Tanie, niewielkie i dobrej jakości monitory studyjne

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
heathenichaer
Re: Tanie, niewielkie i dobrej jakości monitory studyjne

Post autor: heathenichaer » sobota 05 lip 2008, 18:38

ja z kolei dzisiaj zauważyłem, że o wiele bardziej słyszę zmiany equalizacji na głośnikach zwykłej wieży hi-fi technicsa niż na moich akg 271studio
nie wiem czy to normalne, czy słuchawki nie powinny mi dać lepszy obraz zmian
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 07 lip 2008, 11:31

......A swoją drogą nieźle KRK wydymało swoich klientów. Najpierw zachwalają swoje monitorki, że są najlepsze na świecie a potem wypuszczają drugą generację z zupełnie innymi głośnikami wysoko- i niskotonowymi sugerując, że te poprzednie nie były dobre. Jak bym kupił RP-5 to bym się poczuł oszukany....
czas pokaże....yamaha msp5 tez miały być lepsze od ns10

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » wtorek 08 lip 2008, 23:02

dzieki serdeczne za odpowiedzi,
Teraz jestem pewien jakiego wyboru dokonam i jestem pewien ze to bedzie dobry wybor za dobre pieniadze.

Pozdrawiam
I <3 MUSIC

spacedance

Post autor: spacedance » czwartek 10 lip 2008, 00:23

Mialem KRK RP8 i powiem jedno, sa fajne... - z wyglądu. Graja jak grają. Przekolorowany środek i dół.

Jeśli jest na ziemi czlowiek, lub ludzie..., ktorzy na wyszystkich dostepnych odsluchach, glosnikach itp zdolaja wykrecic dobre miksy to chcialbym to uslyszec... Panowie zejdzcie na ziemie i nie wypisujcie glupot bo kabareton sie juz zakonczyl i to nie jest smieszne bo...!, jak mozna wykrecic dobry miks na czyms, co nie przekazuje dobrze i wiarygopdnie dziweku. Wiem ze za chciwle padna stwierdzenia ze mozna tak dostosowac akustyke pomieszczenia ze bedzie Ok, lecz czy dzieki wypasionej akustyce byle jaki monitor zagra jak taki z gornej polki? Nie ma takiej mozliwosci!!! Przerobilem juz wiele i to naprawde wiele tematow odnoscnie sprzetu i cuda nie istnieja. Jak masz odsluch za 1500zl to i misks bedzie za 1500zl, lub nawet za 1000zl - taka jest prawda i niech sie ten co powie inaczej..., gleboko zatsanowi nad tym co mowi... Pozdro.

PS: Moze jesze na glosnikach monitora komputerowego sie da zrobic dobre miksy? Heh, gdzie taki kupic?

pedzel

Post autor: pedzel » czwartek 10 lip 2008, 00:49

Jak masz odsluch za 1500zl to i misks bedzie za 1500zl, lub nawet za 1000zl - taka jest prawda i niech sie ten co powie inaczej..., gleboko zatsanowi nad tym co mowi... Pozdro.

Kolego no troszke ten argumencik nie zabardzo...-Czyli jak mam to rozumiec ze monitorki swojego czasu kosztujace około 3000 obecnie 1400 (niewazne jaka firma) to mixy swojego czasu na dzien dzisiejszy straciły na wartosci? i co najwazniejsze zaufaniu
Pzedewszystkim obycie z czym i naczym sie pracujer
pozdrawiam

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 10 lip 2008, 03:11

Pzedewszystkim obycie z czym i naczym sie pracujer
pozdrawiam...

Fachowcem w dziedzinie nie jestem i raczej nie będę jednak takie postawienie sprawy jest najzwyczajniej w świecie logiczne, co nieraz na forum było omawiane - chyba najlepszym tego przykładem są uważane przez wielu za kultowe monitory YAMAHA NS10 - NIE WIDZIAłEM, NIE SłYSZAłEM, ale z wypowiedzi zacnych tu osób wynika, że są to bardzo "ubogie" i "kulawe" odsłuchy. Faktem jest również, że często te same osoby nie mogą się bez nich obyć -
znając wszelkie ich niedoskonałości zapewne lepiej niż sam producent. Przewalenie ton materiału muzycznego jak i słuchanie go na wielu różnych sprzętach daje punkt odniesienia dzięki któremu można "skalibrować" swoje produkcje. Jak dla mnie jest to absolutnie logiczne, ale wymaga talentu, wyobraźni i wiedzy.

