartek 10 lip 2008, 17:12

Stabilniejszy będzie może Sonar (miałem do czynienia tylko z wersją 5) lub Acid. Ale tu gorzej z rozbudowaną obsługą VST, bo jej nie ma teoretycznie. No i możesz przetestować Reapera. Sam się do tego przymierzam.
W produktach Cakewalka... siedze od 8 lat... i jesli chodzi o VST to jest pare niedociagniec... ale nigdy nie mialem problemu z instrumentami VSTi... dla mnie podstawowy plus SONARA to przejzystosc... i mozliwosc dowolnego krztaltowania interfejsu do wlasnych potrzeb... przynajmniej w porownaniu z Cubasem...

Ale jesli planujesz tylko jechac w swerze instrumentow wirualnych to moze Reason??W cenie masz od razu caly zestaw poterznych instrumentow, a calosc jest stworzona wlasnie pod tym katem...

amis

Post autor: amis » czwartek 10 lip 2008, 17:21

Ale jesli planujesz tylko jechac w swerze instrumentow wirualnych to moze Reason??W cenie masz od razu caly zestaw poterznych instrumentow, a calosc jest stworzona wlasnie pod tym katem......
sfera i potężnych...

kolega planuje używać VST a Ty mu proponujesz Reason, który ich nie obsługuje...
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » czwartek 10 lip 2008, 17:37

kolega planuje używać VST a Ty mu proponujesz Reason, który ich nie obsługuje... ...
Jak na razie kolega zastanawia sie nad programem... z wypowiedzi mozna wnioskowac ze jest to jego pierwszy krok... nie wspomnial ze posiada juz jakies konkretne wtyczki VST... a bardziej chodzilo mu o instrumenty wirtualne, ogolnie pojmowane...
Jesli jest inaczej no to racja moja pomylka...

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » czwartek 10 lip 2008, 18:58

Również lubie Cubase za względu na midi. Gdyby Reaper miał taką obsługę midi, to bym kompa nie wyłączał :)

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » czwartek 10 lip 2008, 22:33

Jak widzisz Kolego, za Sonarem przemawiają pewne argumenty, które podawali Koledzy. Sonar to program firmy amerykańskiej z Bostonu, a oni lubią (albo muszą mieć) prostotę. Cubase jest pewnie lepszy do MIDI, tak mówią, ale wydaje mi się, że w całokształcie produkcji z VSTi i MIDI Sonar jest kompleksowo wystarczający.Oczywiście jest jeszcze Reaper. Mam nadzieję, że kiedy go poznam, Sonar nie bedzie mi potrzebny, ale jakoś wygodnie mi się w nim "dłubie", szczególnie "pod obrazek"
Pozdr.
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » czwartek 10 lip 2008, 23:53

Koledzy dołączam się do tematu - jak podług tych programów prezentuje się Logic? w najnowszej wersji - myślę o przesiadce na mac'a . Na codzień uzywam Cubase i jest ok ale nie chciałbym używać cubase pod MacOS bo podobno są jakieś jazdy.

swiezak

Post autor: swiezak » piątek 11 lip 2008, 10:26

Mam brzmienia i wtyczki Native Instruments. Symfoniczne i nie tylko. Jeszcze spłacam;( Planuje dokupić Stormdrum 2 + efekty Ultimate Sound Bank X-treme FX. Kręci mnie muzyka filmowa itp.
W świecie MIDI zielony jak szczypiór...

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » piątek 11 lip 2008, 12:41

...Mam brzmienia i wtyczki Native Instruments. Symfoniczne i nie tylko. Jeszcze spłacam;( Planuje dokupić Stormdrum 2 + efekty Ultimate Sound Bank X-treme FX. Kręci mnie muzyka filmowa itp....

Cubase jest fajny do VSTi. Skomplikowany? Nie sądzę - jak dla mnie to bardzo intuicyjny i szybki sekwencer. Do tego pare przydatnych funkcji MIDI, jeżeli chodzi o kwantyzację, usrednianie głośności, itp...

Do Sonara robiłem parę podejść jeszcze w dawnych czasach (Sonar 1 i 2 i 3).... i jakoś we współpracy z VSTi nigdy nie wydawal mi się komfortowy. Może się coś zmieniło ;)

drA

ODPOWIEDZ