Grupy w Yamaha LS9-32

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
iksik
Grupy w Yamaha LS9-32

Post autor: iksik » wtorek 08 lip 2008, 10:55

Witam.
Mam pytanie do osób pracujących na tym sprzęcie. Gdzie i w jaki sposób rozwiązujecie pracę na grupach? Do jakich celów używacie szyn Matrix? Będę wdzięczny za pomoc, bo na analogach nauczyłem się kręcić na grupach, a w LS9 nie umiem tego rozgryźć. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
CD-RW

Re: Grupy w Yamaha LS9-32

Post autor: CD-RW » wtorek 08 lip 2008, 12:25

W LS-9 podobnie jak w PM1D, PM5D, i M7CL masz do dyspozycji mixy, mozesz je skonfigurowac jako auxy lub jako grupy. Zarowno auxy jak i grupy moga byc mono lub stereo. W LS9, MIX bedzie dzialal tak jak grupa w stole analogowym, gdy przelaczysz MIX w opcje FIXED, pozniej dokladnie tak jak w stole analogowym do grupy mozesz wyslac kanaly a grupe mozesz wyslac do szyny LR, (mozesz tez wyslac ja do osobnego wyjscia OMNI OUT). W kazdym mixie (bez znaczenia czy pracuje jeko aux, czy jako grupa) masz do dyspozycji kompresor i eq parametryczne. Mozesz tez zainsertowac mix (jako aux, lub grupe) dowolnym urzedzeniem z modulu RACK. Generlanie cala ta procedura jest bardzo prosta, jak zrobisz ja raz nigdy wiecej nie bedziesz mial z nia problemu.

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » wtorek 08 lip 2008, 17:07

Szyny Matrix dzialaja dokladnie tak ja w stole analogowym, mozna tam wyslac sumy mixow (grupy, aux'a, lub LCR) mozna np. wyslac tam sume LR i zrobic z tego wysylke mono do linii opozniajacej. W M7CL szyny matrix maja te ciekawa wlasciwosc, ze oprocz mixow, mozna do Matrixa wyslac takze pojedynczy kanal, wiec szyny matrix moga pracowac tak jak aux - nie przypominam sobie innego stolu, ktory mialby taka funkcje.

Awatar użytkownika
iksik

Post autor: iksik » wtorek 08 lip 2008, 18:24

Widzę że kolega obeznany :D
Chyba musimy się kiedyś spotkać na jakiś pokaz, bo ja mam LS'a dopiero kilkanaście dni, do tej pory pracowałem na 01V96V2, ale był dla mnie za mały. Niestety LS9 różni się dość mocno i trzeba trochę czasem poszukać, ale myślę że jest dużo bardziej intuicyjny niż wszystkie inne stoły na których do tej pory pracowałem. Dzięki za odpowiedź, jeśli będę znów coś potrzebował to się zgłoszę. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » wtorek 08 lip 2008, 18:32

prosze bardzo,
generlanie wszystko jest w instrukcji chyba dosyc jasno opisane.

Awatar użytkownika
iksik

Post autor: iksik » wtorek 08 lip 2008, 18:47

Kto by to czytał wszystko ;)

Awatar użytkownika
tomekmotyka

Post autor: tomekmotyka » piątek 18 lip 2008, 14:25

Witam. Czy mógłby mi ktoś przesłać instrukcje do Yamahy LS9 w języku polskim, gdyż czytam na różnych forach że jest duża różnica między 01, którą posiadam a chcę właśnie zakupić taki mikser ale wolałbym zacząć od instrukcji obsługi, jeżeli było by to możliwe proszę o maila tomekmotyka@op.pl

ODPOWIEDZ