WG

Post autor: WG » czwartek 10 lip 2008, 03:16

>> Jak masz odsluch za 1500zl to i misks bedzie za 1500zl, lub nawet za 1000zl - taka jest prawda i niech sie ten co powie inaczej..., gleboko zatsanowi nad tym co mowi...
Zupełnie się z tym nie zgodzę się. Oczywiste jest że jakaś norma pracy obowiązuje i na pewno nikt nie zrobi dobrego miksu w ciemno na głośniczkach od jamnika - no tu może trochę przesadziłem fakt :).

Nie zgodzę się z tym, że miks na odsłuchach za 1500 zł będzie zły a na odsłuchach za 3000 zł będzie lepszy a na odsłuchach za 20000 będzie super hiper dobry.

Ja do tego bym dodał :)
Jak masz odsłuch za 20000 to miksy też możesz zrobić byle jak i będą brzmieć jak za 100 zł

Sprzęt swoje, wiedza swoje, praktyka swoje, zdecydowanie stawiam właśnie na to wiedza i praktyka ale jakieś minimum sprzętowe musi być zachowane co przecież oczywiste !

WG

Post autor: WG » czwartek 10 lip 2008, 03:48

Zupełnie się z tym nie zgodzę się.
Sorry za błędy gramatyczne - proszę nie linczować

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 10 lip 2008, 10:37

...Jak masz odsluch za 1500zl to i misks bedzie za 1500zl, lub nawet za 1000zl - taka jest prawda i niech sie ten co powie inaczej..., gleboko zatsanowi nad tym co mowi... Pozdro.

Oj, tu i ja się nie zgodzę. Po pierwsze właśnie jak kolega pisał ceny się zmieniają. I to nieraz drastycznie. Np. Fostexy NF1A niegdyś kosztujące 9000 za parę (!!!), były dostępne do niedawna (już nie produkują) za 1600/sztuka. To raz.

Dwa, że wierny przekaz dla każdego jest inny. Niektórzy lubią ciut podbarwione brzmienie, niektórzy całkowicie liniowe. Każdy wybiera to, na czym mu się lepiej pracuję. Ja np. nie mógł bym pracować na Dynaudio BM5 i 6. Nauczyłem się Beyerów DT770 Pro, wiem jak słuchać to co odtwarzają moje monitory i tak działam.

Po trzecie, monitorów za 20 tysięcy też trzeba się nauczyć, jak i tych za 2000.

Oczywiście są zestawy na których się pracować nie da, lub jest trudno. Jakieś minimum musi być. Znam też gościa, który miksuję na pierdziołkach multimedialnych a potem robi odsłuch na monitorach i wprowadza poprawki, a nie powiem...jego miksy są dobre.

Reasumując - każdy pracuję tak jak mu wygodnie i na tym na co go akurat stać, lub co mu wystarcza. I nikt nie musi być gorszy, bo ma gorszy sprzęt.

Pozdrawiam!

typek

Post autor: typek » czwartek 17 lip 2008, 09:42

......Ja polecę (...), bo ja mam

Monter! Boj sie B! To ze ktos MA i SE KUPIL to nie znaczy ze ma najlepsze! Ja tu widze same takie porady pt "kup se X bo ja mam X i robi najlepiej!".. Tylko ciekawe co by bylo gdyby sie okazalo ze Y robi lepiej za te same pieniadze??? Powstrzymajcie sie od takich porad bo sobie pomysle ze to forum calkiem juz zchodzi na psy...
...

NO TO LADNIE .. W TAKIM RAZIE JAKIE MONITORY PROPONUJECIE , POWIEDZMY NA WSTEPNE MIKSY ALE PROFESIONALNE W PRZEDZIALE CENOWYM 1500 - 4000 ZL ? ZNAJDA SIE JAKIES

ODPOWIEDZ